Laget förlorade förvisso mot Trelleborgs FF innan landslagsuppehållet. Dessförinnan hade Helsingborgs IF staplat åtta segrar på tio omgångar i superettan - lagets bästa tiomatchersperiod på 14 år enligt HD.
Den sviten har hjälpt HIF till kvalplatsen, två poäng från Degerfors på direktuppflyttningsplats. Men inom klubben viskas det inte ens om allsvenskan. Efter flera år med kaos har HIF nämligen bytt kurs.
Hållbarhet och långsiktighet är ledorden, och stort fokus sätts på prestation snarare än resultat. HIF ska inte längre ryckas med åt det ena eller andra hållet.
- Den viktigaste kanske har varit att köpa in alla på att det här kan ta lite tid, att nå dit vi vill vara. Och det är något som vi själva förstår, att vi inte är bättre än där vi är just nu. Och förra året klarade vi oss i slutändan kvar på målskillnad, säger sportsligt ansvarige Mikael Dahlberg till Fotbollskanalen.
- Det har varit viktigt för klubben att inse att vi är här. Delen att ha en tydlighet i hur vi kommunicerar både målsättning men även förväntningar. Var de bör ligga och vilket stort jobb som krävs av oss.
Den 39-årige ex-anfallaren (Helsingborg 2014-2018) var akademichef innan han så småningom blev Andreas Granqvists ersättare, sedan HIF-ikonen fått sparken som sportchef efter en bedrövlig superettan-start förra våren.
Granqvist blev innan dess ansiktet utåt för HIF:s satsning mot toppen. Klubben åkte ur högsta serien 2016, hade stora ekonomiska problem med skulder till kommunen, och antalet anställda halverades.
Ändå värvade de “Granen” och två guldhjältar från 2011 - Rasmus Jönsson och Markus Holgersson - sommaren 2018 under det andra året i superettan. I en intervju med Aftonbladet benämnde den dåvarande ordföranden Krister Azelius ytterligare ett år i superettan som en “katastrof” då.
- Det här är inte förankrat i sportgruppen eller i styrelsen utan fritt tyckande från Krister Azelius: Vi går upp 2018, stannar kvar i allsvenskan 2019 och bygger hajpen. Inom sportgruppen finns det en målsättning, om än inte huggen i sten, att vara topp-fem 2020. Lyckas vi med det, eller i varje fall hamnar på den övre halvan, så är det rimligt att vinna inom tre år från då. Vi kan vinna 2021 men senast 2023 tycker jag att vi ska vinna SM-guld, sa Azelius till tidningen.
2023 klarade sig HIF nätt och jämnt kvar i superettan, efter att ha slutat 14 poäng från säker mark i allsvenskan året innan. Fotbollsekonomen Anders Norlén skrev att “kortsiktiga beslut driver verksamheten”. Detta trots en intäktspotential som borde vara i nivå med Elfsborgs, Häckens och IFK Norrköpings, enligt Norlén.
Förra hösten tillkännagav klubbdirektören Joel Sandborg sin avgång, efter fem år. Han ersattes av sin högra hand Reda Chahrour, som bland annat stod inför en personalneddragning på närmare 30 procent på sportkontoret.
HIF budgeterade ett minusresultat på 3,5 miljoner kronor inför 2024.
- Vi satte upp en plan för hela föreningens strategi, struktur och vad vi vill. Hur vi skulle jobba med det framåt. Jag kommer till jobbet varje dag med stor glädje, av att det är något som vi följer och att vi har en långsiktighet i vårt tankesätt. En fantastisk organisation som är historiskt liten men som verkligen gör ett jättefint jobb. Det är mycket som jag är glad för i det här arbetet, säger Reda Chahrour.
Du som haft olika roller i flera år - varför gjorde ni inte det här tidigare?
- Jag kan bara prata om vad vi ska göra framåt egentligen. Det är oftast enkelt att sitta med facit. Nu är vi där vi är och jag väljer att titta på vad vi gör framåt. Jag säger inte att det inte har funnits en strategi och struktur tidigare, utan jag tror bara att vi som förening kommit fram till att det måste finnas långsiktighet, säger Chahrour och fortsätter:
- Vi har funnits i 117 år så det har funnits strategier och strukturer i många år. Men nu är det verkligen så att våra beslut alltid ska byggas utifrån frågeställningen: Hur ställer sig detta mot strukturen som vi vill ha? Och gentemot långsiktigheten och strategin?
Det ekonomiska läget bidrog till att tolv spelare lämnade klubben i vintras. Mikael Dahlberg fick bland annat bygga truppen med spelare från den framstående akademin, vilket lett till att laget är superettans näst yngsta, med snittåldern 23,4 år.
HIF lyckades även förlänga Wilhelm Loepers utgående kontrakt. Den 26-årige Djurgården-produkten är supporterfavoriten som var med och sköt HIF till allsvenskan under hans första säsong i klubben 2021.
Han beskriver det unga laget som lyhört och villigt att jobba tillsammans, och chefstränaren Klebér Saarenpää ger spelarna mycket förtroende enligt Loeper. HIF-stjärnan känner ett lugn i att de försöker nå prestationer och inte bara jagar resultat, vilket knappast var fallet senast de slogs om uppflyttning 2021.
- Jag tycker nog att det är roligare att spela i år. Dels för att det känns som att vi är en lite mer sammansvetsad grupp, och dels för att det är en fotboll som jag generellt tycker är lite roligare att spela, säger Wilhelm Loeper och fortsätter:
- Det känns som att vi hade mer press på oss 2021, egentligen hela säsongen i långa stunder. Medan nu så har vi fått jobba lite mer ostört och vi har väl ingen press på oss att gå upp, utan all press ligger på de andra toppkonkurrenterna. Jag tror att vi kommer kunna jobba ostört i höst och förhoppningsvis gör vi bra resultat även då.
Efter ett par tunga år, hur är det att spela nu när ni har medvind?
- Man lär sig väldigt mycket under sådana perioder, när det går tungt. Jag tror att vi som fortfarande är med sedan de åren njuter extra mycket av att det går bra. Jag tror att det är den saken man tar med sig, att passa på och njuta medan man vinner fotbollsmatcher - för det är ingen självklarhet. Och att vinna fotbollsmatcher i en klubb som Helsingborg är extra kul, med tanke på supporten vi har och intresset som finns i staden.
HIF kan stoltsera med fyra av de fem bästa publiksifforna hittills i superettan, men på planen får Olympia-publiken sällan bevittna något spektakulärt. Saarenpääs 4-4-2-formation kännetecknas av en rak fotboll som bygger på en solid defensiv.
Nickstarka spelare som Taylor Silverholt, Jon Birkfeldt och Thomas Rogne har bidragit till tolv mål på fasta situationer - klart flest av alla superettan-lag - och inför de nio avslutande omgångarna har HIF bara Landskrona och Sandviken att möta från toppsextetten.
Trots tabelläget är målsättningen inför hösten i grunden inte förändrad, menar Reda Chahrour.
- Jag är självklart glad över resultaten som varit i de senaste matcherna (intervjun gjordes innan TFF-matchen, reds. anm.). Men också väldigt bekväm och ödmjuk i hur det såg ut för tio omgångar sedan - det kan ändras snabbt, säger klubbdirektören och fortsätter:
- Ingenting i strategin har förändrats på något sätt, utan vi bygger långsiktigt och jobbar utifrån det. Sedan är det klart roligare att vara där vi är i dag än där vi var förra året. Men vi jobbar långsiktigt och så får vi se var vi är i slutet av det.
Ekonomin gjorde att Dahlberg värvade blott en spelare under sommarfönstret: Chisom Chika Chidi på lån från Gais. Ödmjukheten skiner igenom när Dahlberg blickar fram mot superettans slutskede.
- Det är en speciell serie, för det är så jämnt. Jag tycker att det är bra att vi är med där uppe, det är nyttiga matcher för spelarna och det skapar ett intresse runt staden. Det hjälper oss att fylla arenan. Vi ska göra vårt allra bästa och fajtas för varje match, så får vi se var det slutar.
Han svarar på nämnda Azelius-citat, som Dahlberg menar speglades i klubbens sjunde och senaste SM-guld 2011.
- Ambitionen är fortsatt att vi ska vara ett allsvenskt lag och fajtas bland de bästa i Sverige. Men vi måste ta en sak i taget, avslutar Mikael Dahlberg.