Helsingborg tog viktig seger - avbröt intervjun för att fira

Helsingborg besegrade Sundsvall med 2-1 och tog klivet upp på uppflyttningsplats till allsvenskan. Matchvinnare blev Adrian Svanbäck som blev tvåmålskytt.

3:49

Avbryt
Försök igen

Helsingborg hade chansen att gå upp till en uppflyttningsplats till allsvenskan vid seger mot Sundsvall. Gästerna jagade samtidigt livsviktiga poäng i botten av tabellen. Norrlandslaget låg på nedflyttningsplats inför omgången.

Helsingborg kopplade genast kontroll om matchen. I den 25:e minuten bröt hemmalaget ett Sundsvall-uppspel längs högerkanten. Adrian Svanbäck serverades sedermera ett skottläge utanför straffområdeslinjen och kunde placera in 1-0 till skåningarna.

Helsingborg kontrollerade matchbilden och Sundsvall mäktade inte med ett enda avslut på mål under matchens första 45 minuter.

1-0 ställningen i halvtidsvilan.

- En kontrollerad första halvlek och vi leder 1-0 så jag tycker det mesta är bra, säger målskytten Adrian Svanbäck till Max i halvtid.

Hemmalaget skulle få en drömstart på den andra akten. Ervin Gigovic slog ett inlägg från högerkanten som nådde fram till Svanbäck som styrde in sitt andra mål för matchen. 2-0 på tavlan blott tre minuter in i andra halvlek.

Helsingborg såg länge ut att bekvämt närma sig segern. Med tio minuter kvar gavs dock Sundsvall en väg tillbaka in i matchen. Bortalagets inhoppande Taiki Kagayama slog ett inlägg som tog på Helsingborgbacken Jon Birkefeldts utsträckta arm. Efter överläggning med sin assisterande pekade domaren på straffpunkten.

En elvametersspark som Hugo Aviander förvaltade säkert till 2-1 vilket gav nerv till matchens avslutning.

Bortalaget tryckte på i matchens slutskede och skapade ett antal fasta situationer där de lyfte upp laget i offensivt straffområde. Helsingborg lyckades dock till slut hålla undan och kunde bärga tre viktiga poäng i toppen av superettan.

- Spelmässigt tycker jag vi gör det helt okej, i målchanser så har de lite fler farliga chanser så eloge till de som lyckats göra två mål och vi bara ett, säger Sundsvalls besvikna målskytt Hugo Aviander efter matchen.

Helsingborgs Jon Birkfeldt var nöjd efter segern, trots att det blev lite nervöst på slutet.

- Vid 2-0, ska det vara säkert, och jag tycker det ändå är säkert, jag tycker inte vi släpper till så jättemycket. Sen är det klart att det blir lite darrigt på slutet men vi löser det, säger Birkfeldt till Max.

Efter ett antal frågor avbröt Helsingborgsbacken intervjun.

- Du, jag måste fira nu, de andra väntar på mig, säger Birkfeldt och lade ifrån sig hörlurarna.

2-1-segern tog Helsingborg upp på den andra uppflyttningsplatsen till Allsvenskan.

För Sundsvall är det fortsatt tufft. Norrlandslaget är kvar på nedflyttningsplats med tre omgångar kvar att spela.

Helsingborg: Joelsson; Birkfeldt, Nilsson, Olsson; Loeper, Kjellnas, Gigovic, Svanback; Acquah, Silverholt

Sundsvall: Olsson; Forsberg, Oppong, Svanberg, Kralj; Hudu, Aviander; Jelassi, Palomino, Finey; Bengtsson

Publicerad 2024-10-21 kl 21:39