10 november, 2024. Den dagen vill Kalmar FF helst glömma.
Efter 21 raka säsonger i allsvenskan drattade Smålandsklubben ur.
Om det hänt någonting sedan dess? Det kan man säga.
Redan den 5 november meddelade ordföranden Anders Henriksson att han avgår. Det blev startskottet på en strid ström av farväl.
19 december stack bäste målskytten Dino Islamovic till Rosenborg och dessförinnan hade lagkaptenen Simon Skrabb tagit avsked för att senare flytta till Volos i Grekland.
Fjolårets tränare Stefan Larsson har sedan den fullbordade fiaskosäsongen hunnit bli degraderad internt och lämna för ett uppdrag på Svenska Fotbollförbundet. Dessutom har sportchefen Jörgen Petersson - efter många om och men - hamnat i Smålandsrivalen IFK Värnamo.
Nyligen stod det också klart att jättetalangen Vince Osuji, 18, är såld till Club Brügge. Därtill har trotjänaren Romario blivit dumpad.
Hallå, hur mår ni KFF?
- Jag skulle säga att vi mår bra nu. Mycket bra, till och med. Det har varit en turbulent tid efter degraderingen, men nu är det framåtriktat och det känns riktigt bra, säger klubbchefen David Måsegård.
- Det har varit en jättestor omställning med degraderingen till superettan, med allt vad det innebär. Det har bytts väldigt mycket personal, inte minst tränare. Man går också igenom någon form av ekonomiskt stålbad i processen. Men omställningen är gjord, säger tillfällige sportchefen Peter Swärdh, som tycker att KFF har en bra "sportlig och ekonomisk plattform" att stå på.
Förutom att degraderingen var tungt rent sportsligt innebar det även ett ekonomiskt tapp. Ett rejält sådant.
- Det är svårt att svara exakt, men vi räknar med ett intäktsbortfall från 2024 med dryga 20 miljoner kronor, säger klubbchef David Måsegård.
Han fortsätter:
- Det finns centrala medel från Sef, Svensk Elitfotboll, och de kommer att minska avsevärt. Det finns också en aspekt i publiktillströmningen. I och kring regionen känner vi att det finns en kraft, att våra supportrar består. Men det har funnits lag i allsvenskan som besökt Kalmar med större bortaföljen än vad det kommer att vara i superettan. Det innebär ett bortfall i publikintäkter.
Men det är långtifrån nattsvart ekonomiskt. KFF har de senaste åren lyckats spara i ladorna, inte minst genom spelarförsäljningar. Dessutom var Vince Osuji-dealen med Club Brügge en rekordtransfer för KFF, där övergångssumman rapporterades landa på runt 40 miljoner kronor och med bonusar kan beloppet stiga med ytterligare tio miljoner kronor.
- Den var otroligt viktig och säkrar en stabilitet. I ena änden pratar jag om ett intäktsbortfall på driften, men spelarförsäljningarna gick jättebra förra året och vi löste intäkter på det sättet. Likadant har det här året börjat bra, framför allt med Vince Osuji. Den försäljningen är fantastisk och säkrar föreningen i flera år framöver, säger Måsegård.
Samtidigt har klubben också slimmat sin organisation efter alla sortier.
- Om vi har ett intäktsbortfall på 20 miljoner måste vi titta på kostnadssidan. En stor del är lönekostnader och det finns reglerat i avtal. Vissa, exempelvis inom sporten, får gå ned i lön vid degradering. Sedan gör vi en omorganisation och det innebär också att timmar försvinner från kontoret och den sportsliga organisationen, säger Måsegård och fortsätter:
- En del har lämnat av olika anledningar och vissa av de posterna har vi inte ersatt utan löst det med interna resurser. Det har hittills fungerat jättebra. I ett förändringsarbete lär vi oss och hittar nya lösningar. Framför allt jobbar vi för att bli effektivare och göra rätt saker. Vi känner att vi har en kraft och omorganisationen börjar sätta sig.
En tillfällig förändring som KFF gjort är att tidigare sportchefen Jörgen Petersson samt tidigare akademichefen Lucas Nilsson ersatts av en sportgrupp. Sportgruppen består av Peter Swärdh (chefsscout), Jens Nilsson (teknisk chef), Festim Pasho (analysansvarig) och Sebastian Hultman (ungdomsansvarig).
- Det har gått riktigt bra. I sportgruppen finns ett driv och det finns en fördelning i vem som gör vad. Fortfarande är sportgruppen tillfällig. Vi har inte kommit hela vägen fram. Det kan vara så att sportgruppen och ansvarsfördelningen kan bestå. Men det kan också bli så att vi ser att vi behöver göra ett tillskott längre fram. Analysarbetet pågår och det känns som sportgruppen jobbar på jättebra och de skapar ett lugn, vilket gör att vi tror på den lösningen här och nu. Längre fram kanske vi hittar en annan lösning, men just nu är det så, säger klubbchefen.
Peter Swärdh, chefsscout, är den som är tillförordnad sportchefsuppgifterna i sportgruppen. Kanske kan han få uppdraget även på permanent basis.
- Vi utvärderar sportgruppen. Det kan bli en lösning utifrån sportgruppen, men det kan också bli lösning med något externt tillskott. Den delen analyserar vi, säger Måsegård.
Hur Swärdh själv ser på om han kan bli permanent sportchef?
- Det har funnits en diskussion kring det. Men vi har bestämt oss för att vi har fullt fokus på det här transferfönstret, där vi ska sätta ett lag, ett team och en verksamhet som kan fungera på lång sikt framöver. Efter att fönstret är klart kommer vi att ta en diskussion på längre sikt, säger den tillfällige sportchefen.
Swärdh beskriver att det varit en omställning att ta klivet från att vara chefsscout till att ta hand om sportchefsbiten. "Större närvaro på plats" är en skillnad.
![](/ImageHandler.axd?imageFormat=original&guid=e0957483-2ec1-461b-9ae9-c7a7af37e12e)
Peter Swärdh. Foto: Bildbyrån.
59-årige Swärdh är en av dem som rattar spakarna i KFF:s ombyggnation. Det är också han som ska hitta ersättare till exempelvis jättetalangen Vince Osuji, målsprutan Dino Islamovic och lagkaptenen Simon Skrabb.
- Man får identifiera det som är bra i spelartruppen, att se till att det finns en stabilitet och se till att det finns vision i det som vi vill ha först. Vi tittar igenom akademin, vad är det för spelare där? Att se vad det finns för potential där. Sedan är det väldigt mycket samarbete mellan tränare, sportchef och scout i förhållande till hur vi vill spela och vad det är för egenskaper vi behöver addera till laget, säger Swärdh och fortsätter:
- Sedan Toni (Koskela, reds. anm) blev anställd före jul har vi varit i kontinuerlig dialog om hur vi behöver spetsa. För vår del har det varit fokus på att spetsa offensiva positionerna. Vi är inte klara där. När en ny tränare kommer in måste han också identifiera och lära känna materialet, även om han tittat på Kalmar väldigt mycket. En tränare trycker på andra knappar och då händer det saker för spelare i olika riktningar.
Är ersättarna till Skrabb och Islamovic på plats? Ska det in mer spets?
- Det kommer säkert att komma in mer spets i laget. Vi har fått in Anthony Olusanya i laget och han gjorde sju-åtta mål under hösten i finska högstaligan. Vi har tagit in Isaac Atanga som kommer från en tuffare period, men han är väldigt bra. Han presterade väldigt bra i Nordsjälland 2019-2021 och såldes till MLS. Vi hoppas kunna återstarta honom, få hans egenskaper att blomma i vår miljö, säger Swärdh och tillägger:
- Vi har också Abdussalam Magashy och Saku Ylätupa som är offensiva spelare. De hoppas vi också få ut mer av än vad vi fick i allsvenskan. Det kommer säker hända saker på in- och utfronten. Vi är nog inte klara, det kommer säkert att ske fler transfers.
Artikeln fortsätter under faktarutan.
Den 20 december presenterade Kalmar FF sin nya huvudtränare: Toni Koskela. 41-åringen stod utan uppdrag i nästan ett år innan han skrev på ett treårigt avtal och kommer närmast från en motig sejour i cypriotiska AEL Limassol.
I rekryteringsprocessen konsulterade KFF danska rekryteringsfirman/agenturen Onenexus.
- Vi plockade fram våra egna kandidater. Sedan gav Onenexus en "second-opinion" till oss. De har inte plockat ut en tränare åt oss. Toni var på vår lista och sedan fick vi ett omdöme, säger Swärdh.
Hur kom det sig att ni valde Toni Koskela?
- Vi hade intervjuer med ett par tränare. Toni visade dels en personlighet, dels ett ledarskap som vi tror skulle kunna passa vår trupp utifrån hur den är byggd och de utmaningarna som fanns i truppen när vi åkte ur. Hans drivkrafter ligger också i utmaningen i att förflytta lag framåt och uppåt. Han är duktig i de processerna. Vi kände också att det finns en stor förmåga i att trycka på de knapparna som behövs fotbollsmässigt och vi fick en tydlig bild i hur man praktiskt genomför det. Det var uppfattningen som vi fick när vi pratade med honom, säger Swärdh.
- Sedan, det som är allt viktigare för en tränare, är att han engagerar sin tränarstab och delegerar ansvar. Det var ganska många punkter som gjorde att valet föll på honom.
Vad har du sett av honom hittills? Är det vad du förväntade dig?
- Ja. Han har satt sin struktur för hur han vill att verksamheten ska drivas, hur tränarstaben jobbar, spelstilen och hur han vill implementera sina teorier i praktiken på planen. På en månad har en bra struktur hunnit sättas, tycker jag, säger Swärdh.
- Han är en ledare som är väldigt tydlig och jag tycker att han är bra på att dela ut ansvar, både till laget och till staben. Men han avkräver också ett stort ansvar från de personerna, både spelare och ledare. Där är han tydlig och det är inte så mycket kompromisser.
Att Kalmar FF lyckades knyta till sig Koskela kan tyckas vara överraskande. 41-åringen, som vunnit tre ligatitlar med HJK, har genom åren rapporterats vara aktuell för flera uppdrag i allsvenskan, däribland IFK Göteborg och Häcken.
Före KFF-jobbet sågs Koskela också som en kandidat till att bli förbundskapten för Finland och i somras träffade han AIK, innan Mikkjal Thomassen tog över efter Henning Berg. Koskela själv känner ingen anledning till att prata om de uteblivna jobben i "Huuhkajat" och "Gnaget".
Däremot kan han förklara varför han valde att gå till Kalmar FF, i superettan.
- Tajmingen var en sak. Jag ville verkligen tillbaka till tränaryrket i januari och sedan handlar det också om potentialen som jag ser. Jag tänker också att min karriär kommer att vara ganska lång. Nu är jag snart 42 år och om jag ser min karriär tio år framåt så spelar inte ett år i superettan särskilt stor roll. Det viktigaste för mig är att utmaningen är spännande, att potentialen finns och min motivation är att man kan bygga någonting. Det är också spännande med en nystart, det är intressant, säger finländaren.
![](/ImageHandler.axd?imageFormat=original&guid=bbc015df-e8a7-4155-b768-d02d167cdac8)
Toni Koskela är KFF:s nye huvudtränare. Foto: Bildbyrån.
Vad är dina första intryck?
- Det är fortfarande tidigt, tre eller fyra veckor. Första intrycket är bra, som förväntat. En sak är att jag var borta från fotbollen ett tag och jag ville ta ett tränaruppdrag igen i januari. Det här är en intressant utmaning och en potential att uppnå saker. Jag tycker att Kalmar visat bra potential tidigare säsonger, före det nedslående förra året. Man har visat att man kan vara större än vad ekonomin är, kan man säga. För mig är det en intressant tid eftersom Kalmar kommer från en dålig säsong. Man kan påbörja något nytt, men potentialen från tidigare finns kvar. Det var det mest intressanta för mig.
Kan du konkretisera vad du menar med potential?
