Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lagkapten, konkurrent och "sportchef" - Barnys maktposition i J-Södra har skapat oro: "Jätteskevt"

Superettan

Lagkapten - och samtidigt agerar han som sportchef. 
I krisande J-Södra har spelartruppen reagerat på upplägget med mittfältaren Junes Barny, erfar Fotbollskanalen.
- Tränaren ville så klart inte peta eller bänka sin egen chef, säger trotjänaren Jesper Svensson. 

Foto: Bildbyrån

Det var efter förlusten mot Kalmar FF i det allsvenska kvalet 2020 som Andreas Brännström valde att lämna Jönköpings Södra. Klubben anställde då Patric Jildefalk, med en bakgrund som främst assisterande tränare i AIK, som ny huvudtränare. Efter en stark vår 2021 såg J-Södra ut att kunna tampas i toppen av superettan i ytterligare ett år. Men under sommarfönstret såldes Moustafa Zeidan till IK Sirius, och då förändrades allt. 

J-Södra behövde täcka upp för tappet och förstärka mittfältet.

Samma sommar värvades därför Junes Barny, 32, som skrev på ett kontrakt över säsongen 2023. I samma veva visade det sig att 32-åringen inte bara var tilltänkt att konkurrera på planen, utan tanken var även att han skulle ta över som ny sportchef i klubben när han väl lägger skorna på hyllan. Ett erbjudande som Barny själv har berättat var direkt avgörande för att han skulle välja en flytt till Jönköping, då han samtidigt påstod att han hade anbud från allsvenska klubbar.

Annons

Officiellt har det hetat att Junes Barny inte har påbörjat sin roll som sportchef än, men flera källor uppger till Fotbollskanalen att spelaren - som dessutom är lagkapten numera - redan arbetar aktivt i vad som kan liknas en sportchefsroll. Enligt uppgifterna har Barny varit delaktig i besluts- och rekryteringsprocessen kring flera av J-Södras värvningar inför årets säsong.

- Barny har plockat ihop "sina egna" spelare. Det syns på värvningarna som har gjorts. Tuffa karaktärer, klassiska Södra-spelare finns inte längre. De är antingen borta eller bänkade. På pappret är det bra spelare som har värvats, eller som har varit bra innan i alla fall, men i slutändan han man varken fått ihop laget eller gruppen, säger en källa till Fotbollskanalen.

Barnys delaktighet i klubbens värvningar kom delvis fram till ytan redan när nye målvakten Tom Amos i en intervju med GT berättade att han hade förhandlat med Barny innan övergången blev klar.

Annons

"Han (Amos, reds. anm) berättar att två gamla Blåvitt-spelare på något sätt varit inblandade i övergången. Dels André Calisir som han haft flera dialoger med och som pratat gott om klubben - och även Junes Barny som var den som kontaktade honom å J-Södras vägnar och som han faktiskt förhandlade med", skrev tidningen då.

Barny sitter dessutom med i J-Södras sportgrupp där klubbchef Sebastian Lagrell, styrelseledamot Vetton Gramozi, nye huvudtränaren Oscar Garcia Rodrigues och akademichef Simon Meijer också ingår. Han har därmed redan intagit en maktposition i föreningen, vilket har fått spelare att reagera. 

Jesper Svensson, trotjänare i J-Södra som spelade 13 säsonger i klubben innan han la skorna på hyllan efter fjolåret, bekräftar bilden för Fotbollskanalen. Svensson beskriver en "skev" situation förra hösten, då Barny både var konkurrent och lagkamrat - men samtidigt upplevdes vara huvudtränarens chef och inblandad i beslut rörande spelarnas, alltså hans lagkamraters, framtid i laget.

Annons

- Först och främst vill jag betona att jag verkligen inte vill svartmåla klubben på något sätt. Jag älskar J-Södra och hoppas att jag kan vara en del av föreningen i framtiden, inleder Jesper Svensson.

Han fortsätter:

- Situationen med Barny var inte ideal. I min värld blev det jätteskevt. Jag tyckte det var svårt att förhålla mig till det. Det blev en konkurrenssituation som försvann helt eftersom tränaren så klart inte vill peta eller bänka sin egen chef. Och sen blev det svårt för oss andra spelare att… Jag vet inte hur jag ska förklara det. Det kändes som att alla trippade lite på tårna kring ämnet. Det var väldigt speciellt. Jag vet inte om det finns någon annan elitklubb i Sverige som har det så. Det hade varit enklare om klubben förklarat tydligt hur det låg till, men det gjorde man inte. 

Annons

I en intervju med Jönköpings-Posten, som publicerades i början av 2022, berättade Junes Barny att han har varit inblandad och förhandlat kring "den sportsliga biten" i samband med övergångar, men att klubbchef Sebastian Lagrell tar besluten och sköter kontraktsförhandlingar. Barny såg då inget konstigt med det utan menade på att det är vanligt att sportsliga ledningen frågar erfarna spelare i laget om åsikter. Men som tidigare nämnts är 32-åringen alltså mer inblandad än så i beslutsfattandet. 

Flera personer som Fotbollskanalen har varit i kontakt med ger bilden av att en ökad känsla av oro har spridit sig i delar av truppen sedan Barnys intåg i föreningen med anledning av hans maktposition och närhet till sportsliga ledningen. Flera spelare i truppen uppges känna sig obekväma med situationen, samtidigt som man drar sig från att lyfta problematiken.

Annons

- Spelarna har reagerat. Om jag ska vara ärlig är nog en del rädda och vågar inte säga något, för då kan man hamna utanför. Det finns en rädsla över att man ska förlora sin plats, säger en källa.

Jesper Svensson delar med sig av sin syn från förra hösten då han var aktiv spelare:

- Man ska komma ihåg att det här inte är Barnys fel. Men bristen på rak kommunikation från klubben gjorde det svårt att veta vad som gällde och som spelare och lagkamrat blev det svårt att veta hur man skulle tackla det hela. Nu är han dessutom lagkapten, vilket inte gör saken bättre, säger Svensson.

- Han är en jättebra människa och som person kom vi alltid överens. Men det var när man började höra att han hade scoutat spelare åt klubben och hört sig för om potentiella nyförvärv som man började fundera. Jobbade han redan som sportchef? Det blev otydligt. Jag ställde frågan till styrelsen om hur man skulle förhålla sig till situationen som spelare, men det fick jag inget riktigt svar på. 

Annons

Osäkerheten kom även att avspegla sig på planen under hösten 2021. J-Södra fick nämligen inte spelet att stämma alls efter sommaruppehållet och radade upp förluster. I sista omgången av superettan var man nära att halka ner på negativ kvalplats, men efter att ha vänt ett 1-0-underläge borta mot Trelleborg i sista matchen lyckades man säkra nytt kontrakt. 

Huvudtränare Patric Jildefalk fick utstå hård kritik från supporterhåll efter säsongen men fick behålla jobbet. Tre omgångar in på årets säsong 2022 fick han dock sparken efter att spelet fortsatt varit hackigt och resultaten uteblivit.

- Jag tyckte att Patrik kom in med bra energi och hade mycket idéer. Vi fallerade när det gällde att få ihop gruppen, det var ingen stark grupp tillsammans. Det blev att spelarna var en och en, många smågrupperingar. Och det blir aldrig bra, säger Jesper Svensson.

Annons

- Allt är inte Patrics fel, han hade det inte lätt. Han var orutinerad som huvudtränare på den här nivån och samtidigt hade vi två assisterande tränare som också var nya. Därmed fanns det inte så mycket rutin att luta sig mot. Det fanns stunder då man märkte att det kanske var lite nytt för dem, även om Patric hade varit i AIK tidigare. 

I slutet av februari rekryterade J-Södra Oscar Garcia Rodrigues som ny assisterande tränare. Spanjoren har en gedigen fotbollserfarenhet och har arbetat med utveckling samt teknisk rådgivningen åt bland annat IFK Göteborg, IF Elfsborg och Gif Sundsvall tidigare. När Jildefalk fick sparken i mitten av april var det Garcia som tog över huvudansvaret i föreningen. 

Efter sex omgångar är J-Södra nästjumbo i superettan med endast tre inspelade poäng. Nu har alltså Garcia fått förtroendet att försöka få ordning på klubben tillsammans med spelarna och den sportsliga ledningen, där alltså hans framtida chef och lagkapten Junes Barny fortsatt sitter.

Annons
Publicerad 2022-05-13 kl 12:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS