Knappt ett år har gått sedan han tackade för sig och lämnade Örebro SK. Efter en herrans massa år inom klubblagsfotbollen var det dags för Axel Kjäll att testa på något nytt: landslagsmiljön.
Ett jobb på Svenska Fotbollförbundet väntade. Som förbundskapten för det svenska P15-landslaget.
Det har varit mycket att anpassa sig till sedan dess, medger 42-åringen. Men han trivs.
- Arbetet skiljer sig en del. Främst är det två delar. Det ena är landslagskontexten; att man inte jobbar med spelarna varje dag. Man träffas en kortare period och jobbar då oftast med fler spelare. Det blir inte det här dagliga att man har sitt tränarteam man träffar varje dag och jobbar mot en match varje vecka. Det är en stor skillnad, säger Kjäll till Fotbollskanalen.
- Det är andra är att jag har fått jobba med mycket yngre spelare än vad jag är van vid. Under majoriteten av min karriär har jag jobbat med seniorer, nu har jag 14-15-åringar mest. Det har varit en omställning. Men det har varit både roligt och utvecklande att jobba på ett nytt sätt.
Jag antar att det är lite mindre press på dig också jämfört med tiden i ÖSK.
- I en klubb är det så klart också fokus på det långsiktiga, men man har avstämning varje vecka utifrån sin senaste match och man lever oftast utifrån resultatet i den. Oavsett om man vill det eller inte.
- Upp- och nedgångarna blir mindre i ett landslag. Vi har krav på oss att utveckla spelarna och prestera så bra som möjligt också, men det här resultatkravet varje vecka minskar lite. Sen har jag en inre drivkraft och sätter press på mig själv att göra jobbet så bra som möjligt.
- Den externa pressen har försvunnit lite, ja. Men med det missar man också det högsta topparna man kan uppleva i ett klubblag. När man vunnit en match, tackar supportrarna och får dela segern med spelare samt ledare. Det sker inte på samma sätt i ett landslag. På samma sätt är det åt andra hållet. Vi hade en tuff period i slutet av min tid i ÖSK där klubben kämpade och vi alla jobbade stenhårt, men fick ingen effekt. Många var besvikna både internt och externt - det blir inte på samma sätt nu heller.
Kjäll avslöjar att det har förekommit "kontinuerliga" förfrågningar om hans tjänster från en rad olika klubbar.
- Det har funnits ända sedan jag slutade (i ÖSK). Någon eller några klubbar har kontinuerligt tagit kontakt. En del lösa (förfrågningar) och andra mer konkreta för olika roller. Men det har inte funnits något som varit tillräckligt intressant för att jag ska lämna det här jobbet.
Ser du dig långsiktigt på förbundet?
- Jag har inte ens gjort ett år här än och trivs väldigt bra. Jag känner att jag har mycket utveckling att hämta här och jag blir bättre och bättre för varje vecka. Jag ser fram emot att fortsätta bli bättre som landslagstränare och fortsätta med arbetsuppgifterna jag har just nu.
- Sen är tränaryrket sådant att det kan förändras snabbt på alla nivåer. Man ska nog alltid vara öppensinnad. Jag var länge i ÖSK och trivs med att få jobba långsiktigt. Så just nu går jag inte i de funderingarna (att ta ett jobb i en klubb), men fotbollsvärlden är föränderlig.
Både Danmark och Norge har sprungit om svensk fotboll inom flera områden, både på klubb- samt landslagsnivå. Ett blågult tapp som startat en diskussion kring vad som har gått snett - och vad som behöver förändras.
I sin roll som ungdomsförbundskapten kommer Kjäll i kontakt med mängder av svenska talanger i tidig ålder. Han har dock inte - i alla fall inte än - en tydlig bild av var Sverige brister i förhållande till exempelvis grannländerna.
- Det är en stor och komplex fråga…
Kjäll tar sats:
- Jag tycker att det finns många duktiga spelare i Sverige och det finns flera spelare som ska bli spännande att följa. Men hur det är jämfört med andra länder i Europa… Vi har en bra talangutveckling, men om länderna runt omkring oss springer snabbare fram kan den vara sämre i förhållande till det. Så det är svårt att svara på. Jag skulle vilja göra fler landskamper och få mer kött på benen innan jag uttalar mig skarpt i frågan.
- Men att frågan (om bristerna i svensk talangutveckling) har dykt upp senaste åren är normalt. Jag tycker det är bra att den lyfts och debatteras.
Vilka brister märker du att våra unga spelare har jämfört med andra nationer ni möter på i olika landskamper?
- Jag har följt våra 05:or, 06:or och 07:or senaste året. Det finns inget generellt att slå fast, utan det är olika mot olika motstånd. Ibland har vi svårt att anpassa oss till ett högt tempo medan vi i andra matcher är laget som kan driva på intensiteten, men där det finns brister i andra delar. Det finns inget konkret att peka på, att det är det här eller det här som brister. Så enkel är inte frågan.
- Generellt kan man säga att de bästa landslagen klarar av att göra saker i hög hastighet. De har kort tid mellan tillslagen, hög fart i sina aktioner och fattar snabba beslut med bollen. Men det är också vad som definierar en bra fotbollsspelare enligt mig.
Vad anser du att svensk fotboll skulle behöva göra för att komma ikapp kanske främst Danmark och Norge när det gäller just att få fram fler och bättre unga spelare?
- Låta de unga spelarna få chansen. Våga ge unga spelare chansen. Att få speltid är det bästa sättet att utvecklas på, och då ökar chanserna att de säljs utomlands för stora pengar eftersom de klubbarna betalar stora pengar för potential. De betalar inte för färdiga spelare utan de betalar för spelare som
kan bli bra.
- Samtidigt har jag suttit där i en klubb. Man vet hur viktigt det är att få resultat kortsiktigt och man vet att mycket handlar om att vinna nästa match. Men det gäller att hitta en balans i det där. Och för att lyckas med det krävs långsiktighet och en stark klubbledning med hög kompetens.
Men Kjäll är också positiv när han blickar framåt:
- Jag tycker att det görs en hel del bra saker i svensk fotboll just nu, men det kommer vi inte se effekt av förrän om fem år. Vi kanske mer ska titta på vad vi gjorde för 3-5 år sedan som gjort att vi hamnat här. Tittar vi hela tiden på vad andra länder gör just nu och försöker återskapa det kommer vi alltid att ligga steget efter.
- Vi behöver blicka 5-7 år framåt i stället. Men som sagt, det görs flera bra saker just nu som vi kommer att se effekt av om några år.
Han nämner Sef:s (Svensk elitfotboll) sportchefsutbildning och akademicertifieringen som blivit "skarpare och tydligare" som två goda exempel.
Kjäll tror vidare att en stärkt relation mellan Sef, SvFF och elitklubbarna är viktig för att hitta samsyn i flera viktiga frågor som rör just talangutveckling.
- Tittar man på hårdfakta som försäljningssiffror, pengar som kommer in i svenska klubbar, resultat på herrsidan (landslag) och för en del svenska klubbar som ska ut i Europa har vi det tufft. Från det föds dock många bra saker. Man tar ett omtag och är redo att förändra och förnya.
- Därför har vi en spännande tid framför oss. Det känns som att det händer något nytt varje dag på förbundet för tillfället.
Avslutningsvis lyfter 42-åringen fram vikten av att svenska klubbar satsar pengar på sina akademier - och unga spelare.
- Där (satsning på akademierna) är vi efter och sent ute. Vi håller på att jobba oss ikapp nu så det kommer dröja innan det ger effekt.
- Klubbarna måste känna att pengar som investeras i akademin eller en ungdomstränare kommer ge något tillbaka på sikt, även om de som fattar beslutet om investeringarna kanske inte är kvar i klubben när avkastningen väl kommer in. Det behövs att en styrelse eller sportchef ser det långsiktigt även om man själv inte kommer vara med på hela resan. Alternativt att man har långsiktighet i klubbledningen.
Kjäll fortsätter:
- En del klubbar tänker på det sättet. Exempelvis en av våra största, Malmö FF. Titta på investeringarna de har gjort i år; de har betalat betydligt mer för yngre spelare jämfört med tidigare år då de kanske köpt fler äldre spelare. Det är stor skillnad där. Och det är vanligt i Danmark. Där är klubbar beredda att betala stora pengar och investera i unga spelare.
- Djurgården är också ett exempel, med Lucas Bergvall. Visst, de betalade mycket pengar för honom. Men det är pengar som de kommer få tillbaka i framtiden. Att fler klubbar vågar investera i unga spelare kan få effekt på lång sikt och generera mer pengar tillbaka.
Kjäll basade över ÖSK i både allsvenskan och superettan. Han var även sportchef i klubben en period.