Tony Andersson har haft uppehåll från fotbollen i sex år. Anledningen är enkel: Han har haft fullt sjå med träningsupplägget "16 weeks of hell", som han grundade år 2017. Det var tänkt som en sidosyssla, men blev någonting helt annat.
- När man är tränare på division 2- eller division 1-nivå är framtiden alltid lite oviss. Det är korta kontrakt och man kan behöva byta klubb. När jag upptäckte att det fanns ett intresse för kost och träning så tänkte jag att jag kunde försörja mig lite på det, att jag kunde dra i gång det som ett litet sidoprojekt. Sedan exploderade det. Jag fick ägna all min tid åt det i ett par år. Tanken var alltid att komma tillbaka, säger Andersson till Fotbollskanalen.
16 weeks of hell växte nästan exponentiellt. År 2018 omsatte företaget runt 2 miljoner kronor. År 2022 var samma siffra 21,3 miljoner kronor.
- Det var på gränsen till surrealistiskt. Jag tänkte att runt 20-30 personer per år skulle vilja ta del av det här och att jag kunde ha det som en sidosyssla, något som gav lite trygghet, säger Andersson om boomen.
Hur gör du nu då?
- Jag ska försöka mig på det fantastiska dubbeljobbet, säger Andersson med ett skratt.
Jo, för Andersson har faktiskt hittat ytterligare ett jobb. Han är ny huvudtränare i AFC Eskilstuna. Förklaringen till att Premier League-profilen Nolberto Solano tagit ett steg tillbaka är på grund av AFC Eskilstunas bekymmer med tränarlicensen, där klubben riskerar straff av SvFF eftersom peruanen saknar rätt behörighet för att träna på elitnivå i Sverige. En licens som dock Andersson innehar.
- AFC är införstådda med hur situationen ser ut för mig och jag har bra anställda i företaget. Jag har goda förhoppningar om att fixa det, säger Andersson om sitt dubbelgnugg.
Samtidigt blir Solano din assisterande. Hur blir det för dig?
- Det skulle jag inte vilja kalla honom. Jag skulle vilja kalla oss för team.
Hur blir det för dig att arbeta med honom?
- Det finns tre huvudanledningar till att tackade ja. Nummer ett är att jag verkligen ville tillbaka till fotbollen och för det andra finns AFC i min stad, vilket är en förutsättning när jag ska kunna driva företaget vidare. Sedan får man komma nära en sådan person, som har den enorma erfarenheten som han har. Det ska bli riktigt, riktigt intressant.
Kontraktet med AFC sträcker sig över 18 månader. Under den tiden lär det ske ett och annat kring klubbens träningsmiljö, möjligen med inspiration från ett omtalat upplägg.
- Till att börja med ska jag kliva in som fotbollstränare och det är vad jag ska fokusera på. Sedan är det givetvis så att på sikt… jag anser att merparten av de svenska elitfotbollsspelare kan träna och äta bättre. Det är ingen hemlighet att jag tycker det, det har jag gjort i många år och det har jag uttryckt i alla möjliga olika sammanhang, säger Andersson och fortsätter:
- Spelarna som jag når ska jag ta det med, men jag kommer inte att ha det som ett krav. Det blir ingen "16 weeks of hell" på det sättet. Jag ska utnyttja min kunskap kring kost och enskild träning, det råder inga tvivel om.
Det blir lite annorlunda upplägg?
- Man kan använda principerna i "16 weeks of hell", de funkar utmärkt. Jag har tre professionella fotbollsspelare som jag coachar och de spelar ute i Europa. Det går att använda, men det blir en viss individuell justering. Här är inte snittåldern 48 år, som det är på våra deltagare.
Vilka är spelarna?
- Det är ju så inom fotbollsvärlden att alla tycker att alla ska kunna det här. Så de som väljer att ta hjälp är väldigt försiktiga med sina namn. Jag har lovat att inte gå ut med dem, avslutar Andersson.
Den nye tränaren i AFC har ett förflutet i klubbar som Sandviken och Motala AIF.