- Ser man till faciliteterna och sådant så finns allting där. Sedan behöver man alltid göra ett bra rekryteringsarbete. Ingen tränare kan göra dåliga värvningar bra, det är verkligheten. Kalmar har visat att de kan hitta bra spelare, olika typer av spelare och spelare med potential till att utvecklas och säljas vidare, säger Koskela.
Han fortsätter:
- Det är vad jag menar med potential på det sättet. Nu behöver vi givetvis bygga ett lag och det har vi redan börjat med. Vi har spelare som är i en ålder där de har erfarenhet från att spela på bra ställen, men de är i en ålder där de kan bli ännu bättre och ta nästa steg. De kan uppfylla sin potential och i ett senare skede också säljas vidare.
Två ord som Koskela återkommer till är "potential" och "snabbhet". Han vill se att kvickt Kalmar. Kanske innebär det även en mer direkt fotboll, där KFF:s adelsmärke de senaste säsongerna snarare har varit att hålla i bollen.
- Det kommer att vara possession också. Jag vill egentligen inte prata så mycket om det, för över åren förändras också fotbollen. Jag tror inte man kan jämföra 2021 eller 2022 med 2025, för fotbollen förändras hela tiden. Men om jag pratar om förra säsongen, vilken jag såg mycket av, behöver vi spelare som har kapaciteten att hota i ytan bakom med löpningar. Men det behövs också spelare som kan utmana en mot en, och för det tror jag att vi behöver snabbhet. Jag säger inte att vi kommer vara mer direkta eller det ena eller andra, men vi behöver vara ett lag som hotar mer.
Vad är din analys av föregående år?
- Jag vill inte prata så mycket om vad som gick snett. Men jag tror laget behöver vara mer dynamiskt, snabbare och bättre i båda boxarna. Man kan spela hur fint som helst mellan straffområdena, men i slutändan kommer du inte att göra mål och släppa in många mål om du inte är bra i straffområdena. Där behöver vi vara bra.
Koskela ser ut att behålla en syssla som han hade under sitt sabbatsår. 41-åringen har nämligen varit expertkommentator i finländska Yle, ett tv-knäck han lär fortsätta med.
- Jag kommer att fortsätta i expertrollen på Yle i den mån som Kalmar-jobbet tillåter mig att göra det, säger Koskela.
Det är förändringens tider i Kalmar FF efter degraderingen. Målsättningen är samtidigt glasklar: Återvända till allsvenskan.
- Det måste jag säga att det är. Så fort som möjligt, brukar jag säga. Vi är en förening som har en ekonomisk trygghet över flera år, med tanke på försäljningarna vi gjort och den likviditeten vi har. Målsättningen är att vi ska gå upp så fort som möjligt, säger klubbchef Måsegård.
- Vi har sagt såhär: Kalmar FF vill tillbaka till allsvenskan. Men när vi väl går upp i allsvenskan ska vi ha en plattform som är starkare än den vi hade när vi åkte ur. Det är jätteviktigt. Att sätta det på en tidslinje… jag tycker att det är lite tidigt att göra det nu. Vi försöker använda våra resurser som gör att vi ska vara väldigt starka när vi sätter igång den 1 april. Det är absolut så att Kalmar FF över tid vill spela i allsvenskan. Vi ska vara starkare organisations- och fotbollsmässigt än vad vi var när vi åkte ur, säger tillfällige sportchef Swärdh.
Koskela är den som är tydligast.
- Den enda målsättningen är att vi måste gå upp direkt. Självklart vill vi också bygga på längre sikt, men målet är givetvis också att bli uppflyttade.
I intervju med Barometern sa du att Kalmar FF har potentialen att studsa tillbaka direkt och konkurrera med de större klubbarna i allsvenskan. Känner du så?
- Det gör jag. Jag ser att spelarna jobbar hårt, att de är öppna och mottagliga för nya saker. Jag har en känsla av att de också har en "studsa tillbaka"-inställning, att de vill visa för sig själva och alla runtomkring klubben att förra året inte var något som de inte brydde sig om. Jag känner att det finns en bra inställning på det sättet och det kan man få mer energi från, avslutar Koskela.