FEM SPANINGAR: "MFF fick inget bra svar på anfallsfrågan"

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Västerås vann överraskande mot Malmö FF med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen i svenska cupen.

Västerås SK - Malmö FF
Västerås SK
Malmö FF
STREAMA IMORGON

Bra inledning av MFF...
Malmö FF fick matchens första chans när Marcus Antonsson blev frispelad och sköt i stolpens insida efter fem minuter. Den missade skulle bli kostsam trots att hemmalaget hade mycket framgång med djupledsbollar på de offensiva spelarna inledningsvis. För VSK jämnade ut spelet efter de första 20 minuterna och vållade MFF stora problem både  omställningar och fasta situationer. Efter en sådan kom också det överraskande ledningsmålet genom Pedro Ribeiro i minut 39,

...men supermatch av VSK
MFF skulle kvittera genom Anders Christiansen fem minuter efter pausvilan. Men de fick inte igång något flyt efter målet. Istället gjorde en av förgrundsfigurerna i VSK, Simon Johansson, 1-2 på en läcker frispark i den 64:e minuten. Resultatet kändes verkligen inte orättvist då, men givetvis borde MFF förvaltat något av alla lägen som de skrapade ihop mot slutet av matchen. Det förtar inte VSK:s insats och extremt bra genomförd match av gästerna över hela planen.

Antonsson gav inget bra svar
Efter mycket spekulation på försäsongen blev Marcus Antonsson den som fick chansen som anfallare i MFF:s 4-2-3-1-system. Matchbilden var inte optimal för 29-åringen, men Västerås stod tillräckligt högt med försvaret många gånger för att Antonsson skulle få ytor att löpa på. Det såg riktigt bra ut i matchens inledning när MFF slet isär gästernas försvar, som sedan hade hyfsad koll på Antonsson. Anfallaren spelade i andra halvlek fram till Christiansens kvitteringsmål, innan han missade två stora målchanser varav den sista var MFF:s avslutande på tilläggstid. Som svar gav Antonsson inte det som MFF önskade i den stora anfallsfrågan. Isaac Kiese Thelins targetspel och näsa för mål saknas i matcher som den här, men känslan är att tränaren Jon Dahl Tomasson kommer att fortsätta med Antonsson till nästa cupmatch, tack vare faktumet att han kommer till målchanser idag.

Skador kan slå hål på den bredaste av trupper
Till den här matchen fattades MFF fyra mer eller mindre ordinarie spelare. Oscar Lewicki, Eric Larsson, Sören Rieks och Arnór Traustason saknades alla på grund av mindre skavanker. Det är klart att deras frånvaro inte är någon ursäkt till att förlora mot ett lag från superettan. Men skadesituationen påverkade definitivt MFF:s slutforcering i andra halvlek, särskilt efter att lagets bästa period tog slut när Jo Inge Berget tvingades utgå med ryggbesvär efter 20 minuter. Ersättaren Adi Nalic uträttade inte mycket under de 70 som återstod, och Dahl Tomasson fick slänga in 18-åringen Sebastian Nanasi när de jagade kvitteringen. Fem sådana spelaravbräck påverkar ofrånkomligen även Sveriges bredaste trupp

Fasta situationer gäckar MFF
För andra gången den här veckan har ett superettan-motstånd vållat MFF stora problem på efter frisparkar och hörnor. I tisdagens träningsmatch gjorde Falkenberg det; nu tog VSK ledningen efter en frispark på MFF:s vänstersida. I andra halvlek skapade gästerna ytterligare en stor målchans på ett nästan identiskt frisparksläge innan segermålet kom på en frispark som gick direkt in. Detta är en detalj som den regerande svenska mästaren har tid att slipa på innan allsvenskan börjar. Men tränaren Jon Dahl Tomasson kan överväga en rotera mindre i försvaret under svenska cupen just för att minimera risken för misstag på fasta. MFF släppte in fem stycken mål efter hörnsparkar i allsvenskan och var tredje bäst då på det.

Publicerad 2021-02-21 kl 17:30