En hel del har hänt i IFK Norrköping under vintern. Dels i spelartruppen - och dels i ledarstaben. Nye tränaren Andreas Alm har ersatt Glenn Riddersholm, och Alm har tagit in en ny assisterande tränare i form av Azrudin Valentic.
- Han är en riktigt bra tränare. Jag trodde inte att det skulle vara möjligt att få hit honom. Jag trodde att han skulle ha andra uppslag. Så jag är väldigt glad över att han valde att komma hit, säger Alm.
Valentic kommer närmast från bulgariska Botev Plovdiv och har tidigare jobbat för klubbar som BP och Fremad Amager.
- Han har en personlighet som jag tycker är bra för oss. Han är intensiv i sitt fotbollstänk men han är också varm och har ett stort hjärta. Det tror jag är viktigt.
Alm känner inte Valentic sedan tidigare, snarare har de varit mer bekanta.
- Vi har träffats och vi har textat med varandra emellanåt. Men vi har aldrig känt varandra eller jobbat ihop. Men vi har gemensamma bekanta och jag har följt honom längs med vägen.
Fotbollskanalen träffade Alm i början av februari, på Pekings träningsläger i Spanien. Då beskrev han spelartruppen som en "fin grupp".
- Det är inte helt klart vem som äger vilken plats i hierarkin. Vad gäller speltid och andra saker. Det finns några som ”Totte” (Christoffer Nyman) och (Arnor) Traustason som är extremt tydliga i sin position både i allsvenskan och i klubben. Men i övrigt finns det ganska många som gör sitt yttersta för att ta en tröja, hitta så många spelminuter som möjligt och att utvecklas över huvud taget.
- Min grej har väl varit att bryta ner hierarkier. Varje gång jag kommit in i ett lag så har det handlat om att bryta ner hierarkier för att få mer speltid på de unga.
Alm utvecklar:
- När jag fick sparken av Odense så fick jag skickat till mig vad "databaserna" sa om mig. Det är alltid kul att veta var man står i den globala tränarmyllan, någonstans. Det fanns två saker som stack ut. Det ena var att jag hade 38 procent speltid på unga spelare och att jag hade 3,8 år brinntid i snitt i mina klubbar. Det är få som stannar länge och det är framför allt få som stannar länge om man spelar unga spelare.
- Det är det jag har gjort. Jag har brutit upp hierarkier för att jag tycker att det finns en kraft i de unga.
Vad händer när man bryter ner hierarkier?
- Det är alltid svårt. Jag har provat att göra det både i Sverige och i Danmark. Man möter ett visst motstånd i klubben och laget. Men jag tycker att det är viktigt att utveckla äldre spelare lika mycket som de yngre.
- Men jag tycker inte de yngre ska stå i kö, och de ska heller inte spela oförtjänt.
Andreas Alm fick sparken av Odense, som då låg tredje sist i danska ligan, i början av november. Mindre än två månader senare var han presenterad av IFK Norrköping. Trots lång "brinntid" i klubbarna han varit tränare har han inte tagit någon längre paus mellan sina uppdrag.
- Jag har en idé om att kunna ha ett hållbart tränarskap där jag inte bränner ut mig själv. Det finns massor av strategier runt det. Dels är det bra att må bra när man har ett jobb men jag är ganska cynisk i det här med att vara en tränarbricka i den moderna fotbollen kring vad jag gör.
- Jag har mått ganska bra efter jag lämnat mina klubbar för jag har gjort min grej fullt ut. Jag har också lämnat klubbarna i gott tillstånd, det har känts bra. Om klubbar efter jag varit där kan ha stor framgång så känns det bra i magen.
Han förklarar:
- Jag har alltid haft en idé om att jag till nästa dag alltid ska känna mig redo att jobba hårt igen. Jag tror inte att det går att jobba extremt mycket och ge sig själv stryk med arbetsbörda och sen andas bara i december när man är ledig. Det är mellan varje dag man behöver det. Det handlar om god sömn och att må bra i övrigt är avgörande.
- Jag har aldrig känt att jag varit helt väck när jag lämnat en klubb.
Att det finns utmaningar som fotbollstränare råder det dock ingen tvekan om. Arbetsbördan är stor och det finns hela tiden ett yttre tryck att leverera resultat.
- Det är ju inte direkt så att media företräder facket i tränarfrågorna. Man är inte sen med att uppmärksamma om en tränares resultat inte går bra. Men jag tycker media har blivit bättre när det kommer till att utstuderat säga att en tränare ska få sparken.
- Det var mer vanligt för 15-20 år sedan att en krönikör skrev rakt ut: "Han borde få gå". Nu tycker jag det är mer nyanserat. Men det är inte så att media låter bli att elda på.
Du märker skillnad?
- Det handlar ju också om att media ska få tillgång till tränare. Det är inte så lätt att bara skriva något och sen komma ner till träningar och få tillgång till folk när man hela tiden svinar ner dem. Jag ser betydligt mindre av det i dag.
- Men media behöver inte elda på det sättet heller. För man vet att sociala medier driver det ändå. Media har bara tagit en mer utstuderad roll. Det är inte så att man gett upp intresset för att peta under en tränare.
Mot slutet av sin tid i Odense var Alm och hans framtid i klubben omskriven i dansk media. Klubben, med Björn Wesström som sportsligt ansvarig, ryktades exempelvis ha försökt rekrytera Niels Frederiksen som ny tränare innan Alm fick gå - och storsponsorn Frederik Barfoed kritiserade Alm för att ha bidragit till en "sportslig skandal".
- Jag tycker att det var hur lugnt som helst. Det var en väldigt lugn situation. Arbetsmiljön var ypperlig att arbeta i. Det fanns ingenting som hände runt träningar eller så. Att folk är missnöjda när vi förlorar matcher eller att en av tusentals sponsorer tycker att man borde göra det bättre… det känns som att jag nästan skulle önska att det var fler. Att det brann lite mer.
I Odense just?
- Nej, men över huvud taget. Någon frågade: "Hur är det? Nu har någon sagt att det inte är bra". Ja, men vi förlorade ju matchen. Vad tror vi? Jag har aldrig förstått det där. Vi lever i en annan realitet vi som är tränare. Vi lever mitt inne i det medan andra bara lever med bruset.
- Det är ganska osexigt att leva med bruset, det som sägs. Att aldrig få jobba med det som faktiskt är äkta fotboll. Det där andra är bara snacket.
Kommer det inte på en som människa när man får kritik?
- Nja. Jag tror många som är på elitnivå är ganska självkritiska till att börja med. Man blir inte överraskad när man förlorat en match. Kritik du får som tränare… det finns aldrig en sammansatt kritik mot en tränare som biter.
- Får du kritik så får du även möjlighet att svara på det. Jag har inga problem att hålla med om det när vi låt säga förlorat med 3-0. Du kan inte slåss om resultatet.
Alm hävdar att han själv är relativt tillfreds med tajmingen kring Odenses val att gå skilda vägar med honom.
- Jag blev varken överraskad eller inte överraskad. Det är klubbens val och där och då när det hände så tänkte jag: "Det här var nog inte helt fel tajming".
- Jag tror jag är ganska bra på att få förstå vad en klubb behöver i vissa lägen, även om det skulle vara utan mig. Jag tror nog inte att det var så dålig tajming att byta. Om du som tränare ska stå upp för klubbens strategi i vått och torrt så kommer du på ett eller annat sätt få pantsätta sitt ledarskap och tränarskap. Jag stod in i döden upp för den strategin vi hade. Det var mitt uppdrag från klubben.
IFK Norrköping hade flera andra tränarnamn på sin lista över kandidater som ersättare för Glenn Riddersholm och hade länge främst fokus på isländske Arnar Gunnlaugsson. Men förhandlingarna runt Vikingur-tränaren brakade samman och i slutändan blev det alltså Alm, som inledningsvis var sugen på ett jobb utomlands.
- Jag hade gärna stannat utomlands i början men det finns delar i min familjesituation som gör att Norrköping är en väldigt bra lösning.
Processen med Peking, som Alm tidigare spelat för, gick fort.
- Vi hördes av, det gick några dagar och sen var vi eniga. Det gick väldigt smidigt. Jag har aldrig varit med om att det gått så fort tidigare.
- "Tonna" (Tony Martinsson, sportchef) var min assisterande tränare när jag spelade här. Det är enkelt när man känner folk. Då kan man vara rak. Vi var väldigt raka båda två.
Alm hyllar också IFK:s styrelse.
- Jag hade väldigt bra samtal med styrelsen. Det är nog de bästa intervjuerna jag haft inför ett jobb, skulle jag säga. Det var en väldigt vass styrelse och chefer. Det var nästan ingenting om fotboll. Det var redan avhandlat, liksom.
- Det är som när man köper en spelare. Har man inte scoutat en spelare tillräckligt mycket innan så har man hamnat fel. Man kan inte fråga agenten om hur bra spelaren är. Det jobbet ska redan vara gjort. De hade gjort jobbet om mig. Sen var det mer snack om ledarskap och värderingar från alla möjliga vinklar. Det uppskattade jag verkligen. Vi började jobba i timmar redan innan jag skrev på.
Att återvända till IFK Norrköping. Har det varit en tanke som du haft?
- Lite så. Eftersom jag varit här. Det finns stora fördelar med att komma in på ett ställe där man känner flera människor. Jag kommer igång snabbare här.
Om IFK Norrköping för några år sedan talade om topp tre-placeringar eller SM-guld är läget annat nu. Förväntningarna utifrån är knappast att Peking ska vara i den absoluta toppen av allsvenskan 2024.
- Men alla vet ju att när saker görs rätt så finns det en stor potential i att hitta medaljer i klubben.
Handlar det här året om att stabilisera saker och ting?
- Vi ska hitta små segrar. Vi måste glädjas åt mindre saker än vad de utpekade topplagen gör. När de rycker på axlarna åt att de vinner en hemmamatch mot ett lag som är nykomling eller något sådant så ska vi på ett helt annat sätt vara glada när vi gör det.
- Vi ska verkligen vara sådär: "Det här var jävligt bra gjort". För det tror jag. Väntar vi hela tiden på att vi där vi står i dag bara ska glädjas åt saker som är helt perfekta och något utöver det vanliga så tror jag att vi dränerar oss själva på all möjlig framgång.
Andreas Alm säger sig välkomna alla typer av förväntningar från supporterhåll, så länge ingen tänker att laget ska ramla ner i superettan. Och han vill knappast be om tålamod eller tid för att få allt att klaffa.
- Jag jobbar ju inte för att jag ska få tid från supportrarna. Jag jobbar för att göra saker tillsammans med supportrarna. Jag arbetar ju för klubben som vi vill att det går väl för.
- Om vi säger: "Vi är rätt säkra på att vi kommer vinna guld i år". Då har vi inte riktigt koll på förra säsongens resultat. Så är det bara. Det är några lag före oss om man tittar på ekonomi och vad andra lag har för möjligheter.
Men IFK-tränaren har alltså inga problem om supportrar lägger ribban högt.
- Alla som vill tro på guld, varsågoda.
Under måndagen ska IFK Norrköpings öde i svenska cupen avgöras. Seger eller kryss (så länge inte Brage vinner stort mot Utsikten) mot Sirius i gruppfinalen räcker för avancemang till kvartsfinal.
FOTNOT: Intervjun gjordes under IFK Norrköpings träningsläger i Spanien, i början av februari.
Sirius-Norrköping har avspark klockan 18.30 under måndagen. Matchen kan streamas via TV4 Play.