Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågul framtid - supporterprofilens vädjan till klubbarna: "Det är ingen som går på det"

Sverige (herr)

Den svenska supporterkulturen växer sig allt starkare.
Då efterlyser supporterprofilen Tony Ernst en större transparens från klubbarna.
- Det går inte att lura dem och ändå försöker ledare luras hela tiden, säger Ernst i "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll".  

Foto: Bildbyrån.

Ett av loken inom svensk fotboll är den utbredda supporterkulturen. Men de positiva delarna riskerar att överskuggas av negativa rubriker och försök till att påverka föreningarnas förtroendevalda representanter.  

I avsnitt åtta av poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" finns Tony Ernst med som gäst. Ernst är en välkänd Malmö FF-supporter och har tidigare bland annat varit ordförande i Svenska Fotbollssuporterunionen (Sfsu). Han menar att föreningsdemokratin är en fantastisk del av den svenska fotbollen - men att den måste värnas och att det tillkommer en rad skyldigheter.

Annons

- Vi har demokrati inom svensk fotboll är det innebär såklart massor med rättigheter, men jag är den första att erkänna att det även tillkommer skyldigheter. Man gnäller exempelvis på ledningen, men sen har man inte gått på årsmötet - det är som att gnälla på den sittande regeringen när man inte har gått och röstat i allmänna val, säger Ernst och fortsätter: 

- Det här är något man ser över hela Europa, i stora klubbar som har stora supporterskaror som är aktiva, om man inte får resultat är det väldigt lätt att falla för populismen. Storstadsklubbar som inte får omedelbara resultat kanske ska vara lite kallare. Det går så fort i fotbollen. Någon är fantastisk och hjälte, men två matcher senare - sparka alla och sälj.  

Tony Ernst pratar även om vikten av att klubbarnas tjänstemän och förtroendevalda representanter vågar stå på sig och att de vågar arbeta långsiktigt - i stället för att försöka försköna verkligheten.  

Annons

- Jag tror att många svenska fotbollsledare, förtroendevalda och tjänstemän, hemfaller åt populism lite för lätt i stället för att berätta sanningen. Det är fel kan jag berätta. Alla supportrar vet hur läget ser ut, de ser alla matcher och träningar, de har kontakter och pratar med alla. Det går inte att lura dem och ändå försöker ledare luras hela tiden. 

- I stället för att berätta att det här kommer att ta ganska lång tid, vi behöver kanske mellan fem och tio år för att genomföra det här. Men i stället så blir det som när den där IFK Göteborg-ordföranden sa att vi ska förbi Malmö FF om ett år. Alla Göteborgssuportrar som jag pratade med tyckte förstås att detta var idiotiskt, det är ingen som går på det.  

Under den allsvenska säsongen 2023 vanns publikligan av AIK. Men det enorma supporterstödet riskerar ibland att gå över gränsen och snarare stjälpa verksamheten och de processer som det har fattats beslut om.  

Annons

Klubbdirektören Fredrik Söderberg menar att transparens är en viktig del - samtidigt som en krävande supporterskara innebär att man måste fokusera lika mycket på nästkommande match, som på matchen som spelas om fem år.  

- Du måste jobba parallellt med båda delar hela tiden. Du måste vara här och nu, du måste tänka på morgondagen, du måste kunna förutse vilka beslut som kan få viktiga effekter, samtidigt som du jobbar med den långsiktiga planen. Men man måste också vara flexibel för att du kan behöva justera planerna för att kunna fortsätta bedriva arbetet, säger Söderberg när han gästar "Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll".   

Under våren vandaliserades AIK:s träningsanläggning, Karlberg, med klotter som en protest mot den dåvarande tränaren Andreas Brännström. Men Fredrik Söderberg menar att det är viktigt att skilja på sak och person.  

Annons

- Jag tror att det är två olika delar. Frustrationen som kommer om det inte stämmer på planen, i tränarrummet eller i organisationen, den kan vara passionsdriven och inte nödvändigtvis driven av att man vill påverka beslutet, mer bara att vara en röst för att uttrycka missnöje. Det behöver man också givetvis kunna navigera i och veta vad man ska till sig, hur man ska till sig och vad man ska lyssna på.  

Söderberg påpekar även att de svårigheter som finns med ett stort tryck från en supporterskara övertrumfas av de positiva aspekter som det medför.  

- Det är väldigt många olika viljor och ibland ställs det på sin spets när individer som har en viss åsikt absolut inte kan förstå att det finns andra perspektiv. De situationerna blir svårjobbade, säger Fredrik Söderberg och fortsätter:  

Annons

- Men då ska det ställas mot att arbeta i en miljö som inte har det här engagemanget, som inte har den möjligheten att skapa publikintäkter och som inte har den möjligheten att få jobba med en produkt som väldigt många bryr sig så mycket om. Det kommer med den kontexten som är i en, med svenska mått mätt, storklubb som AIK är.  

En person som har varit hårt ansatt av supportrar är IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild. När han gästar podden pratar han om supportrarnas enorma betydelse under den resultatmässiga svaga säsongen som har passerat.  

- Våra supportrar har betytt otroligt mycket för oss. Det har varit ett enormt stöd för våra spelare, ledare och hela klubben. Det jobbet som de har gjort och försökt att hela tiden har varit fantastiskt, säger Mild.  

Håkan Mild pratar även om de svårare delarna i relationen mellan klubb och supportrar. Under säsongen har exempelvis så kallade "supportersamtal" blivit aktuella i Blåvitt, något som kan tolereras, inom rimliga gränser.  

Annons

- I andra verksamheter är det sällan någon kommer och ska läxa upp oss. Sedan är det en del av supporterkulturen och om man kan ha den på ett sätt som är någorlunda organiserad så kan det ge viss energi, men det kan säkert även ge en del rädsla.  

- Det får aldrig gå över styr och det får aldrig bli hot eller liknande. Men fotboll engagerar något otroligt och det är en känslostyrd verksamhet och är det så att man tror att det inte ska vara det, då är man i fel bransch,  

Lyssna på hela avsnittet om supportrars påverkan på klubbarna i poddserien "Blågul framtid - om krisen i svensk fotboll" i spelaren.  

Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll

Fakta

Resultatmässigt har 2023 har varit ett mörker för svensk fotboll:

Herr:
- A-landslaget missar EM (andra raka mästerskapsmissen).
- Åkte ur till C-divisionen i Nations League.
- U21-landslaget ser ut att missa EM.
- P19-landslaget kom näst sist i Elite Round-gruppspelet
- P18-landslaget kom sist i sin grupp i fyrnationsturneringen i september och missar nästa års EM.
- Häcken har förlorat alla fyra matcher i Europa-spelet
- Sverige är efter både Norge och Danmark på klubblagsrankingen

Dam:
- A-landslaget missar OS.
- F19-landslaget missade sommarens EM.
- På klubblagsrankingen har Sverige tappat och till 2025 lär det vara plats åtta, vilket innebär att de två svenska CL-lagen måste kvala in via en miniturnering.

I podden ”Blågul framtid – om krisen i svensk fotboll” intervjuar Olof Lundh och Erik Edman personer med expertis inom olika områden som alla får se sin bild av vad som är fel – och vad som måste göras nu.

Publicerad 2023-12-06 kl 11:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS