Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Göteborgs FF söker stöd för motion - kräver att Sef-klubbarna delar med sig av 120 miljoner

Sverige

Göteborgs FF kräver att att Sef-klubbarna delar med sig av 120 miljoner kronor till breddklubbarna i en motion till SvFF:s årsmöte.
Nu söker man stöd för att få igenom det historiska skiftet.
"Om distrikten röstar igenom motionen från Göteborg så kommer det att bli en förändrad fördelning av rättighetsintäkterna", skriver man i ett brev som Fotbollskanalen sett.

Foto: Bildbyrån.

Vid Göteborgs Fotbollförbunds årsmöte i fjol röstades en motion igenom om att omfördela Svensk Elitfotbolls tv-rättighets- och spelbolagsmiljoner. Förslaget gick då ut på att 25 procent av de årliga Sef-miljonerna, 162,5 miljoner kronor av 650 miljoner kronor, skulle fördelas nedåt i seriesystemet till föreningarna i förbundsserierna. I och med att motionen klubbades igenom har Göteborgs FF sedan dess drivit frågan inför Svenska Fotbollförbundets årsmöte den 25 mars i år. 

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att Thomas Gustafsson, klubbchef Gunnilse IS/Angereds BK, och Ulf Carlsson, tidigare kanslichef på Göteborgs FF, har skickat ut ett brev till samtliga föreningar i division 1-3 på herrsidan och division 1-2 på damsidan med information om att en motion om omfördelning av pengar kommer tas upp på SvFF:s kommande årsmöte. 

Annons

"Vår förhoppning är att Du som representant för föreningen tar del av informationen i dess helhet och även förankrar den i föreningen", står det i brevet. 

Vidare skriver Carlsson och Gustafsson att förslaget nu är att 25 procent av tv-rättighetspengarna fördelas nedåt i systemet i enlighet med en modell, som de satt ihop. Det innebär, totalt sett, 120,16 miljoner kronor per år som går nedåt i systemet. 

"Rättigheten till Svensk Fotboll (läs försäljningen av tv-rättigheter för de högsta serierna) ägs av Svensk Fotboll. Efter beslut i styrelsen har man valt att låta hela ersättningen för tv-rättigheterna stanna på elitnivån. Det är detta som är grunden för motionen, där motionerande föreningar vill att man fördelar ner en del av intäkterna från de sålda rättigheterna (det som i politiska termer kallas fördelningspolitik) så att de även stödjer övrig nationell seniorfotboll. Som bilaga 2 finns ett exempel där man fördelar ner 25% av TV-intäkterna till de ca 450 föreningarna och låter 75% stanna i elitfotbollens 60 föreningar". 

Annons

I bilagan går det att läsa följande om det nya fördelningssystemet:

"I tv-rättighetsavtalet som SvFF skriver behöver man lägga in pengar på alla de nationella nivåerna. Det innebär att det blir något mindre pengar för föreningarna i de högsta serierna. När det gäller avtalet med Unibet, så är det ett avtal som bara bör tillfalla SEF- och EFD-föreningarna. Här bör å andra sidan SvFF:s marknadsavdelning försöka hitta samarbetspartners som kan tillföra pengar i ett eget avtal för de lägre nationella serienivåerna. Såväl Svenska Spel som ATG borde ha ett stort intresse av detta. Man skulle även kunna se på möjligheten att hitta en spelprodukt med matcher från de lägre serienivåerna. Ett Sverigetips (likt det av ATG skapade Big 9) under perioden april-oktober kunde vara en produkt med bärighet som också skapar intresse för dessa serier."

Annons

"Med ovanstående fördelning av tv-rättighetsavtalet så skulle ca 25% av pengarna fördelas ner i systemet på 410 föreningar (egentligen något färre eftersom en del föreningar har både damer och herrar på den lägre nationella nivån) och ca 75% av pengarna ligga kvar på elitnivåns ca 60 föreningar."

I brevet står det även att distrikten har majoritet när motionen tas upp på SvFF:s årsmöte, vilket innebär att det alltså kan bli en omfördelning av pengar. Samtidigt kommer samtliga distrikt att hålla årsmöten inför förbundets årsmöte, där föreningar kan påverka.

"Om er förening tycker att ert distriktsförbund skall stödja motionen så är det viktigt att Ni ser till att den lyfts upp på mötet och att Ni kanske även resonerar lite med distriktets/er series övriga föreningar", står det i brevet. 

Annons

När Fotbollskanalen i fjol gjorde en rundringning till flera svenska distrikt om motionen var en del distrikt kluvna i frågan, medan andra inte hade tagit beslut om sin hållning. 

FAKTA

Föreslagna ersättningsmodellen

"Förslag till ersättningsnivåer för de lägre nivåerna av det nationella seriesystemet med hänsyn taget till förändringar för damernas seriepyramid från 2023

Herrar div 3: 150000 kr/förening x 144 föreningar = 21,6 miljoner

Damer div 2: 200000 kr/förening x 108 föreningar = 21,6 miljoner

Herrar div 2: 300000 kr/förening x 84 föreningar = 25,6 miljoner

Damer div 1: 600000 kr/förening x 42 föreningar = 25,6 miljoner

Herrar div 1: 800000 kr/förening x 32 föreningar = 25,6 miljoner

Ersättning för deltagande i Svenska cupen

För förening från serier under superettan och elitettan som kvalificerar sig för deltagande i svenska cupen utgår en ersättning på 10000 kr. 64 föreningar på herrsidan och 32 föreningar på damsidan = 960000 kr. 

Totalt kostar detta 120,16 miljoner/år- pengar som får tas uppifrån och via nya avtalsintressenter."

FAKTA

Bakgrund

Svensk elitfotboll får årligen 650 miljoner kronor från Discovery och Unibet för allsvenskan och superettan. Pengarna fördelas i sin tur till de 32 herrelitklubbarna där en allsvensk klubb kan få så mycket som 35 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten.

– Jag tycker det är fullkomligt galet som det är idag att Sef har fått så stor makt i svensk fotboll. Att man ger bort rättigheter till allsvenskan och superettan som svensk fotboll äger. Vi kommer säkert stöta på motstånd nu, att det finns avtal, men då får svensk fotboll riva upp de avtalen och börja om och tänka rätt, sa Thomas Gustafsson från Angereds BK till GP i våras.

I dag får division ett-klubbarna dela på 1,44 miljoner. Division två och tre får ingenting (GP).

Publicerad 2023-01-10 kl 17:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS