Det kommer att ske stora förändringar i Svenska Fotbollförbundets styrelse då årsmötet hålls den 20 mars. Anledningen är att ledamoten Jörgen Eriksson suttit i tolv år, vilket är maxgränsen och han kan därmed inte väljas om. Jörgen Eriksson har suttit på Norrlandsdistriktens mandat. Därtill har Lars-Christer Olsson aviserat att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i Svensk Elitfotboll och även Olsson har haft en plats i SvFF-styrelsen på en av Sef:s två mandat.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja vad valberedningen kommit fram till för förslag.
I stadgarna står att det måste vara minst tre kvinnor i SvFF:s styrelse. Norrlandsdistrikten (Jörgen Erikssons plats) nominerade två namn och där tog valberedningen till sist beslut om att nominera Lena Wallgren (ordförande i Medelpads förbund). Valberedningens ordförande Ingmar Alm vill inte berätta vem det var som drog sig ur, men bekräftar att det var en man.
- Det får du prata med Norrlandsdistrikten om, säger han till Fotbollskanalen.
Vad gäller Svealandsplatsen (som Anette Karhu innehar i dag, men som hon lämnar av privata skäl) så landade valberedningen i Nina Lindström (i dag ordförande i Södermanland förbund). Dock ska noteras att Lars Ekholmer, som även han var förslag från Svealand, valt att stå kvar med sin kandidatur.
- Jag blev nominerad och tänkte att jag kunde stå kvar. Sedan får vi se vad årsmötet väljer, säger Lars Ekholmer till Fotbollskanalen.
Ekholmer lät sin plats stå kvar då han noterade att Norrland nominerade en kvinna, vilket möjliggör för honom att sitta i styrelsen om årsmötet vill det.
- Jag tackade ja när Svealand nominerade och jag tänkte att det inte var någon anledning att dra bort den. Jag har funderat på om jag skulle göra det men tänkte att det får vara så här. Jag visste inte om det skulle bli en möjlighet överhuvudtaget, just med tanke på att könsfördelningen är ett kriterium. Men det såg jag när det kom ut, att det går rent matematiskt.
Ingmar Alm förklarar hur processen gått till:
- Valberedningen följer nästan till hundra procent den nominering som kommer från Sef, EFD, Norrland, Svealand och Götaland. Det har vi gjort av praxis i många år. I princip är vi en förmedlare av det förslag som respektive organisation lägger fram, säger han.
Vad gäller Svealand, vad var det som vägde över till Nina Lindströms fördel?
- När vi debatterar och vad vi säger – det är i förtroende. Vi släpper aldrig nåt från vad vi har på mötena.
Det står i stadgarna att det ska vara en viss andel kvinnor. Har det varit diskussioner exempelvis kring om två distrikt velat nominera män?
- I år har vi inte behövt göra det utan vi har kunnat följa stadgarna med det förslag vi lägger, utan några problem. Blir det problem får vi gå tillbaka till de olika organisationerna om nya namn, för vi är tvingade att följa 60/40-regeln.
Men du upplever inte att det funnits några motsättningar mellan landsdelarna?
- Inte vad som kommit fram till oss.
Bert Andersson (Götalandsdistrikten), Annika Grälls (representant för EFD), Rose-Marie Frebran (Sef) och ordförande Karl-Erik Nilsson föreslås alla bli omvalda på en period om två år.
Svensk Elitfotbolls plats har valberedningen föreslagit att Ove Sjöblom, i dag ordförande i IK Sirius, ska få. Men just Sjöblom har utmanats om rollen som ordförande i Svensk Elitfotboll av den tidigare AIK vd:n Jens T Andersson, vilket Fotbollskanalen kunde avslöja i förra veckan. Sef har totalt två platser där Rose-Marie Frebran alltså har den andra och där hon föreslås bli omvald.
- Jens T Anderssons kandidatur har vi bara fått via media. Innan 15 januari så ska man från respektive organisation nominera sina kandidater till valberedningen. De enda vi har fått från Sef är de två namn som står där. Då är det vårt förslag.
I praktiken kan det alltså bli så att Jens T Andersson väljs till ordförande i Sef men att Ove Sjöblom, som sitter med i styrelsen i samma organisation, får en ledamots-post hos SvFF.
- Reglerna är att man ska vara med i Sef:s styrelse. Och tidigare har det inte alltid varit ordföranden som suttit. Bosse Lundqvist valde exempelvis att inte vara med i förbundsstyrelsen. Det finns inget i stadgarna som säger det. Däremot har det ju aldrig valts in någon som inte vill. Det är en sak som de för sköta i sin organisation.
För ordförande Karl-Erik Nilssons del så är det här de sista två åren han får sitta på ordförandeposten i SvFF. Därefter har även han gjort maximala tolv år.