"Först så finns det inga vinnare och nu så finns det inga serier. Så här blir det när man låter personer med noll ambitioner i livet bestämma. Sverige är på väg åt helt fel håll när det kommer till Fotboll och på det här sättet så kommer vi aldrig bli bättre utan bara trampa vatten".
Det var Astrit Ajdarevics inlägg på X, tidigare Twitter, efter Aftonbladets artikel om att Stockholms Fotbollförbund (StFF) valt att inte bara slopa tabeller utan även serier för barn mellan åtta och tolv år.
Från 2024 ska lagen få avgöra själv hur många matcher de ska spela, på vilken nivå de ska spela på (extra lätt, lätt, medel, svår eller extra svår) samt att det finns planer på att lag som drabbats av "WO" kan lottas mot varandra i stället för att vara spellediga. För att konkretisera det: Lagen ska kunna välja tid, plats och nivå likt ett bokningssystem.
Huvudsyftet med förändringen är flexibilitet (att spela när det passar och mot lämpligt motstånd). Samtidigt är förhoppningen att fler barn ska idrotta längre och hålla på med fler idrotter.
Björn Eriksson, tävlingschef på StFF, säger att "de allra flesta är positiva" till slopandet av serier för barnen.
En av dem är inte Astrit Ajdarevic.
- Vart vill man med svensk fotboll och svensk idrott? Tävla är en del av det. Det har inte bara min generation gjort utan alla generationer. Man blir bättre av det och triggas av mål, att vinna över någon och vara bäst. Det är så vinnare föds. Det känns bara otroligt konstigt hur man kan göra något sådant här. Man stagnerar i utveckling och låter inte barnen få den där "vinnande känslan", säger den förre elitspelaren, med ett förflutet i klubbar som Djurgården och Aek Aten.
När tabellerna togs bort år 2017 var några av argumenten att fanns risk för selektering och toppning, ökad stress och oro för deltagarna att motgång kan leda till att sammanhållningen blir sämre.
StFF:s tävlingschef Björn Eriksson, som spår att upplägget i framtiden kommer användas i hela landet, berättar för Aftonbladet att "serieförbudet" inte syftar till att stilla pressen kring tävlingsmomentet "men att det kan leda till det". Eriksson medger samtidigt att det finns resultat i alla matcher, men att resultaten inte läggs ihop i en tabell.
Ajdarevic igen.
Han tycker att tävlingsmomentet är viktigt och att en viss press kan vara nyttig.
- Press kommer att infinna sig oavsett vad någon gång i framtiden. När du blir äldre och spelar i stora klubbar, tänk dig då att få en chock och inte vara förberedd på det. Man lever i en lögn. Pressen kommer att komma när du väl blir proffs, oavsett om du är i Sverige eller utomlands. Utomlands är pressen tio gånger större, säger 33-åringen och fortsätter:
- Det är skevt att man håller på med sådana här grejer. Låt barnen tävla, låt det finnas tabeller. Låt någon ha ett mål att sträva efter, att bli bättre individuellt och lagmässigt. Fotboll är en lagsport, men det krävs individualister för att lyckas. Det är därför jag tycker det är otroligt skumt.
Du tänker att tävlingsmomentet behövs för att fostra elitspelare?
- Det är klart att det behövs tävlingsmentalitet, det behövs jävlar anamma. Det behövs karaktärer och framför allt i tuffa stunder. Blir alla "softa" och mjuka så kommer det inte att finnas personligheter som gör det där extra arbetet för att vinna en match eller hjälpa sin lagkompis eller vad det nu än är. Man måste ta in bättre människor som har varit med på den högsta nivån. Eller på högre nivå än den som finns i Sverige. Sådana som vet vad som krävs för att lyckas i svensk fotboll och internationellt, säger Ajdarevic.
Han fortsätter:
- Just nu känns det som att det bara är människor som aldrig själva tävlat eller varit bäst på någonting. Som alltid suttit utanför och varit nöjda med att delta. Det handlar inte om att delta. Det handlar om att vinna och bli bättre, att utvecklas och föra det vidare. Det är därför det finns ett guld, silver och ett brons.
Ett motargument är att tävlingsmomentet kan leda till tidig selektering.
- Tidig, mellan eller sent - det spelar ingen roll. Det är selektering i alla delar av livet. Det finns i företag och olika branscher. Det finns en vd, en chef och så vidare. Det finns selektering i allting. För att lyckas måste man vara bland de bättre. Är du inte bland de bättre, då kanske du inte är ämnad för den sporten, företaget eller vad nu än må vara. Det är ett skitargument, om jag ska vara ärlig.
Om man pratar om fotbollens roll i stort: ska den vara till för bredden och leda till en gemenskap eller handlar det om att fostra elitspelare?
- För att fostra elitspelare behöver man först och främst kompetens. Det handlar om att ta hjälp av tidigare spelare, av människor som varit i toppen. När man väl lyckas blir det en sammanhållning. Allting går inte på räls i livet, ibland är det bra och ibland är det dåligt. Det är inte meningen att livet ska vara perfekt. Det ska göra ont ibland och det ska vara skönt när man lyckats med någonting, om det nu är ett lagbygge eller individuellt, säger Ajdarevic.
Han fortsätter:
- Det är mycket, mycket skumt och det känns som vi stagnerar i utvecklingen. Vi tillåter inte barnen att utvecklas på ett korrekt sätt genom det här. Vi förbereder inte ungdomarna för den stora världen. Det leder till att de kommer till en chock. ”Varför lyckas de inte?”. ”Jo, för du har inte förberett dem rätt”. Allt handlar om förberedelser, att hjälpa och vägleda. Men det här sättet är inte bra.
Trots att Ajdarevic har mycket att säga i frågan har han inte för tillfället några planer på att involvera sig i frågorna.
- Jag vet vad jag kan och har själv varit ute som ungdomsproffs. Jag vet hur världen ser ut där ute. Jag kommer alltid säga vad jag tycker och tänker. Vill någon ha hjälp från mig så vet de hur man kan få tag på mig. Just nu har jag legat lågt eftersom jag prioriterat min familj. Men fotbollen kommer att komma tillbaka till mig. Hur, när och var återstår att se.
Slopandet av serier beräknas beröra runt 3000 lag, enligt Aftonbladet.