Under lördagen gick SvFF:s förre utvecklingschef, Gunilla Axén, ut i en intervju med Aftonbladet och berättade om olika former av sexuella trakasserier hon blivit utsatt för. Bland annat ska tre tidigare landslagsspelare, vid tillfället inte aktiva i Blågult, ha skickat bilder på sitt kön till Axén.
Svenska Fotbollförbundet har startat en utredning, som än så länge bara är i startgroparna.
- Den har påbörjats, så kan man väl säga. Sedan handlar det väl om att prata med alla de personer som kan ha något att tillföra i det här. Och det kommer att ta en viss tid att prata med alla dem. Så egentligen kan jag inte säga mer än att vi börjat boka in de här samtalen, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette, som leder utredningen, till Fotbollskanalen.
Gunilla Axén ska träffa Hübinette på torsdag, och till SVT menar hon att det finns mer att berätta om den kultur som rådde på förbundet, utöver de trakasserande bilderna.
- Det har hänt en del annat också som jag kommer redovisa. Om det kan vara till stöd för att motverka att det händer igen är det bra. Vi kommer prata om hur man i sitt ledarskap ska hantera frågorna. Det är ju ett ofredande, ett brott som man bör ha en krisplan för, säger Axén och tar som exempel:
- Härskartekniker, att förminska kvinnan och att känna utsatthet utan att få stöd.
Anders Hübinette menar att det som kommer fram under utredningen får visa vad som är aktuellt att lyfta fram.
- Det är klart att det i första hand handlar om de här sakerna som har uppmärksammats i helgens rapportering och de uppgifter som Gunilla har berättat om, det är det ju. Sedan om det genom utredningen framkommer något annat som också bör tas upp i det här sammanhanget så får man fundera om det också bör ingå. Men i första hand handlar det om de uppgifter som har framkommit. Men man kan inte heller stänga dörren och säga att vi bara ska ta upp vissa bitar men inte andra, så kan vi inte göra. Mycket här är också framåtsyftande för oss, eftersom det handlar om att se vad som gjordes där och då och vilka eventuella misstag man kan undvika i framtiden och hur man ska dra lärdomar av det som varit, säger Hübinette.
Kan det vara relevant för er att lyfta fram en sådan kultur för att ni ska kunna stå för något annat?
- All sådan information är ju intressant förstås för att ta reda på hur det var, hur det möjligtvis är. Alla som har något att berätta får berätta om det, för att vi ska ha någon möjlighet att veta hur det har varit, hur det är och om det i så fall behövs några åtgärder för att förbättra det som är nu.
Sune Hellströmmer, som var SvFF:s generalsekreterare under tiden Axén jobbade på förbundet, känner inte igen sig i beskrivningen om förbundets kultur.
- Det får väl också komma med i utredningen då. Jag känner inte igen mig kan jag väl enkelt uttryckt säga. I övrigt så finns det ingen anledning nu att kommentera och prata förrän den här utredningen är klar, säger Hellströmmer till Fotbollskanalen.
Tycker du att det är bra att man verkligen går till botten med det här nu?
- Ja, det är väl klart med tanke på vad som kom i helgen som en total nyhet. Och som jag med flera, så vitt jag kunde se, aldrig hade hört talas om tidigare. Då är det självfallet så att man måste gå till botten med det här och reda ut frågan. Det vill säga alla fakta på bordet, självklart. Det finns ingen tvekan om att det måste ske. Och det är bra att det sker.
Den tidigare ordföranden på Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell, säger så här om den beskrivning som Gunilla Axén ger av den dåvarande kulturen på förbundet:
- Det är inte jag den som ska svara på. Det är väl i så fall en känsla som hon förmedlar, och det är svårt att ändra på om hon känner så. Jag har haft ett samtal med Susanne Erlandsson (tidigare vice ordförande i SvFF) som är den som egentligen mest av alla har kämpat för kvinnor och gjort ett pionjärarbete och hon var precis lika förvånad som mig på de här uppgifterna som kom fram, säger Lagrell till Fotbollskanalen.
Så du känner inte igen dig att den kulturen skulle ha funnits?
- Nä, det gör jag inte. Men eftersom jag är man kanske inte jag drabbades av det, säger hon (Axén) förmodligen. Det är likadant med det, känner hon så är det väl bra att det kommer fram. Så får det väl också läggas in i hela den här diskussionen om framtiden.
Lagrell tror dock att det blir svårt att komma till botten med de sexuella trakasserierna.
- Det har gått över tio år. Och det är nästintill en omöjlighet, som jag ser det, att kunna åstadkomma något. Men jag tycker att det är bra, för att det är ju i sig en markering att man ser allvarligt på det hela.
Lars-Åke Lagrell har tidigare fått hård kritik för uttalanden om Axén. Nu ångrar han att han inte förklarade sig tydligare, läs mer om det här.