Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Amnesty vill se handlingskraft från landslaget i Qatar: "Hoppas spelarna använder sina möjligheter"

Sverige (herr)

Många förbund väljer bort Qatar för landslagsläger
Men inte Sverige.
Människorättsorganisationen Amnesty vill se handlingskraft av SvFF och spelarna på plats.
- Varför inte försöka få till ett möte med emiren? säger talespersonen i Sverige, Ami Hedenborg, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Scanpix.

Danmark, Norge och Finland nobbar alla Qatar som resmål för landslagsläger (och Island har valt USA i år). AIK och Örebro har valt bort Dubai och Hammarby åker i vinter inte till Turkiet. Flera landslag och klubblag har den senaste tiden (Danmark redan 2015) aktivt valt att inte åka till länder där brist på mänskliga rättigheter och olika former av diskriminering varit och är ett stort problem. Dessutom har den nederländska storklubben Ajax hamnat i skottgluggen i form av kritik från människorättsorganisationen Amnesty, för sitt val att åka till Qatar på träningsläger.

Svenska Fotbollförbundet har dock för andra året i rad valt att lägga vinterlägret för herrlandslaget i Qatar, med motivering att det är den sportsligt bästa platsen att starta året på. Avresan går på fredagen. Åren innan det var man i Abu Dhabi fem år i rad.

Annons

I just Qatar är problemen välkända; landet saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir - man är en absolut monarki. Därtill är till exempel homosexualitet förbjudet, man har ytterst begränsad pressfrihet och tillämpar dödsstraff och spöstraff. Dessutom har mycket av fokuset legat på de bitvis usla villkoren för en stor andel av de gästarbetare som finns i landet, en del med ansvar för arenabyggen inför VM 2022.

Christer Wälivaara, internationell strateg på fackförbundet Byggnads, säger att det skett vissa framsteg men att det fortsatt finns många skräckexempel.

- Vårt långsiktiga arbete med det globala facket har faktiskt rönt framgångar genom att både den qatariska staten och framför allt Supreme Legacy Committee (arrangörsansvarig för fotbolls-VM) har avtalat om att vi får göra inspektioner både på arenabyggena och boendena. Där har vi en direkt framgång. Någonstans mellan 40 – 60 000 arbetare som bygger arenorna och har boenden med sina företag har fått det bättre. Men då ska man veta att i landet befinner sig runt 2,8 miljoner människor varav runt en tiondel är qatarier. Då kan man tänka sig hur många migrantarbetare som inte har fått det bättre. Då pratar vi inte bara de som bygger arenorna utan även servicesektorn inklusive hushållsarbetare som då oftast bor i det boendet som de servar, vilket ibland är helt fruktansvärt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Vilka är problemen för byggarbetarna ni brukar få se?
De har oändliga led av underentreprenader. Ju längre ner du kommer i de leden desto värre blir situationerna. Det är där du har icke-betalningar av löner och totalt livsfarliga boendevillkor. När det gäller arenabyggena och arbetsmiljö så ser man att den har förbättrats väsentligt, den är riktigt bra. Men när man börjar skrapa på fasaden är det ju en sak om man kan ta total kontroll på arenabyggena och boendena för de som har huvudentreprenaden eller ett eller två led. Men ju längre ner du kommer i de kedjorna, desto värre ser det ut. 

När Sverige i fjol åkte till Qatar hänvisade förbundet på sin hemsida bland annat till att Amnesty hävdat att det ”skett en rad framsteg” vad gäller mänskliga rättigheter i landet, vilket fick människorättsorganisationen att reagera en aning.

Annons

- De (SvFF) hade gärna fått slå en signal först (före texten publicerades) för att höra hur vi ser på situationen i Qatar i dag. Det går inte att använda oss som en förevändning för att det är okej att åka till Qatar, sa talespersonen Ami Hedenborg till Fotbollskanalen då.

Inför resan i år berättar Hedenborg att de haft ett möte med SvFF.

- Ja. Vi träffade dem inför den här resan och det är bra att de vill höra hur situationen ser ut i landet, hur vi ser på mänskliga rättigheter och vad de kan göra när de är där. Vi har uppmuntrat till dialog och gärna på så hög nivå som möjligt, varför inte försöka få till ett möte med emiren? Det ska bli spännande att höra hur det har gått.

Hur ser man från Amnestys sida på att Svenska Fotbollförbundet välja Qatar som resmål?
- Vi säger som vi alltid gör, att väljer någon inom idrottens värld att åka till länder som gravt kränker mänskliga rättigheter, som Qatar gör, för tävlingar eller läger så är det viktigt att påverka så mycket som möjligt. Det kan exempelvis vara att inte bo på ställen där migrantarbetare utnyttjas, vilket är ett stort problem när det gäller just Qatar. Men förstås också att lyfta frågan om mänskliga rättigheter vid olika möten och att använda den påverkansmöjlighet som ändå finns för ett landslag. Vi välkomnar att de ska ha en hel del möten och uppföljningsmöten, vilket vi har förstått det som att de ska ha. Vi ser väldigt mycket fram emot att höra hur det har gått med dem. Det pågår ju ett förbättringsområde i Qatar, men än så länge är det mycket som bara är ord på pappret. Nu är det upp till bevis för att de förbättringar som utlovats också implementeras.

Annons

Flera andra länder har slutat att resa till Qatar, är det en bättre väg att gå?
Det är svårt för Amnesty att svara på eftersom vi varken uppmuntrar till bojkott eller till det motsatta. Det måste lagen ta ställning till själva. Nu har herrlandslaget valt att åka dit och då känns det ännu viktigare att de verkligen använder sin möjlighet att påverka när de är där och att de sedan följer upp hur det gick. Sedan hoppas jag att enskilda spelare också använder sina möjligheter till påverkan. Jag brukar säga att idrott och politik hör ihop och spelare är ju som alla andra människor, där vissa är mer samhällsengagerade än andra. Och jag hoppas att den som exempelvis vill uttrycka sig om hur det ser ut i landet också kan göra det - innan, under och efter träningslägret.

Annons

SvFF har flera gånger fått svara på kritik mot att förlägga lägret i Qatar och så sent som i december sa förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, i en intervju med TT, att förbundet inte blundar för de problem som finns i landet. SvFF har många gånger återupprepat devisen om att man försöker påverka på plats och tidigare har man haft en nordisk delegation på plats för att ”uttrycka sin oro”.

- Man kan välja att isolera och bojkotta eller att försöka engagera sig och göra något runt omkring för att påverka. Vi har valt att engagera oss, säger Sjöstrand till TT.

- Vi är väl medvetna om problem som finns i Qatar. Det finns uppenbara brister inom mänskliga rättigheter, på en rad olika områden. Vi måste vara öppet kritiska kring situationen för den är helt oacceptabel.

Christer Wälivaara igen:

Annons

-  Varje gång SvFF eller de nordiska förbunden åker ner så ser vi till att de får träffa migrantarbetare, fysiskt. Vi har lyckas med att få ut dem på boenden, men med tanke på att säkerhetsnivån och medvetandet från Qatar ökat med åren så är det väldigt mycket svårare att komma åt boendena. Men vittnesmålen om hur verkligheten ser ut för de som inte ligger under paraplyet Supreme Committee, det ger oss energi men de ger också Svenska Fotbollförbundet en glöd att känna att: ”Det här måste vi se till att fixa.” Fotbollens makthavare i Fifa och Uefa kan inte få fortsätta att bara köra de här arrangemangen utan att respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

Under lägret i Qatar ställs Sverige mot Moldavien (9 januari) och Kosovo 12 (januari).

Publicerad 2020-01-03 kl 07:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS