Sverige besegrade Schweiz under ordinarie matchtid med 1-0. För att England skulle nå kvartsfinalen krävdes 120 minuter fotboll, varav 30 minuter förlängning, och sedan straffar mot Colombia. Om man ska tro studier från Football Reaserach Group (FSR) ger detta Sverige en fördel inför lördagens möte.
FSR har genomför löpande studier i sjutton års tid och samlat data från 55 klubbar i 18 länder, däribland lag som Juventus, Real Madrid, Barcelona och Manchester United. Vad som undersökts är spelarnas belastning spelarnas välmående. Slutsatsen? Det krävs minst tre dagars återhämtning från 90 minuter fotboll för att minska risken att förlora den efterföljande matchen.
Sverige spelade sin åttondelsfinal i tisdags mellan klockan 16-18. Innan den hade man sex dagars vila från den sista gruppspelsmatchen. England spelade från 20-23, med fem dagars vila i kroppen. När lagen möts på lördag klockan 16 har Sverige spelat 30 minuter mindre fotboll, och dessutom fått mer återhämtning.
- Båda har egentligen lite kort vila. Skaderisken är förhöjd i upp till fem dagar efter en match. Det är baserat på studier från 130 000 matcher över 17 år, som visar att det är 20 procent högre skaderisk om man har mindre än 6 dagars vila. Det gäller förvisso båda lagen, säger Jacob Gudiol, fysioterapeut med en masterexamen i sports science, till Fotbollskanalen.
- Men det är klart att det kommer att påverka Englands match. Som spelare vill du anpassa din ansträngning för att orka spela i 90 minuter. Om du springer ett maraton vill du avsluta det i samma hasighet som du började i. Att då, på grund av ett mål i sista minuten, behöva få ut 30 minuter till sliter såklart på musklerna. Det i sin tur både ökar skaderisken och gör återhämtningen från matchen längre.
Något Jacob Gudiol även tror kan vara till Sveriges fördel är hur lite Sverige har sprungit, men ändå fått ut resultat.
- Jag har ännu inte sett några siffror från gårdagens match, men Sverige har generellt sett sprungit väldigt lite. Nu pratar jag inte antal löpmeter, men antalet sprinter. Genom att sprinta så lite men ändå få ut det bästa av spelarna minskar skaderisk och slitningar avsevärt.
- Sverige spelar väldigt kompakt, vilket minskar slitningarna främst hos de centrala spelarna - mittbackar och centermittfältare. Däremot gör det att ytterbackar, yttermittfältare och anfallare blir tröttare. Det såg vi igår på Mikael Lustig, som hade krampkänningar, och Markus Berg som såg trött ut mot slutet av matchen.
England är ett lag som, genom turneringen, gjort sig kända för att spela en snabb fotboll med många maxlöpningar. Hur påverkar det dem?
- Det gör de svenska spelarna mindre slitna än de engelska. Sannolikhetsmässigt har vi ett lite bättre ingångsläge, även om jag inte tror att spelbolagen ändrar i oddsen för det. Men det är definitivt positivt att ett lag med Englands spelstil tvingades till förlängning.
Även om det bara rör sig om några få timmar så får de engelska spelarna kortare vila inför matchen än de svenska. Hur stor påverkan har det?
- Exakt hur mycket det påverkar är svårt att svara på, men all återhämtning man kan få behövs. De svenska spelarna var tillbaka på hotellet lagom till middagen, kunde få några timmars extra sömn... Det spelar såklart in, tillsammans med att England fick spela mer än de svenska. Sveriges återhämtning är inte maximal den heller, men den kommer att vara bättre än Englands.
Värt att nämna är dock att England roterade stora delar av laget i den sista gruppspelsmatchen mot Belgien.