Ända sedan det blev klart att Malmö FF skulle möta Djurgården i svenska cupens final på herrsidan har arrangören Svenska Fotbollförbundet och dess säkerhetschef Martin Fredman jobbat med onsdagens match.
Publikupplägget är speciellt, erkänner Fredman. MFF har tilldelats 8 500 biljetter och Djurgården i sin tur 8 300 biljetter. Eleda stadion kommer alltså delas i två nästintill lika stora läger.
- Det finns ju ingen annan match där vi jobbar med en sådan här 50/50-tilldelning av biljetter, säger Fredman.
Han medger också att situationen för med sig säkerhetsmässiga utmaningar.
- Vi gör det här för att det ska bli den folkfesten vi vill. Ingen arena är ju i grunden byggd för 50/50. Därför kommer det se lite annorlunda ut i arenarummet. Det blir avspärrningar och blockerade platser på ett sätt som inte är vanligt här.
Var den här fördelningen given? Om man ser på det ur en säkerhetssynpunkt.
- Ja. Det viktigaste har ju varit att cupen ska få ses av så många supportrar som möjligt (från båda lagen). Det finns ju grunddirektiv om fördelning men de har ju vi valt att frångå för att tillgodose klubbarnas och supportrarnas önskemål om biljetter. Vi har tagit väldigt få biljetter själva, vi i förbundet. Det är bättre att klubbarna får biljetter så att deras trogna supportrar får se matchen.
SvFF är inte ansvariga för det som sker utanför arenan men har på sätt och vis varit involverat i exempelvis val av samlingsplatser, då man förmedlat kontakt mellan olika parter. Men främst är det själva matchen som stått i fokus - och framför allt olika tänkbara scenarion vid matchens slut.
Att supportrar till lag som vinner en titel väljer att storma planen vid slutsignalen är ingen ovanlighet. Därför är Fredman glad över att flera av Malmö FF:s supportergrupperingar på förhand uppmanat himmelsblå att inte hoppa in på planen vid seger mot Djurgården. Anledningen: de vill att gräsmattan på arenan ska hålla bra kvalitet framöver.
- Jag har tagit till mig supportergrupperingarna i Malmös initiativ och det är ju något positivt. Men vi har inte samma svar från Djurgårdshåll än, om att de tänker likadant.
Fredman hade önskat att supportergrupperingar till Djurgården gått ut med samma typ av uppmaning som MFF-grupperingar gjort, om att inte storma planen vid seger.
- Absolut. Då hade vi haft grunden för den idrottsliga festen vi försöker skapa. Det kommer alltid finnas en risk när man samlar så här mycket folk att inte alla håller sig inom ramen, men här pratar vi om så stora antal. När de här grupperna talar om hur de tänker så brukar övrig publik lyssna också.
Han är ärlig med att man inte kommer kunna stoppa en planinvasion om tusentals supportrar bestämmer sig för att genomföra en sådan.
- Det finns ju fortfarande ingen arrangör i världen som lyckats stoppa en planinvasion utifrån vad de skulle krävas vad gäller våldsanvändning eller bemanning, som står i proportion till brottet att hoppa in på planen. Det är ett brott mot ordningslagen och ett bötesbrott.
- Det finns inga positiva planinvasioner eller positivt firande inne på planen. För det vi ser är att delar av de som hoppar in inte klarar av att sköta det. Även om det är ett lagbrott i sig så är det kanske inte det mest prioriterade hos polisen vad gäller att utreda i efterhand. Men det har lett till omfattande skadegörelse, misshandelsfall, våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.
Fredman fortsätter:
- Det kan vi nästan förutse, att vissa delar kommer hamna i det läget. Det är därför vi inte kan rycka på axlarna över en invasion. För mig är det allvarligt, för det för med sig så mycket annat.
Skulle Djurgården vinna titeln och blårandiga supportrar storma planen ser SvFF en risk att någon form av konfrontation mellan anhängare till de båda lagen uppstår.
- Och den har växt fram de senaste åren, tycker jag. Vi har hört högre tongångar från hemmaföreningen om att man inte ska fira på deras plan. Det är ingen hemlighet. Men det finns inga argument för att det ena skulle vara mer tillåtet än det andra. Det är förbjudet att vara inne på planen och det är vad vi har att förhålla oss till.
Om saker och ting går för långt kommer polis behöva kliva in på arenan för att agera.
- Våra ordningsvärdar och vakter räcker inte till. Då finns det en polisiär planering för att de hjälper till exempelvis vid ett sådant scenario, om en konfrontation uppstår inne på planen. Det finns med i planeringen men det är inte det vi tror eller hoppas på, på något sätt.
Säkerhetschefen berättar att man placerat ut staket och nät för att förhindra och fördröja en eventuell planinvasion.
Kommer alla supportrar till Djurgården ha nät runt sig?
- Nej, det kan man inte säga. Nätet finns på södra kortsidan, och Djurgårdens sektioner växer ut rätt långt på västra långsidan också. Men vi har ju sett tidigare att nät inte har hjälpt vad gäller mer våldsamma supportergrupperingar. De har ju tagit sig in ändå. Det handlar om att vinna sig lite tid.