Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Asllani öppnar för att bli tränare - riktar tung kritik mot svenska ledare: "Sverige halkar efter"

Sverige (dam)

ALBUFEIRA. Kosovare Asllani anser att det är för många dåliga ledare inom svensk damfotboll.
EFD:s sportchef Stefan Alvén tycker att det är en viktig fråga.
- Oavsett vilken utbildning man har och i vilken bransch man än jobbar i så finns det väl bra och dåliga ledare, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se en tv-intervju med Asllani i spelaren.

I somras lämnade Kosovare Asllani Linköping och flyttade till Spanien där hon nu spelar i Tacon som snart blir Real Madrid. Nu säger mittfältaren att hon tycker att svensk fotboll har tappat på vissa plan.

- Jag tycker att Sverige har legat i framkant tidigare år. Sverige är det landet man har sneglat åt när det kommer till jämställdhetstänk och sättet man har valt att bygga klubbarna på. Men just nu har jag ett jättestort frågetecken kring damallsvenskan och deras satsningar, säger hon till Fotbollskanalen.

- Andra länder som tidigare har kollat på Sverige har gått förbi nu och Sverige halkar efter. När jag spelade mitt första år i damallsvenskan, 2009, då tyckte jag att det var mer professionellt än vad det är nu. På delarna hur klubbarna är byggda. Sedan gäller inte det här alla för jag vet att Rosengård bygger sitt lag väldigt bra och det känns som att man satsar på alla delar. Men Sverige halkar efter kring att verkligen göra jobbet och inte bara prata.

Annons

Kosovare Asllani tycker att man inom svensk fotboll måste börja utbilda tränare till att bli bättre ledare.

- Vi undrar varför spelare slutar. För mig är det inte bara en ekonomisk bit utan att välja var man lägger den ekonomiska biten. Att utbilda ledare, tränare, för att skapa en miljö där alla känner sig inkluderade och trygghet för att kunna utvecklas till nästa steg. Där känner jag också att Sverige tyvärr har hamnat efter.

Varför tycker du att det har blivit så?
- För att de bästa tränarna söker sig kanske till herrfotbollen i stället för att man får bättre förutsättningar, och i stället kan det komma in näst intill outbildade tränare men som kanske är godkänt i Sverige. Men på utbildning kan jag eftersöka att försöka hitta människor som kan leda, för det handlar ju inte bara om att kunna säga att nu ska du springa till höger eller vänster, det är en helt annan grej.

Annons

- Man måste söka efter personer som är ledare och som kan leda och inkludera en hel trupp, att vara okej med att vissa spelare är olika, att man behandlar spelare på olika sätt. Varför tappar vi tjejer med utländsk bakgrund på vägen? Det kanske handlar om att vi har haft dåliga ledare under så lång tid att man till slut ger upp. Man måste kunna se bredare och hitta verktygen till att hjälpa spelare med olika karaktärer.

- Där känner jag att Sverige kan ta ett mycket större steg på ledarutbildningsbiten, att jobba mycket mer kring att leda människor och inte bara se rakt fram och inget vid sidan av. För det handlar om att leda en grupp människor som känner sig inkluderade och trygga och inspirerade. Där kan jag känna att Peter Gerhardsson gör ett otroligt jobb. Han är en väldigt bra som ledare, inte bara fotbollsledare utan med människor. I damallsvenskan håller tyvärr majoriteten av personerna jag haft där alldeles för låg nivå. Man måste satsa på att utbilda bättre ledare för tyvärr ser jag många som råkar väldigt illa ut i sina klubbar och jag har fått uppleva det själv, och jag är en spelare som ser att detta händer och då står jag upp för spelarna. Jag har aldrig varit sugen på att bli tränare, men det här ger mig inspiration till det när jag ser att det verkligen behövs. 

Annons

Stefan Alvén är sportchef på Elitfotboll Dam. Han tycker att svensk damfotboll har väldigt många bra tränare, men säger samtidigt att det är en viktig fråga som Asllani pratar om.

- Jag delar hennes uppfattning att det ingår i ett ledarskap att kunna se varje spelare, och varje spelare är unik och måste behandlas efter den spelarens behov och förutsättningar. Men jag har Uefa A-licens och måste säga att den utbildningen som jag har gått är jag väldigt imponerad av när det gäller Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning. Man har tagit intryck från andra fotbollskulturer och det är inte bara hur vi gör i Sverige utan man har tagit intryck från portugisiska, engelska och andra länder. Man sitter inte på något facit i hur det ska vara med personerna som går utbildningen och olika infallsvinklar, och min uppfattningar är att, även när man går Pro-utbildning, så blir det större fokus även på ledarskapsbiten, säger han och fortsätter:

Annons

- Det här är ju viktigt att våra fotbollstränare på damsidan är välutbildade och det är just därför som vi inför 2021 inför ett krav i elitlicensen att är man huvudtränare i damallsvenskan så ska du ha Pro-utbildning. I dag har vi ett krav på att man ska ha Uefa A. Nu vet ju inte jag vilka tränare hon syftar på men oavsett vilken utbildning man har och i vilken bransch man än jobbar i så finns det väl bra och dåliga ledare. Men jag håller ju med henne om att det är viktiga frågor. Har du en bra ledare, det minns man ju från skolan, att om man har en bra lärare så är det roligare och lättare att lära sig. Så att det är viktigt att ha bra fotbollstränare som också är ledare och kan utveckla spelarna som lag och spelarna som individer och så, det håller jag med om.

Alvén berättar också att han ser en stigande trend vad gäller utbildningsnivå på ungdomstränarna. Att man har högre utbildning nu än vad man hade för något år sedan.

Annons

- Många där man har F17- eller F19-lag där man åtminstone har Uefa A-utbildade. Och som vi brukar säga att det inte finns någon garanti att man är en bra fotbollstränare bara för att man har en hög fotbollsutbildning, men sannolikheten ökar i alla fall och det visar att man är dedikerad, att man vill utbilda sig. Man vill lära sig och då brukar man oftast bli duktig, säger han.

Publicerad 2020-03-09 kl 14:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS