2010 var damallsvenskan tvåa över Uefas ranking över de europeiska toppligorna, 2023 är man nere på sjätte plats och utvecklingen talar för att den svenska högstaserien fortsätter att sjunka på rankingen.
I avsnitt elva av poddserien ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” gästar Ann-Helén Grahm, som tidigare har varit verksam bland annat det skotska landslaget och den mexikanska storklubben Tigres.
Grahm pratar om sin syn på den svenska fotbollens mående, men även om hur svensk fotboll står sig mot den hårdnande konkurrensen runt om i världen.
- Jag tycker att man snarare ska se det som något som stimulerar och inspirerar. Vi är ett förhållandevis litet land i en internationell kontext. Man ska aldrig glömma var man kommer från, vad har vi för stolta traditioner som gör att vi är ett land som har synts på kartan, säger hon och fortsätter:
- Det är klart att man kan titta på den här frammarschen från klubbar i andra länder, men för egen del så handlar det om att man ska vara stolt över traditionen, men man ska inte fastna i historien. Egentligen tror jag att utmaningen för alla länder är att klara av att nå en samverkan och kanske inte glömma bort att spelarutveckling ligger till grund. Så jag tror att det blir en utmaning för nästan alla länder att klara av att nå en samverkan med internationella kalendrar exempelvis, för att kunna maxa sitt lands fulla kapacitet.
Efter att ha varit med och fört Tigres till det mexikanska guldet som assisterande tränare skildes parterna åt. Därefter har Grahm arbetat som spelarutbildare för Skånes Fotbollförbund, där man sedan ett antal år tillbaka har ändrat metodik för att främja utvecklingen av fler svenska talanger.
- Spelarutbildningen ser nog lite olika ut i varje distrikt. I Skåne så har den figurerat under ett antal år, att ge så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt. Det vill säga att vi jobbar med en öppen verksamhet för 14-åringar och sedan är det en större mängd spelare både på 15 och 16, säger Grahm innan hon summerar:
- Historiskt så var det kanske bara frågan om att det var 20-25 spelare som figurerade i den kontexten och kanske kände sig stimulerade över att kunna nå det. Skåne har tagit ett grepp om att vi vill ha med oss fler på den resan, så vi jobbar mot ett större antal.
Ett högprofilerat namn inom den svenska damfotbollen är Lillie Persson, som bland annat har agerat som assisterande förbundskapten för det svenska och brasilianska landslaget.
När Persson gästar ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” pratar hon om att Sverige fortfarande är konkurrenskraftiga, men att det kommer bli tufft att hänga med i den snabba utvecklingen av damfotbollen.
- Jag tycker att vi har en bra upparbetad organisation som gör att vi kommer fortsätta att vara framgångsrika, det är jag helt övertygad om. Damallsvenskan kopplad till övriga Europa, så är det klart att när de stora drakarna kommer ångandes så blir det tufft, så vi måste hitta vår plats i näringskedjan, förklarar Persson.
En viktig del för att hänga med i utvecklingen blir att dra lärdomar och hämta inspiration från andra länders framgångsrecept. När Persson gästar podden berättar hon bland annat om synen på om det är genomförbart att ha en röd tråd på landslagssidan, som exempelvis Spanien har.
- Vi separerar A-landslag och U23, annars har flicklandslagen en röd tråd som man jobbar efter, det har vi haft under väldigt många år. A-landslaget är lite speciellt, man kan göra som i Spanien där alla spelar likadant, det är lite vad man har för olika synsätt. Jag vet inte om det skulle vara framgångsrikt för svensk fotboll faktiskt.
En annan del i de trender som finns ute i fotbollsvärlden är vilka spelartyper som fostras i länderna. Lillie Persson menar att bilden av Sveriges styrkor är klar från andra länder – men det finns även klara förbättringsområden.
- Sverige är jätteskickliga kopplat till sitt kollektiva lagspel, man är skicklig på att utnyttja det man är bra på. Om man tar det här med fasta situationer är enormt hur de gör mål varenda jäkla match på fasta situationer, det är att vara smart – att utnyttja något som man är riktigt bra på och att vara taktiskt förberedd, säger hon och fortsätter:
- Det man saknar är det här en mot en-spelet, framför allt offensivt men även lite i försvarsspelet. Där brister det lite grann, tycker man utifrån.
Lyssna på hela avsnittet kring trender och Sveriges väg framåt i poddserien ”Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll” i spelaren.