Förra året öste Villiam Dahlström in mål för hemklubben FC Gute på Gotland. 23-åringen stod för 22 mål på 25 matcher när FC Gute placerade sig på åttondeplats i division 2.
Sedan debuten 2015 har Dahlström även varit nyckelspelare i Gute. Han stod för 13 mål på 23 matcher under sin "rookiesäsong" och tog då hem priset "GA-bollen", som delas ut till den bästa fotbollsspelaren på Gotland, vilket han även utsågs till 2019.
23-åringen hade kunnat byta klubb tidigare och var bland annat vid ett tillfälle och provtränade med Öster. Men Dahlström valde att stanna för att känna sig mogen och redo för att ta nästa steg i karriären.
Men för bara ett år sedan såg det ut som att det kanske inte ens skulle bli någon fortsättning inom fotbollen för Dahlström. Efter säsongen 2019 funderade han på att lägga skorna på hyllan och avsluta karriären eftersom att han hade tröttnat på division 2-spel. Det var antingen flytt eller ingenting alls som gällde.
- Jag hade väl känt i några år egentligen att jag var redo fotbollsmässigt, men sen var det andra grejer som gjorde att det inte klickade just då. Jag fick barn, jag har flickvän och jag hade ett jobb på Gotland. Att flytta från en ö är en annan grej än att flytta några mil till en ny stad. Det blir ju liksom lite allt eller inget, och jag kände att det var flytt till en ny utmaning eller ingenting alls, säger Dahlström till Fotbollskanalen.
Då kom flera klubbar in i bilden. Enligt HelaGotland var Brage, Gais och Degerfors de som uppvaktade Dahlström - men valet föll på Degerfors.
- Jag tror att tajmingen ändå blev rätt. Jag flyttade när jag var mogen för det. Det är ingen idé att stressa fram en flytt. Jag har fått spela alla matcher i många år och det är speltid som är det viktigaste. Många tar några steg för mycket redan från början och så får de till slut börja om från början igen. Så jag är nöjd med mitt val.
Vad har varit den största utmaningen sedan du flyttade till Degerfors?
- Steget mellan division 2 och superettan har varit stort, men vi har mött sådana här lag förut i svenska cupen med Gute och då har man väl känt att man individuellt kan mäta sig. Så det är skönt att man har fått ett bevis på det nu.
Han fortsätter:
- Det jag skulle säga har varit den stora skillnaden är att det är en hårdare belastning, och framförallt att man möter mycket skickligare försvarare. Folk är mer tränade, de är snabbare, starkare och de spelar ju av en anledning på en mycket högre nivå. Så du har ju inte råd med lika många misstag och slarvet som du kanske lyckas reda upp i division 2. Det har man inte råd med i superettan.
Dahlströms resa i Degerfors har gått bättre än förväntat. När han värvades till klubben var han tänkt som "backup" till fjolårets skyttekung i superettan Erik Björndahl - sedan värvades Björndahl av Örebro i januari.
Dahlström tog sina chanser och gjorde mål på träningsmatcherna han spelade, men när det började se ljust ut kom nästa dråpslag: han drabbades av covid-19.
- Jag var dålig där och tappade fyra-fem kilo och kunde inte äta på två veckor. Jag var sängliggande i tio dagar och det tog nästan en månad innan jag var tillbaka - men då hade säsongen flyttats fram, sa Dahlström tidigare i år i en intervju med HelaGotland.
När superettan-säsongen sedan startade upp tog Dahlström alla chanser han fick. Han gjorde ett mål (efter bara tio minuter) och en assist i sin ligadebut och har fortsatt på det spåret sedan dess.
- Så är det. Där har jag haft flyt. Jag gjorde väl mål även i min första match för klubben. Man köper ju sig lite tid så, att man tar de lägena som kommer och de chanserna man får för att få spela senare. Det är ju en annan konkurrens nu, det är jag inte van vid (från i Gute). Men nu har jag tagit chanserna när jag fått dem och det har gjort att jag har fått spela mer.
Hittills har det blivit tio mål och åtta assist på 22 matcher för Dahlström i årets superetta. Enligt honom själv är framgången lagets organisation, som han hyllar stort.
- Framförallt samarbetet med mina andra medspelare. Det nämns ju ofta att vi tre där framme (Dahlström, Victor Edvardsen och Johan Bertilsson) som gjort mycket poäng, men det är en produkt av att alla i laget kan sina roller och vet vad man ska göra när man får bollen. Då blir man ganska trygg i det man gör. Så jag vet ju vart jag ska vara i straffområdet och att lägena kommer. Hade inte laget fungerat så bra som det gjort hade vi tre där fram förmodligen inte heller fungerat så bra som vi gjort. Vi är ett väldigt starkt kollektiv med individuellt skickliga spelare.
Vad som är värt att notera, är att Dahlström i grund och botten är en ytter. Han hade innan säsongen 2020 bara spelat en säsong som anfallare - vilket var under hans sista säsong hos Gute, 2019, i division 2.
- Jag hade nästan aldrig varit anfallare innan förra året. Så det tog ett tag innan man blev van vid det. Sedan har jag utvecklats hela tiden, tycker jag. Jag spelar mer och mer som en renodlad forward än vad jag kanske gjorde i början. Sedan så tränas man ju på det varje dag, vi har ju en väldigt stark grupp så man får ju bra träning på det även under veckorna mellan matcherna. Jag kommer in i det mer och mer tycker jag.
Vad har du framförallt utvecklat i ditt spel den här säsongen?
- Det är nog hur jag spelar felvänd. Jag har länge haft en näsa för mål, men nu har jag utvecklats i att göra mål på en touch. Sedan har jag blivit bättre på hur man positionerar sig i straffområdet sedan jag spelade ytter, där var man ju inte mycket då. Så det är mycket man har lärt sig det senaste året.
När spelare har sådana säsonger som Dahlström haft, går det inte obemärkt förbi hos storklubbar. Fjolårets skyttekung Erik Björndahl värvades av Örebro, Nahom Netabay plockades upp av Sirius från Varberg. Efter en säsong med tio mål och åtta assist finns det säkerligen flera klubbar som är intresserade av Dahlström, men 23-åringen själv väljer istället att fokusera på nuet med Degerfors.
- Jag har ju kontrakt i två år till och får inte prata med andra klubbar. Jag håller det kallt. Men när det går bra lär det ju finnas intresse.
Gotlänningen har som alla fotbollsspelare drömt om att någon gång i karriären få spela utomlands. Men för honom är det viktigt att ta ett steg i taget och samtidigt komma ihåg att allsvenskan även det varit en barndomsdröm.
- Jag vill alltid vinna. Mitt mål är att ta mig så långt som möjligt. Kortsiktigt är det att ta sig upp i allsvenskan, sedan vet man aldrig. Det är klart att man har haft en barndomsdröm om att spela utomlands någon gång, men sedan har det ju varit en barndomsdröm att spela i allsvenskan också. Så man får ta ett steg i taget.
Hans historia kan ses som speciell. Dahlström lämnade inte Gotland, Gute och division 2 förrän han var 22 år gammal. Men själv vill han påpeka att historier som hans inte behöver vara speciella.
- Jag tycker det är viktigt för unga spelare att veta att man kan må bra av att spela i sin hemmiljö. Man måste inte till de stora akademierna direkt. Därför är det också kul att vissa klubbar visar att man kan fynda i de lite lägre divisionerna istället för att bara plocka spelare som har ett stort namn, men kanske inte så mycket mer, säger Dahlström.