Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågult lyssnar på forskare - behån kan påverka prestation: "Brösten rör sig annorlunda"

Sverige (dam)

ALBUFEIRA. Om fotbollsspelare använder fel sport-behå så kan man åka på skador och prestationen riskerar att bli sämre.
Landslaget har lyssnat på en engelsk forskare som för utvecklingen framåt.
- Man har lärt sig att brösten rör sig på ett annat sätt, säger läkaren Mats Börjesson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

För de flesta fotbollsspelarna är det viktigt att ha rätt skor och benskydd för att prestera bra. En annan viktig sak för många är sport-behån. 

Om man inte har en bra sport-behå så kan man åka på skador och prestationen riskerar att bli sämre.

Tidigare har många använt fel storlekar vilket har slitit på många kroppar. Men sedan 2005 har professor Joanna Wakefield-Scurr, chef för forskargruppen för brösthälsa vid University of Portsmouth, bidragit till utveckling.

Hennes avdelning leder forskningen om bröstbiomekanik där man bland annat undersöker hur bröst rör sig under träning - och att det kan riskera att påverka idrottares prestationer.

Annons

I en intervju med The Telegraph berättar Wakefield-Scurr att när hon började forska på det här så var det inga tillverkare eller varumärken som använde vetenskap för att informera om utvecklingen av produkterna, men att det nu finns massa olika tillverkare runt om i världen som gör det bättre för idrottare.

Svenska landslagets läkare Mats Börjesson har träffat Joanna Wakefield-Scurr och lyssnat på hennes kunskap.

- Det är viktigt. Man kan ju få besvär om man idrottar, om man till exempel har stor byst så kan det belasta ryggen. Förr i tiden fanns det inte sport-behå över huvud taget och då märkte man att folk fick besvär, och idrottade man så blev det mer besvär. Så det är nummer ett, med rygg och axlar, och då måste man ha något som ger bra stöd, säger Börjesson.

- Sedan såg man i forskning att de inre ligamenten i bysten kan när man springer, hoppar och studsar, leda till att man får stora skador, om det inte får ett bra stöd. Då har man försökt att utveckla det och att inte göra det så enkelt som att bara ha en behå, utan man försökte att stödja på ytterligare sätt.

Annons

Joanna Wakefield-Scurr och hennes team gör rörelsemätningar och ser hur man kan förbättra sport-behån.

- Då menar man att det inte bara rör sig upp och ner utan att det också rör sig åt sidorna och framåt och bakåt, och så vidare. Det var en nyhet. Så hennes forskningar har fört det lite framåt och på det sättet har väl utvecklingen gått åt att det har blivit bättre och mer stabilare sport-behåar som ger mycket mer stöd. Sedan har hon till och med pratat om att det skulle påverka prestationen, säger Börjesson.

Hur gör ni i landslaget?
- Spelarna här har gemensam utrustning men vi är ju individualiserad på det sättet att skulle vi se att det här är ett problem, antingen att någon vill ha hjälp med det eller att vi tycker att det här borde vara ett problem, så är vi uppmärksamma på det. Då får vi försöka hjälpa spelare i valet att gå vidare och hitta något som ger bättre stöd.

Annons

Har det varit så?
- Jag tycker att de fallen där det har varit en diskussion genom åren så har spelarna själva varit aktiva och duktiga. Så vi har inte haft något problem med detta, men vi följer utvecklingen. För det här kanske kom fram för fyra-fem år sedan.

Joanna Wakefield-Scurr, som alltså är chef för forskargruppen i Portsmouth, menar att brösten kan förflytta sig upp till 21 centimeter vid barbröstad löpning, och att sport-behån är ett effektivt hjälpmedel för att göra det bättre - men att hon ännu inte vet hur mycket av den siffran som måste gå ner.

- Det här mäter man med 3D-utrustning. Då har man lärt sig att det rör sig på ett annorlunda sätt. Kanske tänker man att det är ingen som har brytt sig om detta innan, och då får man ju se det här som framsteg nu när vi ändå har flyttat fram positionerna i kvinnoforskningen, att vi lär oss mer. Det får man ge henne, säger Börjesson.

Annons

- Det är en viktig forskning som görs där. Det har redan lett till att man förstärker sport-behån på olika sätt, inte bara för rörelser upp och ner då utan även för andra ledd. Så jag tror att mycket av det som hon har kommit fram har gjort att det finns inbyggt i dag. Företagen hänger ju med där.

Ju mer brösten förflyttar sig desto större risk för skador, vilket i sin tur kan riskera att påverka prestationer.

- För att summera så är nummer ett att det kan ge besvär med smärtor i rygg och axlar. Nummer två är att det kan ge långsiktiga effekter, och då tänker man att det skulle kunna skada vävnaden i Cooper's ligament (ligament som fungerar som ett stödsystem för brösten och som håller vävnaderna samman).

- Sedan är den tredje faktorn att det eventuellt kan ha påverkan på prestation, och det kan man ju tänka sig möjligen. Det har ju hon forskaren sett, att det är några procent. Men då tror jag att du får vara i den situationen att det är någon som verkligen har dålig utrustning. Skulle vi tro det, att det kommer in en spelare som vill ha hjälp med det och tror att det har betydelse för prestation då agerar vi ju på det. Forskningen flyttas fram och det är bra att det här görs. Vi följer det med stort intresse.

Annons
Publicerad 2020-03-10 kl 13:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS