Polisen hänvisade till ordningslagen och krävde 2 070 kronor för sin bevakning vid superettanmatchen Örgryte—Hammarby på Gamla Ullevi den 5 juli i fjol. Örgryte Fotboll är inte en ideell förening utan ett aktiebolag och får därför stå för en del av poliskostnaden, löd motiveringen.
På tisdagen fick polisen rätt i kammarrätten. Därmed är det i princip fritt fram för polisen i andra delar av landet att göra detsamma.
- Vi överväger absolut att ta betalt för våra tjänster, säger Isabell Thorén, kommenderingschef vid operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.
- Detta är ett bra påtryckningsmedel för polismyndigheten i våra diskussioner med klubbarna. Klubbarna och andra arrangörer måste ta sitt ansvar.
"Inte råd i dagsläget"
AIK, Hammarby och Djurgården har alla lagt sin fotbollsverksamhet i aktiebolag och är därmed direkt berörda av domen och eventuella polisnotor.
- Det är klart att inte vi har råd med det i dagsläget, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby.
AIK:s vd Annela Yderberg är starkt kritisk mot rättens tolkning av fallet.
- Domen är ju helt knasig. Det är ju ingen kommersiell verksamhet. Jag vet inte om de har någon uppfattning om hur elitklubbar bedrivs och vilken ekonomi de har i dag, för det finns ju ingen vinst i elitfotboll i Sverige, säger Yderberg.
Ett stort Stockholmsderby i fotboll kostar polisen mellan 700 000 och en miljon kronor, enligt Isabell Thorén, kommenderingschef vid operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.
- Det gäller våra högriskmatcher mellan AIK och Djurgården, säger hon till TT.
Klubbar som driver sin elitverksamhet i ideella föreningar berörs inte domen, vilket har fått Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att gå så långt som att säga att den kan innebära slutet för bolagiseringen inom svensk fotboll.
Flera frågetecken Men innan domens konsekvenser blir tydliga måste flera frågetecken rätas ut. Ett av dem är innebörden av ordet "vid" som i "vid tillställningen", det vill säga frågan om hur stor del av sin insats som polisen kan ta betalt för vid en match.
- Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning, säger säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.
Vill ha samma bedömning
Rikspolisstyrelsen försöker med hjälp av polismyndigheter landet runt ta fram riktlinjer för hur reglerna ska tolkas så att det blir enklare och samma bedömning överallt.
Örgryte IS kommer nu att ta ställning till om man ska överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.
- Kammarrättens utslag var inte oväntat, säger Örgrytes ordförande Lars Ranäng.
- Själva lagtexten är inte svår att läsa. Däremot ifrågasätter vi om detta var lagstiftarnas tanke från början. Det finns rätt många idrottsbolag i dag. De fanns nog inte när den texten skrevs. Vi hävdar att idrottsbolag inte är bolag i vinstsyfte. Därför är lagen lite missvisande. Vi vill att någon funderar på om lagen ska justeras, säger Lars Ranäng.