Dagarna när damallsvenskan är rankad som nummer ett i Europa är över. Under den senaste tioårsperioden har den svenska ligan dalat – från plats tre till plats sex på Uefas ligaranking.
I poddserien ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” försöker Olof Lundh och den tidigare landslags- och Premier League-spelaren Erik Edman belysa de utmaningar som väntar för svensk fotboll. I avsnitt två diskuteras situationen som damallsvenskan befinner sig. En av gästerna är Stefan Alvén, sportchef för Elitfotboll Dam. Han menar att det finns anledning till en framtidstro, men att den svenska damfotbollen befinner sig i ett viktigt skede inför framtiden.
- Jag tror att vi är i ett vägskäl i många avseenden, där vi har möjligheter att tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och tillsammans med fotbollsrörelsen göra ännu bättre saker. Man får ändå klappa sig på axeln när man ser ett litet land som ligger etta i världen just nu, så vi gör alldeles uppenbart bra saker inom svensk fotboll, säger Stefan Alvén och fortsätter:
- Något gör vi uppenbarligen bra eftersom vi håller den höga nivån. Sen känner jag att konkurrensen hårdnar och det är många som vittnar om det. Vi behöver vara på tårna, vi behöver steppa upp och det tycker jag att vi har sett under senaste åren och agerade när vi sjösatte elitprojektet, där vi ser till att klubbarna ska jobba på ännu bättre sätt och ska se till att klubbarna får fram nya talanger. Lyckas vi med det så tror jag att vi kommer finnas där i toppen av pyramiden och kunna anta konkurrensen som är på väg. Men det bygger på att vi jobbar tillsammans.
På landslagssidan har Magnus Wikman spelat en viktig roll som assisterande tränare för det svenska landslaget sedan 2017. Under den perioden har landslaget tagit dubbla VM-brons, men nu talar allt för att man missar OS 2024 – för första gången sedan grenen hamnade på OS-programmet 1996.
I avsnitt två av ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” gästar Wikman och han pratar om att det finns länder och ligor som är med och konkurrerar i dagsläget – men även om de delar som de svenska spelarna behöver jobba absolut mest på.
- Fotboll handlar om att utbilda individer i ett lagspel och alla spelare är väldigt olika. Jag tror att det är viktigt att stimulera kreativa spelare, bejaka deras kreativitet – det tror jag att alla tränare behöver kämpa med. Tjejer har det kanske varit lite färre, på grund av spontanfotbollen, men det kommer fler kreativa spelare på dam- och flicksidan. Dem måste vi hjälpas åt att stimulera och få vara just det, förklarar Wikman.
Elisabet Gunnarsdottir gjorde sin sista match i Kristianstads DFF när säsongen summerades. Innan dess har hon varit verksam i Kristianstad och damallsvenskan under 15 år.
Hon menar att det finns klubbar som står inför stora utmaningar, men att damallsvenskan inte nödvändigtvis har blivit sämre sedan hennes flytt till Sverige 2008.
- Nu har jag varit här i 15 år och att serien var bättre förr, det tycker jag egentligen inte. Jag tycker att det kanske var större profiler och att de absolut bästa lagen gjorde det bättre i Europa, men de profilerna fanns inte i alla lag och då var serien väldigt tvådelad, kanske tredelad, konstaterar Gunnarsdottir innan hon summerar:
- Då var det bara två eller tre lag som tillhörde toppen. Att vi har sju lag som har tagit över 45 poäng i år är unikt i världen skulle jag säga. Det har nog blivit så med fler lag, större konkurrens, och vi mindre klubbar har gjort allt vi kan för att jaga de stora, det är de som har varit de stora förebilderna för oss andra.
Lyssna på hela avsnittet kring damallsvenskans utmaningar av podden ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” i spelaren.