IK Sirius - IF Elfsborg
IK Sirius
IF Elfsborg

Den som ville mest var bäst
Piotr Johansson lämnade Kalmar FF och gick till Djurgården. Nu var han tillbaka på sin förra hemmaarena när lagen möttes i kvartsfinal i cupen. Och det var tydligt att han inte var så sugen på att bli utslagen av sina förra lagkamrater utan att han ville visa att han tagit rätt beslut.

Johansson var en avgörande spelare och bäst på planen. Han var stark i defensiven med flera fina brytningar och var också med många gånger i offensiven, vilket resulterade i att han assisterade till 1-0 och sedan själv gjorde 2-0.

Djurgården vann utan att imponera
Det sprakade inte om offensiven - men ändå vann Djurgården. Igen. Och det är såklart starkt. Den här gången kom målen efter ett inlägg, nick och svag målvaktsinsats. Och sedan ett skott utanför straffområdet. Det som saknas lite, och som Djurgården själva har pratat om, är att man borde kunna skapa fler målchanser. Att offensiva spelare fler gånger visar upp individuell skicklighet och slår ut sin motståndare eller kombinerar sig framåt.

Hållen nolla - men är försvaret lika bra i år?
Defensivt var det en hållen nolla och man släppte inte till så mycket. Det var några gånger som mittbacken Isak Hien kom lite snett på det och då kom Kalmar framåt. Som efter när det stod 0-0 efter 20 minuter, då Hien var tveksam och Isak Jansson kunde vända upp i straffområdet, men avslutet gick över. Och när Nahom Netabay spelade bort Hien vid mittplan och Kalmar kunde kontra.

Jacob Une Larsson har lämnat Djurgården och efter det är Jesper Löfgren den som oftast har spelat bredvid Hjalmar Ekdal. Mot Kalmar saknades Löfgren och då spelade Hien. Det blir spännande att se om Löfgren och Hien kommer att ersätta Une Larsson på ett bra sätt.

Kalmar en besvikelse
Kalmars första halvlek var riktigt dålig. Och i halvtid stod det 0-2 och matchen var i princip avgjord. Man tog många dåliga beslut, framför allt i passningsspelet. Man var ospetsiga framåt. Och man hade en målvakt som såg ut att vara skotträdd och som borde ha tagit det första målet. Kalmar kom inte alls in i det i den första halvleken. Den andra halvleken var väl något bättre, om man ser till bollinnehav och att inte slå massa felpass. Men då ledde Djurgården med 2-0 och försvarade sin tvåmålsledning. Så Kalmar hade mer boll än i den första halvleken, men hade fortfarande svårt att skapa chanser.

Borde Djurgården hoppas på MFF?
I semifinalen kommer Djurgården att få möta vinnaren mellan Malmö FF och AIK. En match mot Svenska mästaren eller ett derby. Efter segern mot Kalmar FF hade Piotr Johansson svårt att svara på vilket av lagen han helst vill möta i semi, och kan förstå att svaret inte är helt givet.

Men MFF har haft problem borta mot Djurgården och förlorade förra året med 1-3, och 2020 förlorade man med 2-3 och 2019 blev det 1-1. Så Tele2 är ingen favoritarena för Malmö FF, och om man kollar på bortamatcherna mot Hammarby så blev det förra året förlust med 1-2 och året innan blev det 2-2 och 2019 blev det 0-2.

Om man kollar på Djurgårdens matcher hemma mot AIK så blev det förra säsongen förlust med 1-4 och 2020 blev det förlust med 0-1 och 2019 förlust med 0-2. 2018 blev det 0-0, 2017 förlust med 0-1, 2016 förlust med 0-3, 2015 2-2, 2014 förlust med 2-3.

Publicerad 2022-03-12 kl 15:48