Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll: "Bredden ser inte bra ut"

Sverige (herr)

Svensk fotboll kan blicka tillbaka på några dystra resultatmässiga år.
Bland grannländerna är bilden av svensk fotboll klar.
- Bredden av intressanta svenska spelare har inte funnits och finns inte i dag heller, säger agenten Per Nilsson, som varit verksam i RB Leipzig.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Här är Fotbollskanalens nya satsning: "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll"


Det står klart att herrlandslaget missar sitt andra raka mästerskap med bred marginal, det svenska bidraget i Europa League, Häcken, har varit utan chans under höstens gruppspel och det svenska damlandslaget ser ut att gå miste om en OS-plats. 

I poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" försöker Fotbollskanalen belysa de problem och möjliga åtgärder som finns för svensk fotboll på sin väg framåt. Nya avsnitt med olika teman kommer måndag, onsdag och fredag, under fyra veckor.

Det första avsnittet fokuserar på hur grannländerna Norge och Danmark har agerat i sin talangutveckling - som har burit frukt under de senaste åren.  

Annons

Avsnittet gästas av Alfred Johansson, som tog klivet från AIK:s ungdomsakademi för sju år sedan och i dag är han ansvarig för FC Köpenhamns U19-lag. Johansson har sett både svensk och dansk ungdomsfotboll från insidan och han har en klar bild över de tydliga skillnader som finns. 

- Om vi ska börja med en viktig punkt så har vi väldigt många duktiga spelare som tränar ganska mycket tillsammans. De tränar från tidig ålder och det upplever jag som en skillnad, där det pratas mer om att man inte ska göra det i Sverige och har varit så i ganska många år, säger Johansson, som aldrig har upplevt samma debatt i Danmark: 

- Den debatten har kanske funnits i tio års tid i Sverige, men här har jag, under mina år här, snarare upplevt att det har varit en diskussion kring hur man ska göra det på ett bra sätt. Det är en ganska stor punkt, träningsnivån. 

Annons

Västerut är Norge på stark frammarsch, där den inhemska ligan i dag är rankad på plats 15 enligt Uefas ligaranking, i förhållande till allsvenskan som befinner sig på plats 23. 

AIK:s nuvarande sportchef, Thomas Berntsen, har ett långt förflutet i Sarpsborg och förundras över hur lågt Europaspelet befinner sig på de svenska klubbarnas prioriteringslistor. 

- Jag är lite överraskad över att det inte större fokus på att komma ut i europeiska gruppspel här i Sverige. Det är extremt bra för klubbarna ekonomiskt, men även sportsligt där man får utvecklas på den arenan. Nu är det väl Häcken som är med i gruppspel och det var väl inte så att det var särskilt många champagne-flaskor som öppnades för det, säger Berntsen och fortsätter: 

- Det är väl mycket viktigare med ett Stockholmsderby för media. Det är viktigt att Sverige omfamnar gruppspel i Europa i större utsträckning. I Norge läggs det mesta till rätta för att få med så många lag som möjligt i Europa-gruppspel. 

Annons

Efter sin aktiva karriär har Per Nilsson bland annat arbetat som assisterade sportchef till Ralf Rangnick i RB Leipzig. Där fick han god kännedom om den tyska klubbens erkänt framgångsrika scouting-verksamhet. 

Numera arbetar Nilsson som agent och han har en tydlig bild av hur svenska spelare uppfattas av utländska klubbar. 

- Bredden ser inte speciellt bra ut och det har varit ett genomgående tema när jag har varit nere och jobbat för Leipzig, där man naturligtvis tittar på kommande internationella toppspelare och talanger. Bredden av intressanta svenska spelare har inte funnits och finns inte i dag heller, konstaterar Nilsson. 

- Ett enkelt sätt att bedöma är att gå in på Transfermarkt och jämföra de skandinaviska länderna. Tittar man där på Sverige, Danmark och Norge så kan man säga att det hade varit ganska jämnt, även om Danmark hade varit klara favoriter. Men om man ser på ett B-, C- och eventuellt ett D-landslag så är Danmark absolut mest intressant och de har många duktiga U23-spelare. 

Annons

Lyssna på hela avsnittet kring andra länders syn på svensk fotboll av podden ”Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" i spelaren. 

Publicerad 2023-11-20 kl 17:54

Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll

Fakta

Resultatmässigt har 2023 har varit ett mörker för svensk fotboll:

Herr:
- A-landslaget missar EM (andra raka mästerskapsmissen).
- Åkte ur till C-divisionen i Nations League.
- U21-landslaget ser ut att missa EM.
- P19-landslaget kom näst sist i Elite Round-gruppspelet
- P18-landslaget kom sist i sin grupp i fyrnationsturneringen i september och missar nästa års EM.
- Häcken har förlorat alla fyra matcher i Europa-spelet
- Sverige är efter både Norge och Danmark på klubblagsrankingen

Dam:
- A-landslaget missar OS.
- F19-landslaget missade sommarens EM.
- På klubblagsrankingen har Sverige tappat och till 2025 lär det vara plats åtta, vilket innebär att de två svenska CL-lagen måste kvala in via en miniturnering.

I podden ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” intervjuar Olof Lundh och Erik Edman personer med expertis inom olika områden som alla får se sin bild av vad som är fel – och vad som måste göras nu.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS