LÄS MER: Landslagsstjärnor om näthat: "Jättetråkigt att vi spelare på något sätt bara accepterat att det är så"
Sverige deltar i sommar i EM i England. Mästerskapet tros bli det största på damsidan någonsin, vilket innebär att det krävs ett gediget säkerhetsarbete för att hålla ordning under turneringen, som pågår i drygt en månad.
Blågults säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr, som jobbat med damlandslaget sedan 2019, har en bakgrund som polis och civilt inom säkerhet, då han arbetade som polis mellan 20 och 45 års ålder, och under senaste fem och ett halvt åren har jobbat civilt med säkerhet.
- Jag jobbar som säkerhetsrådgivare åt liknande grupper, som den här. Jag jobbar delvis åt förbundet, men även åt andra kunder. Min bakgrund ligger inom anti-terrorverksamhet i Sverige, vilket gör att jag föreläser en del om pågående dödligt våld i skolor och den typen av sällankommande extrema händelser. Det är det jag vikt mitt liv åt, att råda ordning i tokkaoset, säger han till Fotbollskanalen.
Dejemyr känner sig därmed trygg med att jobba med landslagets säkerhet.
- Det ger mig en trygghet i att agera i den här vardagsproblematiken. Jag har fokus på något helt annat och jag är övertygad om att det är en bra plan för att hantera sådant. Därför blir det också ett lugn i vardagen. Vi stimmar inte upp oss över saker. Man måste alltid lägga fokus på riskerna, som man med störst sannolikhet vet händer, som trafik, stölder, eller för den delen näthat. Där får vi lägga mest fokus och sedan ska vi ha en bra plan och känna trygghet kring att vi har mycket erfarenhet med oss vid extremhändelser, säger han.
Dejemyr berättar att arrangören bedömt sommarens EM som ett "lågriskevent".
- Däremot måste man beakta världsproblematiken kopplat till stora mästerskap. Vi har en förändrad problembild i samhället, både nationellt i Sverige och även ute i Europa och i världen kopplat till alltifrån krig, Nato-ansökningar, terrorhändelser och så vidare, vilket man måste ha i beaktning, säger han och fortsätter:
- Därför har vi lagt otroligt mycket tid på planeringen, både arrangören i sig i England, men också vi då, som en av favoriterna i EM.
Vilken koll har ni på okända föremål, som bombsöks eller liknande, där landslaget befinner sig?
- I England jobbar man jättemycket med det. Myndigheterna jobbar med en rad förebyggande åtgärder, alltifrån att söka föremål till att egentligen titta på rörelser som avviker från normal bild och så vidare, precis som vi också gör. Vi gör det mer visuellt och mer manuellt än vad man kanske gör tekniskt i andra länder med renodlat bombsök. Effekten av ett tekniskt bombsök gentemot ett manuellt och visuellt bombsök är marginell, säger han och fortsätter:
- En hel del av mina uppgifter är att vara inne i lokaler och miljöer innan och titta på vilka som är där och vad som är där, samt ha en plan för hur vi agerar om det är något som avviker från normal bild. Det är därför jag ibland sticker in huvudet under presskonferenser. Det är inte bara för att säga hej till er (journalister), utan även för att se om det är något som avviker. Min vardagsradar går där hela tiden. Så fort det är något som inte tillhör mönstret sätts mitt arbete igång. I England jobbar man systematiserat med det här och söker aktivt, med både tekniska och manuella hjälpmedel.
Är du beväpnad under mästerskapet?
- Nej, tack och lov, tänkte jag säga. Givet min bakgrund har jag varit beväpnad upp över tänderna och tränat med all tänkbar beväpning och annan teknisk utrustning. Däremot är det den kommunikativa kraften, som jag jobbar efter. Vi kommer heller aldrig i sådana situationer, där det skulle behövas, och det kan jag med tydlighet säga. Den dagen vi börjar fundera i de banorna är vi snett ute utifrån min uppfattning, säger Dejemyr.
Ett ständigt problem inom fotbollen är näthat. Nyligen publicerade Fifa en ny rapport om att över 55 procent av alla spelare, som var med i herr-EM i fjol och i Afrikanska mästerskapen i år, blev utsatta för trakasserier i sociala medier. Enligt Sky Sports var det vanligast med homofobiska och rasistiska kommentarer, och genom åren har även svenska landslagsspelare blivit drabbade av olika typer av hat och hot i sociala medier.
Dejemyr menar att landslaget arbetar med problemet.
- Till att börja med det är det säkert låga tal (i Fifas rapport), och det är rent ut sagt för jävligt att det ska behöva vara på det viset. Människan är otroligt feg, som uttalar sig på det sättet på distans, och det är väldigt få som vågar göra det öga mot öga och framföra hot, hat eller kränkande kommentarer på plats - tack och lov, säger han och fortsätter:
- Oaktat har näthat och kommentarer på sociala medier och annat en effekt, på vissa mer och på andra mindre. Vi jobbar mycket med de frågorna. Det är en del av arbetet, som sker timmarna när jag inte syns, tillsammans med vår mediaavdelning.
Dejemyr menar att spelare, vid enskilda fall, får rekommendationer om hur de bör tänka kring alternativt hantera jobbiga situationer med hat i sociala medier.
- Vi tittar på det här och rådger vid enskilda fall på förekommen anledning, men också kring hur man ska hantera det. Alla bestämmer hur de vill agera i sina sociala medier, och om de ska läsa eller inte. Vi kan aldrig hindra någon, men i enskilda fall kan vi ge rekommendationer - om att man ska låta bli, säger Dejemyr och utvecklar:
- Allt handlar om att försöka ha fokus på fotbollen och att vi ska avlasta med våra kunskaper och specialiteter för att de ska kunna vara så bra som möjligt på planen. Det är en del för mig, att försöka ligga före där och försöka se trender och utvecklingar i nättrådar eller kommentarstrådar, vilket är lättare sagt än gjort, då det är ett stort arbete. I takt med att det blir allt vanligare måste vi beakta det. Jag och Martin Fredman jobbar med det, och även vår säkerhetsavdelning på förbundet och vår mediaavdelning. Det är ett arbete, som jag jobbar med aktuellt och systematiserat.
Kan ni uppmana eller föreslå för spelare att stänga kommentarsfält i sociala medier?
- Jag skulle våga påstå att det givetvis är en åtgärd, som man skulle kunna ta till, men väldigt mycket handlar om att värna om möjligheten att uttrycka sig. Sedan är det om det går över gränsen till brottslighet. Jag gör bedömningen av det, då jag går igenom kränkningar, som kanske ligger utanför att det är lagbrott, men sedan finns det lagbrott, och det är olika trappsteg. Då får man göra en bedömning om vilka åtgärder som man tar till, men när det kommer brottsliga angrepp måste vi involvera myndigheter snabbt för att agera mot det här. Sedan om man stänger ner eller rekommenderar individen att inte läsa, det är egentligen helt upp till dem.
Hur ofta går ni vidare med hot kring damlandslaget?
- Det är någon enstaka gång, men inte mer än så.
Vidare kan även kända personer, som landslagsspelare, bli utsatta för stalkers. Kring damlandslaget upplever dock inte Dejemyr att det är ett problem, även om det förekommer.
- Nej, inte problem. Däremot förekommer det, precis som för alla människor, som är exponerade på ett eller annat sätt - om man är känd för rikedom, duktig på att sjunga eller vad det nu är. Då förekommer det här. Jag tycker att vi hanterar det på ett bra sätt och mycket handlar om att det inte får ske i det dolda, och att individen gömmer sig i att den är förföljd. Kulturen i det här laget är att man lyfter upp problem tidigt, vilket gör att möjligheterna till att agera är stora, och lyckas också. Det är något vi värnar om, säger han.
Har det varit fall när någon skrivit väldigt, väldigt mycket till någon landslagsspelare, eller att ni fått avvisa på det sättet med att skicka ett meddelande eller liknande?
- Jag kan säga att det förekommer, men jag tror inte att vi ska gå in i detalj på i vilken omfattning det förekommer och vad exakt det handlar om. Det förekommer, men vi har tydliga rekommendationer för hur vi ska agera. Det är inte överrepresenterat här mot andra typer av grupper kopplat till det som du beskriver. Jag ser inte det som ett problem. Det ligger inom ramen för normalt, även om det faktiska enskilda fallet inte är normalt och kanske till och med skruvat.
Då är näthatet ett större problem?
- Ja, det tycker jag med framför allt kränkande kommentarer. Sedan är det om det går över till olaga hot, ofredanden eller sådana grejer, men det är heller inte så jättevanligt om man sätter det i relation. Sedan är det nog så illa med de kränkande delarna.