Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att Landskrona Bois huvudtränare Agim Sopi hängt löst, trots att han i fjol ledde laget till avancemang till superettan. Enligt flera av varandra oberoende källor har relationen mellan Sopi och klubbens fotbollsutskott, samt klubbens vice ordförande och storsponsor Peter Condrup varit minst sagt ansträngd, men där Condrup som är en av klubbens viktigaste finansiärer har en oerhört stark ställning och även har sin son, Edwin Condrup, i A-truppen.
- Klubben har ett negativt eget kapital och det är även många sponsorer som är inne via Peter Condrup och det gör att det knappast blir öppenhet och många vågar inte ifrågasätta hur den styrs, säger en källa med direkt insyn i klubben till Fotbollskanalen.
Enligt uppgifter till Fotbollskanalen var tanken att klubbens nytillträdde sportchef Peter Swärdh skulle ta över efter Agim Sopi som bara har ett år kvar på kontraktet, men falangen inom klubben som förespråkade tränarskiftet fick ge sig efter att framför allt olika supportergrupper agerat - och i stället fick Swärdh rollen som sportchef.
Issa Manglind, som bara några veckor tidigare presenterats som nygammal sportchef, fick i stället fick ägna sig endast åt klubbens akademi, ett uppdrag han fått tidigare under året. I samband med den rockaden hävdade Bois att Manglind hela tiden varit tänkt som en högst tillfällig lösning.
Den som ska ha varit drivande i försöken att tvinga bort Sopi har enligt uppgifter varit just Peter Condrup. Även Thomas Gustafsson, som sitter i fotbollsutskottet och Issa Manglind, var på samma sida. Peter Condrup själv förnekar dock att han velat se en annan huvudtränare i Landskrona Bois.
- Nej, det tycker jag inte stämmer. Vi är en styrelse och tar enhetliga beslut i styrelsen, säger han till Fotbollskanalen.
Det var aldrig så att du tyckte att Peter skulle vara tränare i stället för sportchef?
- Nej. Alltså vi har inte gått på det spåret. Vi gick på ett annat spår, att han är sportchef. Han ska hjälpa Agim att hitta rätt spelare och så vidare.
Ett annat spår säger du. Var tränarrollen ett alternativ ni pratade om?
- Nej, vi kallar det sportchef/manager. Och så har det varit hela tiden.
Condrup förnekar också att han och Agim inte drar jämnt.
- Nej, det har inte varit någonting mellan mig och Agim. Inte vad jag hört i alla fall. Jag tog hit Agim för två år sedan och han har gjort ett jäkla bra jobb. Jag har inga problem med Agim.
Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att missnöjet med Agim Sopi har handlat om vilka spelare han velat satsa på och Fotbollsutskottet gick emot huvudtränaren när man inte löste en förlängning med målvakten Ivo Vazgec. Dessutom var det länge oklart om mittbacken Viktor Svensson som först i slutet av december fick ett nytt ettårskontrakt.
Klubbens ordförande Gabriel Munck förnekar att Swärdh initialt var tilltänkt som huvudtränare i stället för Sopi. Däremot bekräftar han uppgifterna om att det funnits olika åsikter kring vem som skulle vara huvudtränare i Skåneklubben.
- Ja, det har det funnits. Man diskuterar alltid tränarrollen och visst har det funnits olika uppfattningar, säger han till Fotbollskanalen.
Så det har funnits de personer som förespråkat att Agim skulle lämna?
- Det har funnits olika uppfattningar kring hur det ska gå på sikt så att säga. Det är inte bara binärt. Man kan tänka sig olika scenarier.
Peter Swärdh skrev på ett treårskontrakt med Landskrona, vilket får anses som mycket ovanligt för rollen som sportchef. Snarare brukar personer med den rollen anställas tillsvidare av klubben, dessutom har Swärdh mestadels jobbat som tränare i olika former under sin karriär, senast i Kalmar FF där han fick sparken förra sommaren. Dessutom har Landskrona Bois en ansträngd ekonomi och gick från att ha en ideell sportchef via Manglind till en anställd sportchef på kort tid.
- Ja, det kan man tycka (är konstigt). Om man ser det i stort så kan man alltid diskutera om vi har råd att ha en sportchef. Det är en berättigad fråga. Men å andra sidan är det positiva med det att vi har en proffsig operativ organisation. Vi har en jättebra tränare, vi har en bra klubbchef, vi har en akademichef och så har vi en sportchef. Det känns positivt, att vi har fått en bra organisation, säger Munck.
Det jag tänkte mest på är att en person som blir sportchef i 99 fall av 100 blir tillsvidareanställd av klubben, medan tränare får mer tidsbestämda kontrakt.
- Jag håller med och det var väl hugget som stucket vad som skulle väljas. Det är också en berättigad fråga.
Peter Swärdh själv förnekar också att han var tänkt för en roll som huvudtränare.
- Nej, det stämmer inte. Jag har skrivit på för rollen som sportchef i Landskrona BoIS. Ingenting annat.
Har du någonsin pratat med dem om att ta tränarrollen när du började diskutera med Landskrona?
- Nej, vi har pratat om att vara sportchef och ha den uppgiften att vara med långsiktigt i Landskrona och förstärka fotbollsorganisationen.
Issa Manglind säger att tanken aldrig var att han skulle fortsätta som sportchef.
- Jag har ett civilt jobb och har varit väldigt tydlig med detta från början. Jag var inne för att truppen inte skulle bli orolig när vi hade gått upp. Jag har varit sportchef tidigare och det första jag gjorde var att sätta igång med alla kontrakt. Sedan över tid sa jag att ”vi måste titta på en person som kan komma in i den rollen”. När man blir ett elitlag och spelar i superettan måste man ha en sportchef eller en utvecklingschef. Man måste ha de rollerna. Man kan inte göra massa saker på ideell basis. Då passade det perfekt, det var bara att lämna över så att han kunde köra vidare.
Redan efter Agim Sopis första år i klubben var det stökigt och bråkigt efter säsongen där delar av styrelsen tog in Jonas Thern och Håkan Svensson i klubben och trion skulle ha ansvaret för laget och Thern skulle även jobba med ungdomarna. Då fick Billy Magnusson sluta som assisterande tränare trots att Sopi ville ha honom kvar. Thern hoppade dock av innan säsongen dragit i gång och Svensson några månader in på säsongen.
Dåvarande ordförande i fotbollsutskottet, Mikael Hjelte, som även agerat ideell sportchef, hoppade av sitt uppdrag och konstaterade att delar av styrelsen kört över fotbollsutskottet.
- Man hanterade Billy på ett helt felaktigt sätt. Man har med människor att göra och vi hade en fantastisk konstellation i fotbollsutskottet och i A-laget. Bra stämning. Bra dialoger. Sakligt på alla sätt och vis, sa Hjelte till HD.
- Sen kom det från styrelsen att man skulle titta på ekonomin innan man tar Billy. När man då går och tar Jonas Thern och Håkan Svensson i stället kan man inte säga att det är ekonomiska skäl, för det kostar betydligt mer än Billy. Det har överhuvudtaget ingenting med ekonomi att göra.