Trelleborgs FF och holdingbolaget Mellby Gård är tätt förknippade sedan flera decennier tillbaka. Under dessa år har miljardären Rune Anderssons företag sponsrat Skåneklubben med en bra bit över 100 miljoner, vilket lett till 18 allsvenska säsonger.
Den senaste utspelades 2018, då TFF åkte ur direkt, varpå Mellby Gård initierade ett investmentbolag tillsammans med klubben där 50 miljoner kronor - en enorm summa för en superettanklubb - skulle pumpas in över en 5-10-årsperiod.
Men efter sex år avvecklas investmentbolaget, vilket TFF meddelade i förra veckan. Mellby Gårds vd, Johan Andersson, betonar att det inte rör sig om någon konflikt, utan ett gemensamt beslut mellan sponsor och klubb.
- Vi drog igång det här med goda ambitioner och efter några år så kan vi konstatera att utfallet inte har blivit som vi har tänkt. Sportsligt så har herrlaget inte nått allsvenskan och det har inte genererat någon avkastning för bolaget och för klubben som sådan. Då kände vi att: Ah, det var en bra idé - men alla bra idéer ger inte bra utfall, utan då får man tänka om helt enkelt, säger vd:n till Fotbollskanalen.
Trelleborgs damlag - som inte berörs av investmentbolaget - tog sig från division 4 till damallsvenskan på åtta år, men slutade sist som nykomling förra säsongen med ynka tre inspelade poäng. För herrlagets del har allsvenskan aldrig varit riktigt nära sedan gästspelet 2018, trots det uttalade målet att bli en topp tio-klubb i landet.
2019, det första året med investmentbolaget, slutade TFF elva i superettan och säsongen efter behövde de kvala sig kvar. 2021 var de i klungan bakom topptrion och slutade tabellsjua innan de nådde sin högsta placering 2022, när TFF slutade fyra, tre poäng från ett uppflyttningskval.
Under 2023 drogs de tillbaka in i nedflyttningsstriden och hamnade på åttonde plats, innan TFF stabiliserades den gångna säsongen och kom sjua.
Under dessa säsonger användes 25-30 miljoner av Mellby Gårds pengar, och Johan Andersson kallar den ekonomiska avkastningen för "ganska obefintlig".
De återstående pengarna från satsningen - lite mer än 20 miljoner - kommer Mellby Gård tillföra klubben över några års sikt. Företagets sponsring fortsätter, och den summan kommer vara till gagn både för herr- och damverksamheten, såväl som ungdomssidan.
Nu är det är upp till klubben hur de återstående miljonerna ska användas, menar Andersson.
- Om du ställer frågan vad som gått fel så vet jag inte. Där blir jag svaret skyldig, jag tror att vi får sätta oss ner allihop, från vår sida, från klubbledningens sida och styrelsen, och försöka utvärdera. Det får vi göra under de närmaste månaderna helt enkelt, och försöka analysera varför vi inte kunde skapa bättre utväxling på det här än vad det blev, säger han.
En som har sin åsikt klar är Jonas Brorsson, med 370 TFF-matcher på cv:t mellan 1982-1996. Skåningen har även jobbat som klubbchef, assisterande tränare och lagledare i Trelleborg, samt suttit i styrelsen fram till 2015.
- Sedan TFF gick upp i allsvenskan 2018 så tycker jag att det varit - mörker är ett starkt uttryck - men de sista sju åren är enligt mig under all kritik, säger Jonas Brorsson till Fotbollskanalen.
Han är kritisk till värvningarna under den perioden och menar att de inte fått något bra utfall. Sammanlagt värvades 56 olika spelare, enligt lokaltidningen Trelleborgs Allehandas sammanställning.
Brorsson kritiserade klubben i samma tidning för två år sedan, för att inte våga chansa mer i rekrytering av spelare och ledare. I den intervjun förklarade Brorsson att han samspråkade med Henrik Rydström i slutet av 2018, sedan den nuvarande Malmö-profilen fått gå som assisterande tränare i Kalmar FF.
Rydström var positiv till TFF, som inte kontaktade honom utan valde den betydligt mer rutinerade Peter Swärdh. En tränare som fick sparken innan superettan-säsongen 2019 avslutades.
Brorsson har även lockat Varbergs Bois tidigare succétränare Joakim Persson till TFF:s U19-lag, utan gehör från klubben.
Brorsson är medveten om att det är svårt att driva en elitförening med ett publiksnitt på runt 1000 åskådare och med spelarförsäljningar som gett föga.
Han tror dock att det ekonomiska läget kan vara värre än vad styrelsen meddelade i förra veckan, och för några dagar sedan kom beskedet att klubben släpper sin marknads- och kommunikationschef eftersom de inte har råd med båda tjänsterna.
Klubbdirektören Mattias Kronvall menar att det inte är bestämt var de resterande Mellby Gård-miljonerna ska fördelas. Han ger sin syn på det ekonomiska läget.
- Det är tufft. Vi är dels den klart minst "dubbelföreningen" (med dam- och herrlag) i eliten och omsätter i runda slängar 35 miljoner, plus minus, på två elitlag. Och många andra som omsätter de pengarna har ett elitlag - sedan en stor ungdomsverksamhet på det, så det har varit ett tufft år och det kommer vara tufft kommande år. Vi har tappat lite på partnersidan utifrån konjunkturen och haft lite lägre publiksiffror än vad vi hoppats på, säger Mattias Kronvall.
Någon tydlig sportslig målsättning för 2025 finns inte än, även om damlaget åtminstone har ambitionen att tampas om uppflyttningsplatserna. Sedan 1,5 år tillbaka har herrlaget flyttat fokus från etablerade nyförvärv till egna talanger.
- Vi blev sjua i fjol och hoppas kunna ta någon position och kunna vara med i topp-sex i alla fall. Sedan får vi se om det är ett rimligt mål när vi kommer längre in i fönstret och ser hur truppen och våra konkurrenter ser ut. Det enda vi vet är att både superettan och elitettan är två otroligt jämna serier, och tar vi superettan så kan den bli ännu jämnare i år, säger Kronvall.
Är du besviken över att ni inte nådde längre under tiden som ni hade investmentbolaget?
- När vi har gjort den här gemensamma satsningen så är det klart att vi haft gemensamma mål. Samtidigt så har vi under den här resans gång också ändrat strategin och satsningen mot unga spelare, och gått tillbaka till den filosofin.
- Vi har medvetet ändrat under resans gång, men det är klart att på den här nivån så har man alltid en strävan uppåt. Så var det när vi gick in i det här samarbetet också. Vi är själva våra största kritiker.
Johan Andersson svarar på samma fråga:
- Det är klart att man hade hoppats att det här skulle generera; både en ekonomisk avkastning och en sportslig prestation, men nu blev det inte så. Jag tror att styrelsen uttalat sig om att de kommer göra en mycket större satsning på de egna leden. Egna talanger och resurser helt enkelt, det tror jag är helt rätt väg, säger Mellby Gård-vd:n och fortsätter:
- Och när man väljer den strategiska inriktningen så blir det också mindre relevant att ha ett bolag som köper spelare från annat håll. Vår akademi har fått vårt högsta betyg någonsin, den har fått tre stjärnor (på en sjugradig skala) och då känns det som att man är något på spåren när det kommer till att ta hand om talanger som vi har. Det är kanske är rätt inriktning framåt. Jag skriver under på den strategiska inriktningen och jag tycker att det låter bra.
Under vintern har en hel startelva lämnat Trelleborg. Bland de fyra nyförvärven i skrivande stund har två stycken erfarenhet av superettan. Därtill har Salif Camara Jönsson - sportchef sedan 2021 - flyttat upp två talanger samt värvat från den finländska andradivisionen.
Jonas Brorsson är positiv till talangfokuset och säger att han "högaktar" Mellby Gårds engagemang. Däremot vill han ha en stor förändring på de viktiga posterna.
Brorsson anser att styrelsen visat sig vara för svag och han vill ha in minst två nya namn, där han själv rekommenderat sju namn till TFF:s styrelse. Enligt honom finns det flera orsaker till kräftgången på planen.
- Man följer med i fotbollen och det går inte att jämföra Trelleborgs FF med IFK Göteborg eller AIK. Däremot tycker jag att man kan göra jämförelsen med HIF och Andreas Granqvist (HIF:s tidigare sportchef), som var mindre bra och han fick gå. I Trelleborg så fortsätter det med samma folk år efter år, och driver du ett företag och gör så dåliga resultat - vad händer? Ja, vd:n måste gå, säger Brorsson och fortsätter:
- Och man måste göra förändringar, inte för förändringens skull, men för ett nytänk. Göteborg vänder upp och ner på sin organisation - om det blir bra eller dåligt har jag ingen aning om -men där är trycket så mycket större utifrån. Du har inte det i Trelleborg. Där är inte de krafterna som kan flytta ett årsmöte för att tidigarelägga och så. Det känns lite som att det fortfarande är en skyddad verkstad.
Som truppen ser ut just nu blir han glad över ett nytt kontrakt i superettan. Allsvenskan känns "rätt långt borta i stunden".
- Det är dags att göra ett omtag i organisationen, och det innebär bland annat att välja en ny ordförande. Han (Torbjörn Jönsson) har varit där i nio år och milt uttryckt kan jag inte påstå att det varit jättebra. Som jag sa tidigare, hade man bedrivit ett företag på detta sätt så dåligt under en längre tid så skulle man bytt ut folk, säger Brorsson och fortsätter:
- Det behöver inte betyda att vederbörande har gjort det hur dåligt som helst. Man ska inte göra förändringar för förändringars skull, men det är dags för Mattias Kronvall att kliva av. Jag tycker om Mattias som person, men jag tycker att han varit där i så många år nu - och jag blir inte imponerad, trots att jag är imponerad av satsningen på damsidan, som är fantastisk även om det var mindre bra att åka ur med tre poäng.
Kronvall svarar på varför herrlaget inte nått allsvenskan under dessa år:
- Vi har byggt och försökt hitta vägen och inte hittat en nyckel till det. Det är en otroligt jämn serie och andra lag har varit bättre än oss helt enkelt. Samtidigt har vi utvecklat vår verksamhet och stab steg för steg, fotbollsmässigt också. Stundtals förra året såg vi bättre ut som lag och vi hoppas hitta ytterligare steg där, säger klubbdirektören.
Men känns drömmen om allsvenskan mer avlägsen i dag?
- Nej, det tycker jag inte. Vi måste alltid sträva efter det, men vi måste ha en respekt för hur jämn den serien är och vad som krävs. Men vi vet också att om vi lyckas få ihop gruppen och allt så kan vi vara med och konkurrera där.
Mattias Kronvall avslutar:
- Det kommer bli en lite mindre budget att röra sig med men vi känner ändå att vi kan vara ett av de lagen, om vi lyckas träffa allting rätt. Med det sagt betyder det inte att vi går ut och säger att vi ska vara där 2026. Vi kommer aldrig ge oss, fotbollen får tala.
Fotbollskanalen har sökt TFF:s ordförande Torbjörn Jönsson och sportchefen Salif Camara Jönsson, utan framgång.