Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll: "Där det finns pengar dras det kriminalitet"

Sverige

De nya agentreglerna har hunnit träda i kraft.
Men det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra för att främja spelarutvecklingen.
- Hela kulturen inom fotbollen är väldigt kortsiktig, det går väldigt fort och jag tycker att pengar blir prioriterat för ofta, säger agenten Petter Andersson när han gästar "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll".

Foto: Bildbyrån.

Den första oktober började Fifas nya agentregler att gälla. Det nya regelverket skapades för att på något sätt lyckas reglera en bransch som tidigare har varit oreglerad. 

I avsnitt tio av poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" gästar den tidigare Hammarby-spelaren Petter Andersson, som numera arbetar inom agentbranschen. Andersson berättar om hur man borde tänka som spelare - samt om det ansvar som faktiskt vilar på spelarna själva för att maximera sina karriärer.   

- Hela kulturen inom fotbollen är väldigt kortsiktig, det går väldigt fort och jag tycker att pengar blir prioriterat för ofta i stället för den andra biten med spelarutvecklingen.  

Annons

- I slutändan är det spelarnas karriär och det är deras beslut som bestämmer. Om de vill göra något så får de bestämma det, men sedan kan man som agentur ha argument som är för eller emot. Men i slutändan måste man låta spelaren själv ta det beslutet och så får man stötta med det man kan när vi väl hamnar där.   

Den tidigare Fiorentina-spelaren, Lisa Ek, har växt fram till ett aktat namn inom agentbranschen på damsidan. När hon gästar podden berättar hon om skillnaderna som det innebär att arbeta inom damfotbollen, kontra herrfotbollen.

- Det här kommer låta sjukt och folk tror säkert inte det här om man jobbar med herrfotboll, men det är nästan tvärtom. Vi sitter med 30-åringar som tackar nej till femdubbla pengar i en bra liga, topp fem-liga i världen, för att det inte känns rätt och att de är oroliga för att det inte ska vara en perfekt miljö, säger Ek och fortsätter:

Annons

- Då får man nästan säga så här: okej, du är 30 och kanske spelar i tre år till. Hade det inte varit härligt att ha de pengarna att lägga undan, så kan du gå i ett år och bara promenera med hunden utan att behöva tänka på att dra in pengar. Den generationen som spelar är fortfarande så inpräntade i det här att man spelar för att se hur bra man kan bli och speciellt de som är lite äldre. 

Magnus Erlingmark är generalsekreterare för Spelarföreningen och är i ständig dialog kring agentfrågor. 

När Erlingmark gästar "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" pratar han om synen på agentbranschen, som vid flera tillfällen har dragit till sig mörka rubriker på grund av misstänkta kopplingar till brottslighet.    

- Där det finns pengar dras det kriminalitet. Men jag hoppas och tror att det blir en skärpning med det nya regelverket och att det blir svårare att ställa till problem och att det blir krångligare för de här kriminella elementen att få plats.   

Annons

Diskussionen kring agentrepresentation har även aktualiserats ytterligare för Magnus Erlingmark i samband med att sonen, August, slog sig fram i IFK Göteborg och sedermera i grekiska Atromitos. Erlingmark själv menar att spelare kan ha is i magen när det gäller att ingå samarbete med agenter.   

- Min egen idé om att ha en agent är när du vill gå utomlands. Jag tänker att om du gör det bra i Sverige så kommer du bli upptäckt av ledare i andra klubbar och ta dig fram på den vägen. Där jag känner att man främst behöver en agent är i samband med förhandlingar, säger Erlingmark och fortsätter:   

- Vad ska man begära? Det är många som ringer till oss, det kanske är föräldrar till unga spelare som kanske ska skriva sitt första avtal med en agent eller med en förening och undrar hur de ska göra för de har inte en aning vad nivåerna ligger på och vad man ska tänka på i samband med avtalsskrivning.  

Annons

Från förbundshåll arbetar man nära agentfrågor och en av personerna som är bäst insatt i ämnet är Mikael Thorstensson, som är utbildningskonsulent i integritetsfrågor på Svenska Fotbollförbundet.   

När Thorstensson gästar podden pratar han bland annat om de regler som gäller för agenter som kontaktar fotbollsspelare, men han pratar även om vad som kan göras för att utbilda spelarna och deras familjer.  

- I det nya regelverket säger Fifa att man får skaffa en agent sex månader innan man får skriva sitt första professionella avtal utifrån de nationella reglerna. Då blir det följaktligen 14 och ett halvt år i Sverige.   

Hur ofta hör ni från föräldrar att agenter approcherar spelare innan de är 14 och ett halvt?
- Kanske inte så ofta på det sättet att man hör av sig specifikt och säger att nu har den här personen hört av sig till just oss. Men vi är fullt medvetna om att, kanske framför allt kring akademiverksamheter, så hör man av sig mycket tidigare än så, säger Thorstensson, som betonar vikten av att involvera vårdnadshavarna: 

Annons

- Jag var ute hos Pojkar 08-landslaget i måndags och då träffade jag totalt 66 spelare. I ett annat sammanhang var jag ute i en Stockholmsförening och då träffade jag drygt 50 spelare, som hade vårdnadshavare med sig och det är det optimala. Då fäster informationen på ett annat sätt och det är också enormt viktigt att utbilda unga spelare i det här, men man får såklart lägga det på en rimlig kravbild, vad de ska klara av, så jag är alltid noggrann med att påpeka att föräldrar och vårdnadshavare måste hjälpa till.   

Lyssna på hela avsnittet kring agenter av poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" i spelaren.   

Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll

Fakta

Resultatmässigt har 2023 har varit ett mörker för svensk fotboll:

Herr:
- A-landslaget missar EM (andra raka mästerskapsmissen).
- Åkte ur till C-divisionen i Nations League.
- U21-landslaget ser ut att missa EM.
- P19-landslaget kom näst sist i Elite Round-gruppspelet
- P18-landslaget kom sist i sin grupp i fyrnationsturneringen i september och missar nästa års EM.
- Häcken har förlorat alla fyra matcher i Europa-spelet
- Sverige är efter både Norge och Danmark på klubblagsrankingen

Dam:
- A-landslaget missar OS.
- F19-landslaget missade sommarens EM.
- På klubblagsrankingen har Sverige tappat och till 2025 lär det vara plats åtta, vilket innebär att de två svenska CL-lagen måste kvala in via en miniturnering.

I podden ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” intervjuar Olof Lundh och Erik Edman personer med expertis inom olika områden som alla får se sin bild av vad som är fel – och vad som måste göras nu.

Publicerad 2023-12-11 kl 14:38
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS