Dalkurd besegrade i går Syrianska med 4-1 inför tomma läktare på Gavlevallen i superettan. Anledningen till att matchen spelades utan publik var att Dalkurd valde att stänga läktarna, då föreningen ansåg att polisens säkerhetskrav var orimliga. Polisen ansåg att mötet var en "högriskmatch", då det bland annat under mötet mellan klubbarna 2017 var oroligt och matchen tvingades avbrytas efter att bland annat ett knallskott kastades in på planen och landade nära dåvarande Dalkurd-anfallaren Richard Yarsuvat.
"Tillståndsmyndigheten har vid sin bedömning av arrangemanget ställt orimliga krav på bemanningen av säkerhetspersonal som behöver finnas i och omkring arenan för att ett evenemang ska kunna genomföras", skrev bland annat Dalkurd i ett pressmeddelande.
Polisen valde än dock att kalla in extra personal till matchen. Inför matchen skrev polisen på sin hemsida att förstärkning tillkallas från Hälsingland, Uppsala och Västmanland, samt att "specialistkompetenser" från Stockholm bistår "bland annat genom polisrytteriet". Detta med anledning av att polisen ansåg det vara just en "högriskmatch" och för att det i samband med matchen - trots att den spelas utan publik - kan vara oroligheter utanför arenan och för att det då ska vara ett "tryggt och säkert arrangemang".
Enligt Dalkurds pressansvarige Cihan Dalaba dök totalt 76 poliser upp, varav sex ryttare, på arenan, samt att polisen meddelade att en drönarkamera skulle användas vid arenan. Dalkurds sportchef Adil Kizil hade, efter matchen, respekt för polisens arbete, men tyckte att insatsen "käneds lite väl överdriven".
- Vi får respektera polisens arbete att de har en bild av att någonting kan hända. Men för oss kändes den lite väl överdriven när vi hade tänkt spela inför tomma läktare. Att det är en måndag där två lag som gått lite sämre sportligt möts i Gävle klockan 19… då känns det inte som att det ska komma några. Vi har också haft dåliga publiksiffror i Gävle, det vet hela Fotbollssverige om. Syrianska har inte heller haft jättemycket publik på deras matcher. Så att det ska komma så mycket folk till en sådan match när informationen om stängd arena kom ut för cirka tio dagar sedan… Jag respekterar polisens arbete och det är en bedömning de har gjort. Men den bedömningen den håller inte vi med om. Vi var ganska säkra på att det inte skulle komma några, sa Kizil till Fotbollskanalen.
Johan Ryman, som var på plats vid matchen och är supporterpolis på Region Mitt, har inga exakta siffror på antalet poliser, men berättar att det var sex hästar på plats och inga oroligheter före, under eller efter matchen.
- Det var otroligt lugnt, inga supportrar över huvud taget utanför. Allt gick väldigt lugnt till, så det var precis som vi ville. Det kändes jättebra, säger Ryman till Fotbollskanalen.
Ryman förklarar vidare anledningen till att polisen valde att ha en så pass stor styrka trots att matchen spelades utan publik:
- Det var på grund av historiken och det som hänt tidigare mellan lagen under match. Vi får underrättelser och det kommer in indiktationer i ett tidigt skede på att folk kommer att komma och stötta sina lag utanför arenan. Därav valde vi helt enkelt att behålla polisinsatsen. Det kunde bli bråk och stök även utanför.
Vad var det för indikationer ni fick?
- Jag vet inte vad jag ska säga, men om man kollar på forum, vad supportrar skriver och lite sådär, så kan man försöka bilda sig en uppfattning. Det är långt ifrån sanningen, men man kan se åt vilket håll det pekar. Då valde vi att ha kvar en del av polisinsatsen, även om det inte var hela polisinsatsen. Det går att använda de som blir över på annat håll, då det alltid finns något att göra inom vårt yrke.
Hur ser du i efterhand på om det var rätt beslut att ha en så pass stor styrka på plats?
- Ja, absolut. Vi gör den bedömningen hela tiden och ansåg att det behövdes. Det hade lika gärna kunnat gå åt andra hållet. Det är det som är så svårt i den här branschen, då vi inte vet vilket håll det går åt. Annars hade vi självklart gjort på något annat sätt. Det kanske var lugnt där utanför just eftersom att det var poliser utanför, att det var ett bra förebyggande arbete. Det är jättesvårt att mäta och utvärdera varför det var lugnt. Om det inte hade varit poliser alls där, så hade det kanske inte varit lika lugnt. Det vet man inte, säger han och fortsätter:
- Vi ser det här som ett bra resultat att det gick precis som vi ville. Förhoppningsvis blir det också bättre till returen. Det känns som det blev en bra kväll, även om det såklart är otroligt tråkigt för supportrarna att inte få komma och se sina lag på arenan. Fotboll ska spelas med supportrarna till sina lag. Jag hoppas verkligen att de får se matchen i returen.
Hur ser du på "hushållandet" av polisens resurser med en stor polisstyrka på den här matchen gentemot att lägga resurser på andra evenemang eller liknande?
- Jag säger som jag sa tidigare, att vi aldrig kan veta hur det kommer bli eller varför det blev som det blev. Det är som en kväll på stan; om vi är tio polisbilar och det är jättelugnt, så vet vi inte om det är för att det är tio polisbilar och att de kan synas mycket och göra ett bra förebyggande arbete eller om det är flyt och om det hade varit lika lugnt med två polisbilar. Det vet vi aldrig. Troligtvis är det för att man gör ett bra förebyggande arbete och så tror jag även att det var i det här fallet. Sedan spöregnade det och haglade i stort sett och vädret kan man aldrig påverka, säger han.
Hur ser du på om det kommer att krävas en liknande polisinsats till nästa match mellan lagen i Södertälje?
- Det beror helt på vad man gör för bedömning där och vad som kommer fram och hur det ser ut till den matchen. Då finns det verkligen ett riktigt hemmalag också, då Dalkurd spelar i Gävle nu i väntan på sin nya hemmaarena, så det blir resande supportrar både för hemma- och bortalaget. Därför blir det lite speciellt just i det här fallet. I Södertälje har Syrianska sitt säte, så det blir helt andra förutsättningar då, säger Ryman.
Däremot lär det vara Region Stockholm som tar beslut om polisstyrkan då. Det gör att det kan ske en annan bedömning av styrkans storlek då.
- Ja, det beror på vad de får för underrättelser och sådär, säger Ryman.