Den 25 mars lämnar Karl-Erik Nilsson posten som ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter elva år. I och med att Nilsson satt ett år i styrelsen innan han tog över ordförandeposten efter Lars-Åke Lagrell når han den gräns på max tolv år som svensk fotboll har.
Kampen om att ersätta Karl-Erik Nilsson har minst sagt varit rörig. Efter att valberedningen knappt hade några kandidater i september och fick skjuta upp ett planerat offentliggörande till i november har man nu åtta nominerade.
- Det är bättre så här än att det bara är en nominering, det är roligare för rörelsen att det finns fler att välja på. Vi har intervjuat alla förutom den sista kandidaten (Hélène Barnekow). Den tionde januari gör vi den sista intervjun med henne, säger Ingmar Alm i valberedningen.
Birger Jonsson, Annika Grälls, Fredrik Reinfeldt, Jens T Andersson, Caroline Waldheim, Tommy Andersson, Lars-Christer Olsson och Hélène Barnekow är de åtta nominerade och det återstår att se om det kommer in fler alternativ före den 15 januari som är sista möjliga datum.
Oavsett om det stannar vid åtta eller blir fler kommer valberedningen tätt därefter minska antalet och välja några huvudkandidater. Uppgifter från flera håll till Fotbollskanalen gör gällande att det kommer att bli tre huvudkandidater utvalda av valberedningen.
- Vi kommer att minska ner och ta fram några huvudkandidater, men inte låst för oss för hur många det blir. Vi kan inte ha för många huvudkandidater, säger Ingmar Alm.
Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att det är tryck på valberedningen att ha med en kvinna bland huvudkandidaterna, hur ser du på det?
- Vi tittar först och främst på de tre huvudkandidater som är bäst för svensk fotboll, inget annat.
Nu säger du tre, är det antalet?
- Vi har inte bestämt oss. Det kan vara tre, det kan vara två.
Efter att man vaskat fram ett fåtal huvudkandidater är tanken att valberedningen ska bjuda in de röstberättigade distrikten och elitklubbarna till någon form av digitalt möte 24 januari. Då ska man kunna lyssna på valberedningens utvalda huvudkandidater och även ha möjlighet att ställa frågor till dem.
- Planen är att ha någon form av teamslösning för de röstberättigade. Det ska vara ett utbytesforum så det finns möjlighet att ställa frågor, säger Ingmar Alm.
Valet av en ny ordförande engagerar och en del i rörelsen ifrågasätter om Lars-Christer Olsson, som fyller 73, kan väljas apropå tal om en praxis på en åldersgräns på 70 år. Ingmar Alm säger att det finns ingen sådan gräns.
- Jag var med när det fanns ett förslag om 70-årsgräns i svensk fotboll och det ansågs vara diskriminerande och det blev inte så. I stället införde man en tolvårsgräns i just det organet.
Om tidigare Sef-basen Lars-Christer Olsson skulle väljas som ny ordförande kan han sitta som ordförande i sex år då han suttit i styrelsen i sex år tidigare. Olsson har samtidigt varit tydlig med att han är en kortvarig lösning:
-Så förutsättningen för att jag ska ställa upp är att svensk fotboll ber mig att göra det, annars är jag inte en ordförandekandidat. Och jag är ingen långsiktig lösning, utan det är för att adressera det här akuta problemet. Jag skulle i så fall sitta ett eller två år och lägga grunden, sa Olsson till Fotbollskanalen i december.
Även om valberedningen ratar fyra eller fem av de nominerade kandidaterna, och att de inte får vara med i utfrågningen, kan de fortfarande ställa upp i valet i mars. Faktum är att man kan nominera på årsmötet, men det hoppas Ingemar Alm att fotbollen slipper.
- Man får göra så men det tycker jag är lite odemokratiskt.
Valberedningen ska senast den 15 februari ha sållat bland huvudkandidaterna och då presentera en kandidat till ny ordförande till årsmötet.
- Så står det i stadgarna, att vi ska presentera vårt förslag då. Sedan är det förbundsmötet som väljer ordförande, säger Alm och fortsätter:
- Innan vi presenterar vårt förslag ingår det i valberedningens uppgift att lyssna av rörelsen. Varje landsdel och elitklubbarna på dam- och herrsidan har varsin representant i valberedningen så man ska stämma av.
Om ni inte kommer överens?
- Valberedningen har aldrig varit oense, men annars är det demokratisk omröstning. Vi måste ta fram en kandidat till 15/2.
Har det varit svårt?
- Det har gått som vi har tänkt oss. Vi har ingen rutin på att ta fram kandidat till en sådan här post. Det är bara fjärde gången sedan 1984 och ingen av oss i valberedningen har den erfarenheten.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln framgick att Olsson var begränsad till tre år efter uppgifter från valberedningen om att han suttit i SvFF-styrelsen sedan 2012, men korrekt är att han valdes in 2015.