Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bååth: "Jag har en smått galen dedikation"

Superettan

Det kan hända mycket på ett år.
I fjol åkte Anders Bååth ur ettan - nu har han vunnit serien.
- Alla mår bra av framgång, säger Umeå-tränaren till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån/Umeå FC/Instagram.

Anders Bååth.

Anders Bååth njuter.

Han är en superettan-tränare numera.

- Det är en fantastiskt skön känsla att vakna upp till varje morgon, säger han till Fotbollskanalen.

- Nu är man en vecka in i det och av förklarliga skäl känns det fantastiskt skönt. Superettan är någonstans "på riktigt" med publik, arenor och intresse. Tv. Ettan är en otroligt bra serie där många gör väldigt bra saker med väldigt små medel. Men i superettan börjar fotboll på proffsnivå på riktigt.

Han utvecklar:

- Alla i och kring ettan för ett fantastiskt jobb. Man bedriver nästan en elitverksamhet väldigt nära gratis. Men alla förstår att Örgryte och Helsingborg drar mer publik än Sollentuna och Täby.

Annons

Bååth och hans Umeå vann ettan norra på 72 poäng i år och ska spela i landets näst högsta serie nästa säsong.

Uppflyttningen säkrades i sista omgången genom en 2-0-seger mot Örebro Syrianska på bortaplan.

- Vi stannade kvar i Örebro efteråt. Vår ordförande kom in och berättade att vi inte skulle spendera tio timmar på en buss framför Netflix. Vi var kvar på en bar där. Det var väldigt trevligt och en enormt positiv energi, av förklarliga skäl. Alla var otroligt glada, säger Bååth.

- När vi väl satte oss på bussen mot Umeå tror jag att alla bara satt och njöt. Sen fick vi ett fantastiskt varmt mottagande här (i Umeå) av en stor skara som visade sin uppskattning.

För fem år sedan sadlade 33-årige Bååth om till tränare. Han var verksam i BP:s akademi, Österlen och Åtvidaberg innan han tog över Umeå i vintras.

Annons

Och det har svängt om ex-spelaren.

I fjol åkte han ur ettan med ÅFF. I år vann han samma serie - med Umeå.

- Från att åka ur division 1 till att vinna division 1 på ett år är ju en otrolig resa för mig personligen. Allt från att jag flyttade 80-90 mil till Umeå. Nytt lag, ny stad, ny stab. Men väldigt mycket har klickat från första träningen, berättar han.

- Så det är väldigt skönt för mig personligen, för självförtroendet. Man lägger mycket tid på det här och då mår man bra av framgång.

Var uppflyttningen i år någonstans ett kvitto för dig själv att du faktiskt "kan det här", efter att ha åkt ur i fjol?
- En grundläggande sak jag tror att man måste ha är tro på sig själv och en smått galen dedikation till fotboll. Att man verkligen är beredd att göra allt för att lyckas. Det har jag. Därför var det skönt att få den bekräftelsen.

Annons

- Vi var tippade att komma sjua men vann serien på 72 poäng. Alla behöver någon form av bekräftelse och för en tränare tror jag det här är den yttersta: att göra något som ingen hade räknat med. Dessutom gjorde vi det med tolv egna Umeå-produkter i truppen. Det är en extra fjäder i hatten.

Han hyllar Umeå som förening och anser att ledningen har gjort "många rätt i många år". Därför ser tränaren också på positivt på chanserna i superettan nästa säsong.

Just nu pågår ett stort arbete i de norra delarna av landet för att maximera lagets förutsättningar inför vad som komma skall.

- Ett för oss är att utvärdera vad vi har gjort väldigt bra i år. Vad ska vi ta med och bygga vidare på? Två är att titta på vad som kan bli bättre. Övergångensdelen till superettan. Vad gör de andra lagen? Vad skiljer oss åt?

Annons

- Vi kommer att vara tippade i nedre delen av tabellen, men vi har en tydlig plan och vision. Jag, Adam (Chennoufi, sportchef) och Markus (Wikström, klubbchef) har ett tätt samarbete och vi är överens om vägen vi ska gå.

Bååth har respekt för det faktum att Umeå har åkt ur direkt senaste två gångerna de tagit sig upp i superettan. Samtidigt vill han spänna bågen:

- Det blir en mix av ödmjukhet och ambition. Vi kan titta på vad Sandviken gjort i år exempelvis. Hur har de värvat, hur har de byggt vidare. Den enkla analysen är att superettan är en väldigt jämn serie.

Att göra resultat som tränare drar allt som oftast till sig intresse.

Bååth är inget undantag.

Hur mycket ringer det på 33-åringens telefon egentligen?

- Äeh. Jag har ju ett kontrakt som sträcker sig en bit fram (över 2026). Sen trivs jag fantastiskt bra i Umeå, både som stad och klubb. Att ha två år på kontraktet är dessutom tryggt och skönt.

Annons

- För det tredje måste man vara 110 procent närvarande där man är, både som spelare och tränare. Det är jättekul när man hör att andra hör sig för ibland, det är ett tecken på att man gjort det väldigt bra. Men man måste vara närvarande.

Bååth lägger till:

- Det är jättekul att folk uppmärksammar en. Det är bara positivt.

Du är ju rätt tidig i din karriär. Vad skulle locka för dig?
- Du får dubbelkolla det här … Men jag tror att jag, efter Hiljemark (Oscar, Elfsborg), är den yngste tränaren i allsvenskan och superettan nu.

Det stämmer nästan. Hiljemark är 32, liksom William Lundin i Degerfors. Yngst av alla elittränare i Sverige är 30-årige William Bergendahl, som har delat huvudansvar i Brage.

Umeå-tränaren igen:

- Jag vill vara yrkessam som tränare närmaste 35 åren. Jag kommer alltid vilja jobba på en så hög nivå som möjligt med så bra förutsättningar som möjligt. 

Annons

- Jag går nu från att ha jobbat varje förmiddag på två olika fotbollsgymnasium till att bli heltidsanställd tränare. Det var mitt första stora mål. Sen är fotbollsvärlden bred och stor, det är svårt att säga exakt var jag vill. Så länge man har den här galna dedikationen jag har kommer man att utvecklas och då kommer man att ta sig framåt.

Bååth avslutar:

- Men som sagt: det gäller att prestera och vara närvarande. Det finns olika vägar framåt. Så det gäller att ta rätt steg i rätt läge.

Publicerad 2024-11-22 kl 11:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS