Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll: "Jag vill jämföra mig med Juventus"

Sverige

Det råder fortfarande en debatt kring hur svenska lag ska spela. 
Då vill Henrik Rydström se högre ambitioner.
- Jag vill jämföra mig med Juventus, varför inte, säger MFF-tränaren när han gästar "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll". 

Foto: Bildbyrån/Juventus/Malmö FF.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Tiden med 4-4-2 och zonförsvar är förbi på flera håll. Men alltjämt återstår frågan kring hur svensk fotboll egentligen ska tackla den taktiska utveckling som fotbollsvärlden har genomgått sedan pionjärer som Sven-Göran Eriksson satte sin prägel på sporten.  

I avsnitt 13 av poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" gästar Malmö FF-tränaren Henrik Rydström, som ger sin syn på svensk fotboll. Han pratar bland annat om den brist på dialog som råder, samtidigt som han efterlyser nytänkande och mod från fotbollssverige.  

- Jag har inte varit i så många andra länder, så jag vet inte hur diskussionerna är där, men jag känner ibland att man anses vara lite korkad och naiv om man, som jag har försökt göra i hela min tränarkarriär, att jag säger: vi ska dominera - "det är ju korkat". Sen släpper du in ett mål på en offensiv omställning och då är allt skit, förklarar han. 

Annons

Trots att MFF-tränaren är färsk SM-guldvinnare så har det riktats kritik från flera håll mot den possession-orienterade spelfilosofin.  

- Det har får jag vänt mot mig. Jag vet att jag ibland är så dum, jag tror att det var borta mot AIK i år, där jag tycker att vi i princip står på dem - Djurgården hemma, där vi är de som försöker, men vi har svårt att få till den där riktigt klara målchansen. Men om du är neutral åskådare och tittar på de matcherna så är det vi som verkligen försöker, säger Rydström och fortsätter: 

- Men det är jag som får de kritiska frågorna efteråt: varför skapar ni inte fler klara målchanser? Fråga motståndaren som inte ens vill ha bollen och som skickar den så långt de kunde när de väl hade den. Det blir en ganska ensidig diskussion, i stället för att man ska diskutera varför stora lag ska ha den approachen i en match, i stället för att försöka att vara det laget som dominerar och äger den.  

Annons

Men Rydström har inte låtit sig stoppas av de kritiska rösterna. Faktum är att han har betydligt högre ambitioner för svensk fotboll i allmänhet - och Malmö FF i synnerhet.  

- Jag har använt metaforen här lokalt att jag inte vill jämföra mig med Värnamo och Mjällby. Inget ont om dem - de gör det jättebra, men jag vill jämföra mig med Juventus, varför inte? Då blir det så här: det kan ju inte vi göra. Men varför inte? Vi har resurser, vi behöver inte skylla på massor av saker.  

- Men när man pratar om det och när jag har försökt problematisera om vi kan göra det på ett annat sätt eller hur vi kan utvärdera oss själva så blir det ungefär: du säger att det där är rätt sätt - nej, det gör jag inte, jag säger att det kanske finns olika sätt, summerar Henrik Rydström. 

En annan person som har kommit in med nya perspektiv i svensk fotboll är Adrian von Heijne, som är ny teknisk chef för Hammarby.  

Annons

När von Heijne gästar "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" är han inne på samma linje som Rydström, där han belyser vikten av att kunna ha en dialog för att utvecklas.  

- Jag försöker jobba med tre metoder egentligen. Den ena är att jag pratar med väldigt mycket skickligt folk i branschen. Teodor Olsson i MFF är en av mina allra närmaste vänner och vi hörs mer eller mindre varje dag och det är klart att när du bollar med skickliga kollegor så kläcks nya idéer, säger han och fortsätter:  

- En annan del är att du försöker ta del av det som skrivs och debatteras på Twitter och i böcker. Den tredje delen är att se på fotboll, både på träningar och matcher för att se vad det är som försiggår runt om i vår fotbollsvärld.  

När det gäller spelmässiga trender och filosofier skiljer sig dock de båda åt. Rydström har gjort sig känd för att träna lag med ett stort spelövertag, men von Heijne menar att toppfotbollen går alltmer åt ett annat håll.  

Annons

- Jag upplever att spelet går väldigt mycket snabbare i dag än vad det kanske har gjort tidigare. Färre och färre lag spelar anfallsspel mot samlade försvar under stora delar av matchen. Det böljar mer ute i Europa och du hamnar i situationer där du utsätts för en mot en-lägen, både offensivt och defensivt, där det blir oerhört viktigt att du har förmågan att slå ut din motståndare, slår von Heijne fast innan han summerar: 

- Då är olika tekniska och fysiska egenskaper framför allt viktigt. När du väl anfaller mot etablerade försvar så upplever jag att det blir viktigare och viktigare att du är progressiv – alltså spelar hotande passningar och försöker bryta motståndarlagets linjer. Då blir det väldigt viktigt att du har spelare inne i motståndarnas organisation, så att du spelar igenom och inte bara runt.  

Annons

Lyssna på hela avsnittet kring svensk fotbolls taktiska väg framåt i poddserien ”Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll” i spelaren.  

Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll

Fakta

Resultatmässigt har 2023 har varit ett mörker för svensk fotboll:

Herr:
- A-landslaget missar EM (andra raka mästerskapsmissen).
- Åkte ur till C-divisionen i Nations League.
- U21-landslaget ser ut att missa EM.
- P19-landslaget kom näst sist i Elite Round-gruppspelet
- P18-landslaget kom sist i sin grupp i fyrnationsturneringen i september och missar nästa års EM.
- Häcken har förlorat alla fyra matcher i Europa-spelet
- Sverige är efter både Norge och Danmark på klubblagsrankingen

Dam:
- A-landslaget missar OS.
- F19-landslaget missade sommarens EM.
- På klubblagsrankingen har Sverige tappat och till 2025 lär det vara plats åtta, vilket innebär att de två svenska CL-lagen måste kvala in via en miniturnering.

I podden ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” intervjuar Olof Lundh och Erik Edman personer med expertis inom olika områden som alla får se sin bild av vad som är fel – och vad som måste göras nu.

Publicerad 2023-12-18 kl 16:28
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS