Från sidlinjen är svårt att undgå energin och tävlingsinstinkten som präglar ett träningspass hos Landskrona Bois. Chefstränaren Max Mölder betonar att träningsmiljön är nummer i ett i verksamheten, och när 39-åringen pratar om att han har en dedikerad spelargrupp bakom sig går det inte att ta orden för osanning.
Med seriens yngsta lag - 23,1 år i snitt - tar Landskrona Bois superettan med storm. Den västskånska klubben snittar två mål per match efter 14 omgångar och har toppat tabellen efter varje. De gick in till sommaruppehållet med sju poäng ner till närmast jagande lag.
- Det är klart att jag inte kan säga något annat än att det varit bra. Att vi är nöjda med både poängen som har getts - sedan är vi väldigt fokuserade på prestation och det som vi kan påverka. Det är egentligen det som vi är väldigt nöjda med, säger Max Mölder till Fotbollskanalen.
Laget innehåller mycket spets, bland annat hos duktige målvakten Amr Kaddoura, skytteligatvåan Frederik Ihler (sju mål) och Robin Dzabic som leder assistligan med sex framspelningar. Men styrkan ligger i kollektivet och det väloljade spelsystemet.
Bois spelar med en del risk i speluppbyggnaden, för att locka upp motståndaren. De kan dock luta sig till ett osedvanligt bra passningsspel. Enligt HD är passningssäkerheten på 88,4 procent 14:e högst i hela Europa, sett till de två högsta serierna i alla ligor.
Lag som Malmö FF (elva på listan), norska Bodø/Glimt och nyuppflyttade Premier League-duon Leicester och Southampton återfinns på topp 20. Annars är det idel världslag på listan skriver lokaltidningen.
Spelriktningen bestämdes halvvägs in på förra säsongen. Det var då som Mölder fick chefsansvaret efter 3,5 år som assisterande till Billy Magnusson, när den senare blev manager och längre fram sportchef.
I detta läge var ledargestalten Philip Andersson borta för resten av året, mittbackskollegan Erik Hedenquist bröt foten och Bois sålde de två största stjärnorna: Melker Widell till danska Ålborg och Camil Jebara till Elfsborg.
- Vi saknade i mitt tycke seriens två bästa spelare i Widell och Jebara och med det då ett tufft utgångsläge i serien. Så vi kände väl att vi behövde bli bäst på någonting, och givet de tränarna vi är och den föreningen vi verkar för så kände vi att speluppbyggnad var det vi skulle satsa på. Känna att vi har kontroll och att vi kan styra matcherna i högsta möjliga mån, så vi gnuggade det rejält och våra anfallare fick i princip bara springa och jaga - försvara egentligen - och det gav oss en effekt och trygghet. Vi hade en period som var riktigt bra, säger Mölder.
Bois reste sig från den undre halvan och slutade på en sjundeplats. På 17 matcher under Mölder snittade Bois utmärkta 2,12 poäng per match.
I grunden spelar de med en 3-4-3-uppställning, som blir ett 4-3-3 i försvarsställning.
- Vi fokuserade väldigt mycket på speluppbyggnaden under sista halvan av förra året och vi känner att vi blivit bäst på det i den här serien. Under försäsongen kunde vi gnugga andra saker väldigt hårt, samtidigt som vi inte glömde av det (speluppbyggnaden) så klart, säger Mölder och fortsätter:
- Jag känner att vi fått en bättre helhet och hittar sätt att vinna matcher, istället för att kanske förlora eller tappa en ledning. Mentalt tror jag att spelarna känner att allt inte behöver funka, alla skeden i matchen behöver inte funka - vi kan ändå hitta sätt att vinna genom att vi är trygga i sättet som vi vill spela fotboll.
Tränaren är helt övertygad om att spelmodellen, genom nötande, kan skörda framgångar även med ett begränsat spelarmaterial. I år har träningsfokuset lagts om till försvarsspel. Bara tabelltvåan Öster och femman Brage har släppt in färre mål än Landskronas 13.
På många sätt är det ett komplett lag som svarvats fram på träningsplanen.
- Vi tänker att matcherna är det lilla i allting. Det är 1,5 timme i veckan ungefär, sedan har vi en massa fler timmar här. Det är inte matcherna vi utvecklas i så mycket. Man kan lära sig saker men vi utvecklas på träningsplanen, säger Mölder.
Stockholmarens tränarkarriär inleddes med tre år i skånska Hittarps IK. Därefter upplevde han ett turbulent första halvår 2018 i danska Lyngby, då Köpenhamnsklubben åkte ur Superligaen och var nära att gå i konkurs.
Mölder fick sparken som assisterande tränare under sommaren, men hade hittat en stor inspiration i chefstränaren Thomas Nørgaard. Mölder uppskattade också tillvaron i Danmark, som han kallar för “helt annorlunda” gentemot den i Sverige.
Mölder gillade det han beskriver som “rakhet men med glimten i ögat”. Han säger att det var under Nørgaard - som förde upp SønderjyskE till högsta serien nyligen - som han lärde sig att gå “all-in” på det han tror på.
- Det var häftigt att gå från att ha mött Ullared i sista matchen i Hittarp, till Ajax i nästa match, det året de spelar final (i Europa League) mot United. Stora kontraster men samtidigt fotboll, och allting är väldigt likt, säger Mölder.
Som spelare tillhörde han Hammarbys framstående 1984-kull, bestående av namn som Björn Runström, Erkan Zengin och Fredrik Stoor bland annat. Mölders spelarbana gav honom en gedigen superettan-karriär - 140 matcher för Landskrona - men bland Bajen-ynglingarna spelade också han en viktig roll.
I ett Offside-reportage beskrevs Mölder som någon som satte ribban för spelargruppen med sin vinnarskalle. Någon som hatade att förlora. Ett annat reportage från samma magasin målade en halvtidssekvens från mötet med toppkonkurrenten Degerfors tidigare i år.
Det var då som den danske 21-åringen Ihler fick en rejäl avhyvling för att han tappat bollen i fel läge. Då spelade det ingen roll att anfallaren hade gjort halvlekens enda mål.
Enligt Mölder kommer inte utskällningarna inte så ofta. Han beskriver sig som väldigt noggrann, en person som vill att man jobbar till arbetspasset är slut. Det ska inte finnas något utrymme för slarv, och därför får spelarna stanna på Landskrona IP till sen eftermiddag ibland.
Kan det bli för mycket av den här vinnarskallen någon gång?
- Det har det verkligen varit. Jag har funnit någon form av lugn och trygghet i allting, så nu klarar sig till och med domarna från irritation.
Hur har du fått jobba med det?
- Jag vet inte, det har faktiskt bara kommit det senaste året. Jag vet inte varför. Kanske bara närmat mig 40.
Eller är det trepoängare som avgör?
- Så kan det vara. Det kanske är så, det ska jag inte säga. Det har också varit en... I slutet av förra året - det är alltid många som tycker i den här världen och vill att man ska avgå. Allt är skit, allt är piss och det fortsätter på försäsongen.
- Men jag har ändå känt mig väldigt lugn och trygg i att det vi gör, det vet jag är bra. Sedan får de tycka så, men jag tror inte att så många tycker det just nu. Det vänder snabbt och i den här världen minns man alltid det senaste.
Åren med Mölder och Magnusson, som började med klubbkaos och spel i tredjedivisionen 2019, har gett Bois en stabil grund. Samtidigt har klubben behövt sälja flera av de bästa spelarna varje år, vilket Mölder hoppas inte blir fallet under detta sommarfönster.
- Jag vill ha kvar alla, helt klart. Det vore dumt att spela med det just nu, säger han.
Samtidigt måste ni vara en säljande förening.
- Precis. Men det är också skillnad att sälja när du ligger en nivå upp, i pris in.
Det är ett tydligt budskap till Billy! Jag gissar att ni pratat om det redan?
- Ja, det är vad jag känner som tränare. Vi har sålt - jag vet inte vad det är - 13-15 stycken sedan 2019 och jag blir lika glad och stolt varje gång. Men samtidigt får jag som tränare inte så mycket av det så.
Landskrona är en halv säsong från det hägrande landet. I allsvenskan har Bois inte spelat sedan 2005, men efter flertalet år i ettan södra blev de en stabil topp sju-klubb.
Det viskades om allsvenskan efter de inledande omgångarna. Nu är det få som förväntar sig något annat än uppflyttning Mölders unga lag.
- Utmaningen är att vi inte får glömma varför vi gick på sommaruppehåll så här, och hittills har jag inte känt någon tendens överhuvudtaget till det. Det tror jag är den största utmaningen, att komma ihåg hur viktiga alla skeden i en match är. Att inget är mer viktigt än något annat, utan för att ha så här jämna prestationer så behöver du ha koll på allt, och inte slarva med fasta situationer i en match till exempel.
Om man vänder på det, hur mycket bättre kan ni bli?
- Jag tror att vi kan bli mycket bättre. Det är hela tiden ambitionen, det är därför vi går ut här varje dag. Annars hade vi kunnat gå ut här och lallat, försökt hålla samma nivå och bara hålla dem friska. Vi strävar hela tiden efter perfektion, och i vissa matcher har man känt under stor del att vi är väldigt nära. Men vi vill nå den 90 minuters-prestationen där allt är maximerat och kan vi göra det fler gånger är det fantastiskt, så det är det vi kämpar mot.
Hur många sådana matcher kan man ha per år?
- Jag vet inte. Än så länge är det väl inte en enda. Trelleborg (2-0) var väl närmst skulle jag säga, det är så vi vill att en match ska se ut helst. Kan vi göra det i väldigt många matcher i höst - då är det jävligt svårt att slå oss.
Landskrona Bois nästa match är den 22 juli, borta mot Varbergs Bois.