Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AVSLÖJAR: Bråk och påstådd 100-miljonerssmäll - här är kaoset bakom Kristinebergs IP

Sverige

Anklagelser om fusk. Ständiga bråk. Påståenden om cirka 100 miljoner dyrare än tänkt. Och rejält försenad.
Renoveringen av Kristinebergs IP blev allt annat än den varsamma renovering Stockholms stad eftersträvade - och Fotbollskanalen har granskat processen.
- Det har varit en jäkla skitresa, säger konstgräskonsulten Bo Kempegård.

Foto: Bildbyrån/Privat.

Det har varit ett långt lopp och nu ska man bara ta sig över mållinjen. Anrika Kristinebergs IP på Kungsholmen har byggts om och nu närmar det sig invigning. Idrottsföreningar och media ska äntligen få komma och titta, och det ska bjudas på bullar och kaffe.

Inte konstigt att humöret är på topp hos många, framför allt hos Djurgården och FC Stockholm som snart ska få tillgång till sin nya hemmaplan.

Djurgårdens damlag har till och med packat väskorna och är på väg att köra dit sitt material. Men då, den 4 november, får damlagets sportchef Jean Balawo ett oväntat samtal.

Han är uppgiven och suckar tungt i telefonen.

Annons

Det har precis gjorts en förbesiktning på Kristinebergs IP och bland annat var Svenska Fotbollförbundets anläggningskonsulent Stefan Cårebo på plats.

Arenan blev inte godkänd för spel i damallsvenskan och superettan, bland annat för att det saknas en sektion för bortalagets supportrar med separat entré, läktare, toaletter och försäljning.

- Fullständig katastrof. Vi hade under en lång tid sett fram emot att få flytta hem till Kristinebergs IP. Vi hade fått ett löfte. Det här är väldigt olyckligt, säger Balawo.

Simon Brännström, ordförande och klubbchef i FC Stockholm, som kvalade för att försöka ta klivet upp i superettan håller med:

- Det här är ett dråpslag för oss. Nu får vi se var vi ska spela våra matcher, säger han.

Det är oklart hur allt kommer att bli, men två dagar senare får Djurgården besked om att de ser ut att få dispens. Vilket betyder att man kan få lov att spela vissa matcher i damallsvenskan på Kristinebergs IP, men däremot inte arrangera evenemang som ses som stormatcher, till exempel mot Hammarby.

Annons

Just nu undersöks möjligheten att bygga en provisorisk läktare för att laget ska kunna spela alla sina hemmamatcher på arenan. Men projektledare Anders Ehnlund, som är en av de ledande personerna på ombyggnaden av arenan, tror inte att det kommer att bli av.

- Jag vet att det är ett starkt önskemål från Djurgården. Men nej, det finns nog inte förutsättningar för det. Det är ju prickmark och så är det också känsliga träd där, säger han.

Arenan kallas för "Krillan" och är en anrik anläggning som invigdes i början av 1930-talet.

I mars 2023 påbörjades ombyggnaden med förhoppningen att ha allt klart till hösten 2024.

Enligt Stockholms stad skulle den renoveras "varsamt", och en av förhoppningarna var att kunna ha en arena för barn och ungdomar, en annan för att kunna spela damallsvensk fotboll och eventuellt matcher i herrarnas superettan.

Annons

Fotbollskanalen kan berätta att ombyggnaden har omgetts av många bråk, experter som har hoppat av i ilska, besiktningspersoner som har brutit ihop i gråt, anklagelser om fusk och påståenden om cirka 100 miljoner i tillkommande kostnader.

***

Idrottsförvaltningens områdeschef Jonny Costmar går i oktober 2024 runt på Kristinebergs nya konstgräsplan och tar bilder med sin telefon. Han är inte glad.

Costmar tycker att ombyggnaden sköts dåligt. Han undrar var nästan en miljon har tagit vägen och misstänker även att det har fuskats för att få planen godkänd.

- Om man tar en billigare konstgräsinstallation så ska det bli avgående på mellanskillnaden. Det förstår väl alla? Men ändå finns det inget redovisat, säger han till Fotbollskanalen.

Det som Jonny Costmar menar är att Unisport, som anlitades av byggföretaget Winge och fick i uppdrag att lägga konstgräset, struntade i arbetsbeskrivningen och i stället valde en billigare lösning till installationen kring konstgräs och pad (som är stötupptagningsmaterial som ligger under konstgräset).

Annons

Costmar hävdar att kostnaden för att göra en korrekt installation på Kristinebergs IP ligger på cirka 1,3 miljoner kronor, men att den man i stället valde att göra kostade ungefär 400 000 kronor - och att man därför borde ha fått tillbaka 940 000 kronor.

Han är så irriterad kring detta att han mejlar till Fastighetskontorets enhetschef Erik Fant.

"Jag är lite nyfiken på vart den miljon som blev "över" tog vägen eftersom den nya paden som ligger nu är nästan 1 miljon billigare. Har letat men hittar inte något", skriver han.

Johan Stagnebo på Unisport är inte heller glad. Han är väl medveten om att Jonny Costmar undrar var nästan en miljon har tagit vägen.

- Det är något som han har tagit ur luften. Det finns ingen grund i det där, säger han.

Varför gjorde ni avsteg på Bo Kempegårds handling?
- För att göra en bättre lösning och mer effektiv uppvärmning av fotbollsplan.

Annons

***

Jonny Costmar och Johan Stagnebo är inte ensamma om att känna ilska när det kommer till ombyggnaden av Kristinebergs IP. Många personer som har varit involverade har varit i bråk med varandra och det har bland annat handlat om en fotbollsplan som har gått sönder, en friidrottsanläggning där felen har duggat tätt, föroreningar på området och miljoner som har stuckit iväg i tillkommande kostnader.

Idrottsförvaltningens områdeschef Jonny Costmar kan inte för sitt liv förstå att projektledningen och Unisport ville lägga konstgräset i november 2023. Då skickade han ett mejl till flera i projektet:

"Att limma ett konstgräs nu med rådande väderlek är för mig helt obegripligt. Limmet kommer att få svårt att fästa och den kommer att gå isär inom ett år."

Då sköt man upp det till våren 2024. Men stötupptagningsmaterialet, som alltså kallas för pad, låg ändå kvar i rullar på planen helt oskyddad för vatten, snö och kyla under hela vintern.

Annons

Vissa av rullarna sög åt sig vatten och gick inte att flytta med handkraft och flyttades därför med hjälp av gaffeltruck, vilket gjorde att det blev hål i paden.

Den förstördes - men trots det valde man att använda den.

- Det var så klart ett stort misstag, något som visade sig senare, säger Jonny Costmar.

När konstgräsinstallationen lades på plats under våren 2024 så blev inte heller det lyckat.

"Det var glipor i paden mellan 3 millimeter upp till 50 millimeter. När det var upp till 50 så har man lagt in remsor. Är det fackmannamässigt utfört?", skrev Jonny Costmar i mejl och menade att man försökte dölja felen, och han skrev också att paden inte var UV-skyddad och därför hade börjat vittra sönder.

Costmar ville att hela arbetet skulle göras om.

"Vi på driften kan inte ta över en anläggning som inte uppfyller kraven som kommer att bli stora problem i framtiden".

Annons

Konstgräskonsulten Bo Kempegård är också irriterad över arbetet på Kristinebergs IP, men vill inte stöta sig med Unisport eftersom han då riskerar att gå miste om framtida uppdrag.

- Det var jag som gjorde arbetsbeskrivningen på hur konstgräset skulle installeras, men Unisport gjorde ändå på sitt sätt och frångick arbetsbeskrivningen, säger han till Fotbollskanalen.

När konstgräset hade lagts ut så larmade Kempegård till projektledningen och menade att det fanns en stor skaderisk.

"Det saknar stöd undertill på några ställen där det är glipor pad och konstgräset beter sig lite konstigt/bular upp där vid belastning samt det känns som man kan vricka foten i "gropen" om man sätter ned sko där", skrev han i mejl.

Då ville Idrottsförvaltningens Jonny Costmar ha in folk med bättre kunskap kring konstgräs. Han tyckte att det var galet att förlita sig på byggföretaget WSP.

Annons

"Vad jag tycker om deras kunskap om konstgräs och löparbanor håller jag för mig själv", skrev han i ett mejl, vilket fick WSP:s projektledare Anders Ehnlund att reagera starkt:

"Jag har ganska mycket tålamod, men nu börjar mitt ta slut. Vad är det för låg nivå du har på dina dina mail och påståenden? Tänk efter lite innan du skriver!"

Costmar menade att han ställde relevanta frågor eftersom det var han som skulle ta över driften när planen var klar.

"Eftersom du arbetar på uppdrag åt Stockholm stad bör man få ställa dessa frågor i projekten som du är ansvarig för", svarade Costmar.

***

Eftersom det var många frågetecken och problem med konstgräset så ville flera personer ha in en oberoende besiktningsman för att se över brister och rätta till felen. Då tog man in Albert Marinic, besiktningsingenjör för konstgräsplaner, som oberoende och sakkunnig för att reda ut otydligheter och hjälpa till med expertis.

Annons

Marinic är också arg och vill snabbt avsluta samtalet när Fotbollskanalen ringer.

- Jag har inget att säga om det där bygget. Inga kommentarer, säger han.

Även Marinic var långt ifrån nöjd med det han såg.

"Har svårt att se att mattan överhuvudtaget klarar kraven för dämpning, deformation och bollstuds där glipor existerar. Det är även en skaderisk för spelarna eftersom det uppstår ett tomrum under mattan som gör att man kan vricka foten. Det är även högst troligt att den inte klarar den visuella inspektionen där ojämnheter ingår".

Det blev ett möte med cirka 50 personer på Kristinebergs IP där Albert Marinic skulle kolla på planen och göra ett utlåtande.

Stämningen var otrevlig, många hade taggarna utåt och en del tyckte inte att Marinic hade där att göra.

Han blev ifrågasatt och påhoppad, bland annat av Unisport och Winge, för sitt utlåtande och kände att det var ohyfsat och orimligt. Han hade aldrig varit med om liknande och tyckte att allt var oseriöst och lämnade bygget.

Annons

***

Nu hade Unisport rätt att kalla in en besiktningsman - och man tog in ett företag från Belgien. Samma företag som man tidigare i år hade hämtat och som då godkände planen på Tele2 Arena - och även då efter att Albert Marinic inte hade godkänt den.

Idrottsförvaltningens områdeschef Jonny Costmar misstänkte att Unisport skulle fuska.

"Är han oberoende person? Har mycket svårt att se det. Unisports matta med pad kommer med säkerhet att gå igenom eftersom Johan bestämmer var han ska testa mattan. Unisport måste ta sitt ansvar och lägga ny pad och nytt konstgräs omgående", skrev han i mejl till Fastighetskontorets Olle Henriksson.

"Jag har aldrig varit med om att en besiktningsperson (Albert Marinic) reser sig från mötet och säger: "projektet är oseriöst" och därefter lämnar mötet. Det är mycket hårda ord från en person som Fastighetskontoret och Idrottsförvaltningen anlitar väldigt mycket för besiktningar av konstgräs".

Annons

Johan Stagnebo på Unisport fnyser i telefonen. Det stör honom att det pratas om att han ska ha fuskat och också för att Fotbollskanalen nämner Albert Marinics namn. Han kan inte förstå varför han togs in i projektet.

- Han kom in i ett möte helt fel, drog slutsatser utan att han egentligen hade belägg för något och det blev bara en cirkus av det mötet med honom där, säger han.

Flera personer säger att Albert blev påhoppad av dig och andra inom projektet - varför blev det så?
- Vi såg det från andra hållet och tyckte: vad gör han här? Vi hade besiktningsmän som skulle titta på det. 

Ni tog in ett belgiskt företag för att göra besiktningen, något ni fått kritik för - hur ser du på misstankar om att ni känner personerna och att ni anklagas för fusk?
- Jag förstår inte hur man tänker då eftersom det här företaget från Belgien är lika oberoende som företaget där Albert jobbar. De har liksom ingen anledning att sitta i vårt knä, det skulle bara skada det företaget. De följde ett schema enligt Fifa och då blev det godkänt.

Annons

När ni la konstgräs på Tele2 Arena så var Albert där och han godkände inte det, sedan kallades det belgiska företaget in, som godkände - hur ser du på det och att det blev samma sak igen?
- Det var ju det att vi skulle utföra testet på Tele2. Det ingick i vårt kontrakt. Men det hade SGA (arenaägaren, reds. anm.) missuppfattat och gjort ett eget test, och det var det som Albert gjorde.

***

Fastighetskontorets projektledare Olle Henriksson sätter sig ner i en fåtölj i ett konferensrum i Tekniska nämndhuset. Han säger att han inte hade en aning om att Albert Marinic hade varit på Tele2 Arena och sagt nej och att Unisport sedan tagit dit det belgiska företaget.

Han önskar att han hade fått reda på det här tidigare.

- Jag visste inte om detta… och det är ingen bluff. När jag får höra det här så tycker jag att det är synnerligen tråkigt att Idrottsförvaltningen inte backade upp Albert när vi försökte ha den här lösningen. Jag borde ha fått veta detta med Tele2 och kopplingen mellan Unisport och det belgiska företaget, säger han.

Annons

Efter att flera personer riktat stark kritik mot konstgräset så fick Erik Fant nog. Enhetschefen för Fastighetskontoret gick nu hårt åt Unisport och ville reklamera konstgräset med tillhörande sviktpad.

Han ville att allt skulle göras om och skickade ett brev avseende reklamation och menade att Unisport nu skulle få betala för att åtgärda felen.

Fastighetskontorets projektledare Olle Henriksson ler. Han tycker att Erik Fants reklamationsbrev är så roligt att han brister ut i skratt och bjuder på en intern story:

- Jag vet inte hur mycket jag ska blotta internt här men saken var den att jag hade gjort ett utkast på ett reklamationsbrev och sa att jag inte ville skicka reklamationen till Winge innan vår advokatbyrå kollat ordentligt. Jag skickade den till våra advokater. De tittade på den. Då kom Erik Fant med sin skrivelse. Så sa advokatbyrån att mitt utkast var något bättre än Fants som gick ut. Men vad skulle man göra då, hahaha? säger han.

Annons

Idrottsförvaltningens Jonny Costmar säger att han har kämpat för att allt ska bli så bra som möjligt. Han har tjatat, irriterat många och skaffat sig ovänner. I början av augusti får han ett besked som gör honom glad och som gör att han tycker att det var värt att ta alla strider. Konstgräset läggs om.

Tio veckor efter Erik Fants reklamationsbrev så hanterade Unisport det hela. De fick betala notan och alltså lägga om allt gratis.

Parterna kom överens om att Unisport skulle lägga en ny pad och ha kvar det gamla gräset.

Mejl visar dock att det ändå verkade som att Winge och Unisport endast ville att den skulle lagas där den var trasig och sedan läggas tillbaka. Men Idrottsförvaltningen godkände inte det utan ville ha en helt ny pad, enligt kontrakt och eftersom den hade legat ute hela vintern och blivit förstörd.

Annons

När personer från Fastighetskontoret och Idrottsförvaltningen åkte ner till Kristinebergs IP så såg man nu även avvikelser gällande markvärme och svackor på planen. Bland annat stack värmerör upp över befintligt grus, som enligt arbetsbeskrivningen skulle varit minimum 30 millimeter under paden.

Men på något sätt trycktes rören ner igen, vilket innebar en risk att det skulle bli ett tryck och att rören åkte upp igen.

Personer från Fastighetskontoret och Idrottsförvaltningen föreslog att ta bort Unisport från projektet och ta in en annan konstgräsleverantör.

- Jonny (Costmar) ville byta och så var det väl Lars Cha (projektchef på Fastighetskontoret) som också sa att då tar vi en annan, säger Olle Henriksson och fortsätter:

- Men jag gör ju ett kontraktsbrott om jag bara byter.

Unisport blev kvar och det blev till slut en helt ny pad eftersom så många personer såg felen med den gamla.

Annons

***

Anki Gustafsson sitter i slutet av oktober på Kristinebergs läktare och gråter. Hon har precis gjort en besiktning av konstgräset och löparbanan. Men hon hann inte slutföra sitt arbete. Allt blev bara kaos.

Gustafsson tyckte att det såg bra ut och var på väg att godkänna besiktningen, men då blev hon påhoppad. Tre personer från Idrottsförvaltningen påstod att hon hade fel och att brister kvarstod.

Jonny Costmar var en av personerna som var kritisk och som ifrågasatte varför hon hade en ombesiktning när hon inte hade tittat över anmärkningarna. En annan var Hans Eriksson, som var där för friidrotten, som sa att "det är inte alls korrekt, det är bara att mäta".

Nu har det gått en månad och hon vill bara glömma den där besiktningen. När Fotbollskanalen ringer så vill hon inte minnas tillbaka.

Annons

- Jag vill inte uttala mig om det där, men Kristinebergs IP har varit ett jobbigt besiktningsuppdrag på många olika sätt, säger hon.

Anki Gustafsson mådde inte bra, men ombyggnaden fortsatte. I oktober Fifa-godkände det belgiska företaget konstgräsplanen och nu ska det gå att spela elitfotboll där. Ändå är inte konstgräskonsulten Bo Kempegård överlycklig.

- Det har varit en jäkla skitresa. De har fått göra om och göra om. Vi har varit tvungna att ha koll hela tiden. Jag har varit orolig, säger han och fortsätter:

- Dokumentation har jag sagt att det har varit en brist i. Jag har saknat dokumentation på uppbyggnaden. Hela konstgräset har jag efterfrågat dokumentation kring.

Jonny Costmar har hört att "projektet har blivit ruskigt dyrt och att budgeten har överstigit med fruktansvärt mycket pengar". Han skriver detta i ett mejl och skickar till Fastighetskontorets Olle Henriksson, som bekräftar att det har blivit väldigt många ändrings- och tilläggsarbeten, som är tillkommande kostnader i ett projekt.

Annons

"Minst 500 stycken", säger han.

Flera personer som har varit med vid ombyggnaden säger till Fotbollskanalen att projektet, enligt interna dokument i juni, var uppe i nästan 243 miljoner kronor och att antalet tillkommande kostnader är ungefär 600 stycken.

Men Olle Henriksson skakar på huvudet och säger att det inte stämmer att projektet är över 243 miljoner kronor, vilket flera inom arbetet menar är ungefär 100 miljoner över budget.

- Nej nej, säger han.

Att det är personer inom projektet som säger att de sett i era interna system att det i juni var uppe i nästan 243 miljoner, vad menar du att det är för siffra då?
- Det kan jag inte svara på.

Stämmer den inte?
- Inga kommentarer. Om jag kommenterar det så gör jag ett tjänstefel. Men jag har inga problem med att du skriver så.

Varför har det blivit så många ätor?

Annons
- Det är väldigt många ätor kring småfrågor, tycker jag, säger Henriksson som nämner cirka 35 stycken som har kostat mer än 23,5 miljoner, bland annat åtta miljoner på konstgräsplanen, som egentligen ingick i anbudet som byggföretaget Winge vann på ungefär 145 miljoner kronor, och det finns även merkostnad på resultattavlan på cirka 300 000 kronor.

Dessutom finns det ännu ingen spelartunnel på plats. Och fotbollsplanens belysning är fel då den bländar bostäder och ett läkemedelsföretag, vilket det har kommit klagomål på.

- Så kommer det att vara under en ganska lång tid, för det är ett så utsatt område, säger WSP:s projektledare Anders Ehnlund.

***

På Kristinebergs IP har det inte bara utövats fotboll. Även friidrott har varit en stor del av anläggningen och förre förbundskapten Björn Sveen säger att arenan har varit "friidrottens Mecka".

Annons

Så när man beslutade att bygga om anläggningen var det också viktigt att friidrotten skulle få fina förutsättningar med bland annat nya löparbanor och hoppgropar.

Men även här har det varit många bråk om saker som har gått fel.

Björn Sveen är i dag ledamot i distriktet Stockholm/Gotland med fokus på anläggningsfrågor. Han är bland annat djupt bekymrad över att projektledningen inte tagit fram belysning för annat än fotbollsplanen, vilket gör det svårare att använda friidrottsområdet vid mörker.

- När man gör renoveringar av anläggningar så brukar idrotten vara inblandad som sakkunskap och stöd till projektet. Men vi har inte varit med i det här. Vi är överraskade över det. Vi har nåtts av uppgifter om att det är ett antal tokigheter där. Jag hörde att man till exempel har missat, kanske avsiktligt, att det inte är någon belysning vid löparbanan. Det är ju väldigt konstigt, säger han.

Annons

Men Olle Henriksson på Fastighetskontoret säger att det där inte är så farligt.

- De kan visst använda löparbanorna när det är mörkt ute, säger han.

Du tycker att det är tillräckligt att de får ljuset från fotbollens strålkastare?
- Ja.

Olle Henriksson lägger till:

- Om det är så att friidrotten är besvikna så ligger detta på Idrottsförvaltningen.

När Björn Sveen får veta att det varit massa andra fel på friidrottsanläggningen, som med vattensamlingar på löparbanorna och att det ligger en förorening under löparbanan så blir han irriterad:

- Vad fasen är detta!? Är det ett fuskbygge? Det här låter inte alls roligt, säger han.

***

Det ligger en stor vattensamling precis utanför området vid Kristinebergs IP. Byggarbetarna har grävt en stor grop där regnvatten och grundvatten samlas upp med förgiftat vatten. Det är en förorening.

Annons

Saneringar och föroreningar har varit ett stort problem, vilket har gjort att ombyggnaden har blivit cirka 20 miljoner dyrare.

På en höjd intill Kristinebergs IP hade brandkåren haft övningsplats och då sprutat ut brandskum som innehöll farligt material som runnit ner och bildat föroreningar där den nya fotbollsplanen och löparbanan skulle läggas.

Innan ombyggnaden startade så gjorde man en geoteknisk undersökning och provborrade och gjorde provtagningar - och det visade sig att det fanns höga halter av föroreningar.

När arbetet på Kristinebergs IP drog igång så visade det sig att miljöhanteringen innan start av produktionen på mark inte var hanterad, vilket gick emot vad som stod i kontraktet, då man inte fick lov att starta produktionen innan en komplett miljöhanteringsplan fanns, och den skulle ha tagits fram minst två veckor innan start.

Annons

I arbetsbeskrivningen står det att det är entreprenörens (Winges) ansvar att anmäla föroreningar, men det gjorde man inte. Den som i stället gjorde anmälan var Fastighetskontoret, vilket de alltså inte fick lov att göra.

När det upptäcktes att det fanns föroreningar på anläggningen så dröjde det innan det fraktades bort på grund av att markfirman gick i konkurs under sommaren 2023. Då låg förorenade högar kvar över hela sommaren på området där fotbollsplanen skulle läggas.

- Vi ansåg, och anser fortfarande, att Winge som var entreprenör skulle ha lämnat in ansökan. När det gick upp för oss att så inte var fallet och att den inte var inlämnad då insåg vi att detta måste vi göra pronto, säger Fastighetskontorets projektledare Olle Henriksson:

- Då lämnade vi in den från oss som beställare. Vi sa att om vi kommer i tvistemål så får vi titta på det sen, det viktigaste var att anmälan kom in. Om det blir en miljöprövning, en miljödom eller åtal, då får man väl reda ut ansvarsfrågan där.

Annons

När anmälan kom in till Miljöförvaltningen så stoppades produktionen i ungefär två månader.

Personen som ägde markfirman, som Winge hade anlitat och som gick i konkurs innan sommaren, startade ett nytt företag och togs återigen in i projektet som markansvarig.

- Jag frågade Winge om de hade olösta frågor mellan sig. Men då fick jag en kvittens på att allt var lugnt, säger Olle Henriksson.

Det har varit problem med fler föroreningar. Bland annat under läktaren efter att det hade runnit ut eldningsolja från en gammal tank, vilket upptäcktes senare, när man öppnade golvet. Då gjordes ytterligare en anmälan till Miljöförvaltningen för hantering av provtagning och sanering.

Dessutom är det alltså fortfarande en förorening under löparbanan.

- Det stämmer. Med den föroreningen är risken större för spridning om man tar upp den. Det är bättre att den får ligga kvar, säger Henriksson.

Annons

Området där det gjorts brandövningar har ännu inte sanerats och därför rinner det än i dag ner föroreningar mot Kristinebergs IP och till området intill där Skanska ska bygga bostäder.

- Jag tycker inte att det är bra, säger Henriksson.

Vad kostade allt kring miljö och föroreningar?
- Om jag ska gissa så runt 17-19 miljoner. Det här har kostat mycket pengar.

***

Jenny Tirén Berg är kommunikations- och evenemangsansvarig på Idrottsförvaltningen och skrattar och är glad när hon berättar att det nu äntligen ska bli invigning av Kristinebergs IP.

Förra gången blev det inte kaffe och bullar och en visning av den nya arenan.

Men nu ska det bli av och Jenny Tirén Berg säger att hon ska återkomma med dag och tid.

Men den andra veckan i november, en vecka efter att det första invigningsförsöket ställdes in, så kommer ännu ett negativt besked.

Annons

- Det blir inget, säger Tirén Berg som nu inte har en aning om när arenan kommer att invigas.

- Vi tar det kanske till våren, säger hon.

Samtidigt är både Fastighetskontorets projektledare Olle Henriksson och Idrottsförvaltningens områdeschef Jonny Costmar arga.

I mejl kastar de skit på varandra samtidigt som 150 barn och ungdomar från Djurgården springer runt på den nya konstgräsplanen.

Det är måndagen den 18 november och arenan har precis öppnat. Henriksson och Costmar borde vara glada. Men det går inte. De har öppnat arenan för massa barn, trots att bygget inte anses vara färdigt och att säkerheten ifrågasätts.

Så efter att bara ha varit öppen i en dag så stängs den och Djurgården flyttar all sin verksamhet till Bosön.

"Med all tydlighet framför jag att det var ni på IDF (Idrottsförvaltningen) som tog beslutet att inte ta emot idrottsplatsen. Trots detta upplät ni till föreningar att ha träning från och med i går", skriver Olle Henriksson i mejl.

Annons

Men Jonny Costmar menar att det inte är hans fel eftersom Henrikssons jobb är att lämna över arenan till Fastighetskontorets driftavdelning, som i sin tur ska lämna över till Idrottsförvaltningen.

"Att stoppa ca 150 ungdomar med föräldrar kl 15:30 som beslutet togs hade varit en omöjlig uppgift. Resten av veckan är stängd och Djurgården har flyttat sin verksamhet. Du verkar tycka att det är ok att ha dörrstängare som inte är inställda och ha hantverkare som arbetar i byggnaden. Vi tänker alltid på säkerheten i första hand. Vi anser inte att kunna öppna en byggnad som inte är klar".

Det blir krismöten och nu bestäms det att det ska göras ett nytt försök och att anläggningen ska öppna på måndagen den 25 november.

Olle Henriksson rycker på axlarna där han sitter i fåtöljen i konferensrummet i Tekniska nämndhuset. Det har blivit tisdag den 26 november och trots att anläggningen borde vara öppen så råder det ändå oklarheter.

Annons

- Jag vet inte om anläggningen har öppnat. Vi lämnade över men Idrottsförvaltningen tog inte emot arenan. Fast ändå är det träningar där, säger han.

Vet du när de ska ta emot den?
- Nej.

Jonny Costmar blir irriterad när hör vad Olle Henriksson har sagt.

- Mycket märkligt att han inte vet det eftersom han har lämnat över anläggningen till sin driftavdelning som i sin tur lämnade över till oss i måndags, säger han.

***

Djurgårdens herrlag vill ha besked, men har svårt att få ett tydligt svar. De känner att de har fått ett löfte om att få spela sin träningsmatch mot Elfsborg på Kristinebergs IP i slutet av november, något som de till och med har gått ut med information om på sin hemsida.

Men eftersom deras ungdomssektion lämnade anläggningen efter bara en dag så undrar de nu om det ens går att spela på arenan.

Annons

Idrottsförvaltningens Jonny Costmar är irriterad och tycker att Fastighetskontorets Olle Henriksson vägrar att svara när Djurgården ringer för att få besked, och att det då blir han som måste lämna det negativa beskedet.

Bara två dagar innan matchen tvingas Djurgården ändra informationen på sin hemsida. Det blir tyvärr ingen match på Kristinebergs IP utan den flyttas till Tele2 Arena.

När nästa match kan spelas på Kristineberg?

- Det har jag ingen aning om, säger Olle Henriksson.

FAKTA

Fotbollskanalen har begärt ut mejl från Idrottsförvaltningen som har skickats under de senaste tre åren som rör Kristinebergs IP och som har skickats till och från områdeschef Jonny Costmar, idrottsplanerare Sofie Larbom, utvecklingsavdelningens Maria Klavdianou-Lundell, och Sophie Dahlberg som är chef över Larbom och Klavdianou-Lundell.

Det gäller även mejltrafik till Fastighetskontoret med projektansvarige Olle Henriksson och hans chefer, samt WSP:s projektledare Anders Ehnlund, och även till Winge.

Byggföretaget Winge vann anbudet på 145 171 000 kronor och fick därmed i uppdrag att utföra arbetet.

Fastighetskontoret, som ska förvalta och ansvara för ombyggnationen och som är hyresvärd till Idrottsförvaltningen, köpte kompetens kring projektledning, byggledning, konstruktörer och antikvariat (eftersom det är en K-märkt fastighet) - och det uppdraget gick till WSP.

Publicerad 2024-11-28 kl 15:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS