Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Attacken på Reinfeldt och Möllerberg i öppet brev: "Skrämseltaktik"

Sverige

Lars-Christer Olsson och flera tidigare fotbollsledare går till attack mot Fredrik Reinfeldt och SvFF-ledningen.
”Den skrämseltaktik som den nuvarande ledningen använt sig av genom att överdriva det försämrade ekonomiska läget för SvFF är felaktig”, skriver man i ett öppet brev.

11:57
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses en tidigare intervju med Andrea Möllerberg kring kritiken mot förbundet.

LUNDH: Svårt att se Reinfeldt bli omvald i den här stormen


Fotbollskanalen har tagit del av ett öppet brev som under fredagen gått ut till Distriktsstyrelserna och styrelserna i EFD och Sef som representanter för deras föreningar.

 

I brevet går tidigare Sef-basen och SvFF-styrelseledamoten Lars-Christer Olsson samt Jörgen Eriksson och Anneli Larsson som bägge satt i SvFF-styrelsen under lång tid till attack mot fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Man vänder sig mot SvFF-basens verklighetsbeskrivning.

”Ordförande i Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Fredrik Reinfeldt, förklarar det krisande läget i svensk fotboll med att tidigare ledarskikt varit hemmablinda och generalsekreteraren (GS), Andrea Möllerberg, driver verksamheten som om hon vore VD i ett krisande börsbolag i stället för en folkrörelse. Vi ifrågasätter både resonemang och metod och vill här dela med oss av våra funderingar. För oss är det ledarskapet inte förenligt med idrottsrörelsen och dess värderingar.  Vi har svårt att se en så djup kris som ledningen verkar se i verksamheten. Vi oroas i stället av de potentiella konsekvenserna av detta ledarskap.”

Annons

De tre brevskrivarna pekar även på att SvFF har en starkare ekonomi i dag jämfört med tidigare sett till intäkter.

”SvFF har på tio år, från 2014 till 2023, gått från totala intäkter på ca 500 mkr till nästan 800 mkr. Vi kan knappast klaga på den utvecklingen och de tidigare budgetprinciperna.

Dessutom har den tidigare ledningen lagt särskild kraft på att förnya och förlänga de stora kommersiella avtalen med samarbetspartners för att den nya ledningen skulle komma till dukat bord. Låt oss ta några exempel:

  • Medieavtalen för dam- och herrlandslag är säkrade till 2028
  • Svenska Spel är höjt med ca 50% och säkrat till 2028
  • Adidas säkrat till 2030”

Trion skjuter i brevet in sig på Reinfeldt och att hans beskrivning av intäkterna tyder på att SvFF kan vara misskött och ifrågasätter att den tidigare ledningen ska bära ansvar.

Annons

”Förbundsordförande har vid något tillfälle sagt att SvFF:s intäkter uppgår till 600 mkr per år men vi har svårt att se att de skulle understiga 800 mkr om inte verksamheten är helt misskött

Vi menar att den skrämseltaktik som den nuvarande ledningen använt sig av genom att överdriva det försämrade ekonomiska läget för SvFF är felaktig och måste kontrolleras när rörelsen nu går till bokslut över de senaste två årens verksamhet. 

Det vore också intressant att få veta på vilka områden den tidigare ledningen varit hemmablind. Detta med tanke på den tidigare ledningens internationella erfarenhet, förankring bland distriktens företrädare och insyn i elitverksamheten som låg till grund för besluten.”

Fredrik Reinfeldt står inför omval i mars 2025 men har ej meddelat om han ställer upp. Redan har tidigare AIK-basen Robert Falck anmält sig som kandidat. Lars-Christer Olsson utmanade Reinfeldt i valet 2023 men förlorade och i brevet vill Olsson och de andra två åtminstone ha debatt om svensk fotboll utifrån rätt verklighet.

Annons

”Låt de kommande veckorna och månaderna öppna upp korrekta och framåtriktade diskussioner om Svensk Fotbolls framtid, på alla nivåer och baserade på korrekta data.”

Lars-Christer Olsson säger att han är orolig för svensk fotboll och att det är därför han var med och skrev brevet.

- Det är jag, det ni och Offside visat med era granskningar bidrar till det och sedan har jag pratat med en hel del folk. Det är ett ledarskap som inte står i samklang med vad jag står för, säger Olsson.

Tror du folk i rörelsen är förvånande över hur det blivit?
- Det vet jag inte.

Är det aktuellt för dig att ställa upp i ett eventuellt ordförandeval?
- Nej, det är jag inte, det är inte heller något som är aktuellt nu. Jag står för det som står i brevet.

Andrea Möllberg, SvFF:s generalsekreterare, skriver följande i ett sms till Fotbollskanalen om kritiken från Olsson, Eriksson och Larsson:

Annons

"Vårt ansvar är att säkra en ekonomisk hållbarhet för svensk fotboll. Vi har alltid pratat om en ansvarsfull inbromsning kopplat till den nuvarande ekonomiska situationen som ska hålla långsiktigt. Vår nuvarande kostnadsvolym baseras på olika delar som vi inte kan räkna med på lång sikt, t ex takregelns införande, återstartsbidraget men också de facto att vi inte har kvalificerat oss till VM- och EM-slutspel på herrsidan de senaste mästerskapen. Detta är det som påverkar oss just nu. Om vi blickar framåt till t ex 2028 eller kommande slutspel i mästerskapen, behöver vi även rusta oss för olika scenarier som kan uppstå. Och med denna ekonomiska inbromsning tar vi ansvar för svensk fotboll långsiktigt."

Publicerad 2024-09-27 kl 16:00

Brevet i sin helhet

Öppet brev till svensk fotboll

Ordförande i Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Fredrik Reinfeldt, förklarar det krisande läget i svensk fotboll med att tidigare ledarskikt varit hemmablinda och generalsekreteraren (GS), Andrea Möllerberg, driver verksamheten som om hon vore VD i ett krisande börsbolag i stället för en folkrörelse.

Vi ifrågasätter både resonemang och metod och vill här dela med oss av våra funderingar. För oss är det ledarskapet inte förenligt med idrottsrörelsen och dess värderingar.

Vi har svårt att se en så djup kris som ledningen verkar se i verksamheten. Vi oroas i stället av de potentiella konsekvenserna av detta ledarskap.

Vi har visserligen inte insyn i den dagliga verksamheten men förvånas av att en så allvarlig verksamhetskris kan uppstå på ett och ett halvt år.

Låt oss dela med oss av en del ekonomiska fakta.

SvFF:s budget har alltid tidigare upprättats efter principen att de löpande kostnaderna skall täckas av de löpande intäkterna. Extra ordinära intäkter som t ex avancemangsintäkter och segerpremier i dam- och herrlandslagens internationella turneringar redovisas utanför budgeten på särskilda konton som kan användas för utvecklingsverksamhet som genomförs efter att intäkterna bärgats. De kallas ofta ändamålsbestämda medel och avsätts efter omfattande konsultation med fotbollsrörelsen.

Vid utgången av 2023 redovisas det egna kapitalet uppgå till 204 mkr, varav 128 mkr är fonderade för ändamålsbestämda medel.

I verksamhetsberättelsen framgår att omsättningstillgångarna uppgår till 341 mkr, varav 282 mkr i kassa och bank. Dessutom har distrikten ytterligare ca 100 mkr i omsättningstillgångar.

Så, vid utgången av förra året kan man inte påstå att kassakistan i den samlade förbunds-verksamheten var tom.

Det ekonomiska resultat 2023 var visserligen -13,7 mkr men det kan förmodligen, till stora delar, förklaras av att personal slutat och GS burdusa avskedanden av personal. Betydande kostnader för att köpa ut personalen kommer troligtvis även att påverka resultatet 2024. Det vore intressant att få en detaljerad redovisning av de kostnader som är att koppla till den avskedade personalen.

Enligt uppgift sägs dessutom att de följande nyanställningarna har betingat ett betydligt högre pris än den tidigare personalen och det kan möjligen vara ett skäl till att ledningen är oroad för den framtida ekonomin.

Nu har man tvingats till ett besparingspaket på 30 mkr för att klara ekonomin samtidigt som man meddelar att man måste höja det egna kapitalet till 130 mkr. Detta i en tid då distrikten sannolikt står inför betydande ekonomiska utmaningar. Varför skall det egna kapitalet utökas när distrikten står inför svåra ekonomiska tider och vore det kanske mer effektivt att fördela en del verksamhet ut till dem för att öka effektiviteten där merparten av verksamheten bedrivs, dvs hos distrikt och föreningar? Låt pengarna arbeta varje dag för att göra fotbollen bättre.

SvFF har på tio år, från 2014 till 2023, gått från totala intäkter på ca 500 mkr till nästan 800 mkr. Vi kan knappast klaga på den utvecklingen och de tidigare budgetprinciperna.

Dessutom har den tidigare ledningen lagt särskild kraft på att förnya och förlänga de stora kommersiella avtalen med samarbetspartners för att den nya ledningen skulle komma till dukat bord. Låt oss ta några exempel:

-          Medieavtalen för dam- och herrlandslag är säkrade till 2028

-          Svenska Spel är höjt med ca 50% och säkrat till 2028

-          Adidas säkrat till 2030

Utöver dessa kommer ersättningar från UEFA och FIFA att öka väsentligt under kommande år.

Förbundsordförande har vid något tillfälle sagt att SvFF:s intäkter uppgår till 600 mkr per år men vi har svårt att se att de skulle understiga 800 mkr om inte verksamheten är helt misskött

Vi menar att den skrämseltaktik som den nuvarande ledningen använt sig av genom att överdriva det försämrade ekonomiska läget för SvFF är felaktig och måste kontrolleras när rörelsen nu går till bokslut över de senaste två årens verksamhet. 

Det vore också intressant att få veta på vilka områden den tidigare ledningen varit hemmablind. Detta med tanke på den tidigare ledningens internationella erfarenhet, förankring bland distriktens företrädare och insyn i elitverksamheten som låg till grund för besluten.  

Om de senaste två årens verksamhet nu har tvingat fram en kris vore det dessutom intressant att veta hur man skall rätta till den och hur verksamheten skall drivas i framtiden. Vad vill man uppnå och var skall man finna resurserna?

Om de totala intäkterna sjunkit med 200 mkr på ett år är det verkligen hög tid att ringa i larmklockorna och ifrågasätta kompetensen.

Låt de kommande veckorna och månaderna öppna upp korrekta och framåtriktade diskussioner om Svensk Fotbolls framtid, på alla nivåer och baserade på korrekta data.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS