LÄS OCKSÅ: Kritiskt läge för SvFF: Facket nerlagt - och undersökning blottar missnöje med ledningen
En gruppchef fick under förra året lämna Svenska Fotbollförbundet efter att ha misskött utbetalningar av bidrag från CSR-projektet "Alla är olika - olika är bra". Dessutom misstänks personen ha missbrukat pengar som förbundet fått från statliga Arvsfonden.
SvFF informerade varken internt, till sina anställda eller distrikt, eller externt om saken innan den blev känd via media. Det har flera distrikt runt om i landet kritiserat ledningen för i efterhand.
- Transparensen som man förväntar sig har inte funnits. Det undergräver förtroendet för ledningen och styrelsen, sa Östergötlands ordförande Sven-Inge Arnell till Fotbollskanalen i början av det här året.
Upplands vice ordförande Jonas Nyberg:
- Det jag kan tycka är att förbundet skulle tagit två steg framåt och varit tydligare i sin dialog om vad som hänt. De backade in i skamvrån. Det är bättre att dra upp alla kort på bordet.
Ett annat distrikt som är och har varit kritiskt till hanteringen av skandalen är Stockholms Fotbollförbund. De har nu lämnat in en motion kring ärendet till SvFF:s årsmöte, som hålls den 5 juni - på söndag.
Svenska Fotbollförbundet har satt igång en oberoende utredning av ärendet kring gruppchefen och hur man hanterade det, och den utredningen vill nu StFF ska presenteras öppet.
"Mot bakgrund av den bristfälliga information som getts till distrikten under 2021, anser vi det är av särskild vikt för svensk fotboll med en högre grad av transparens från SvFF:s sida för att i framtiden undvika felaktiga rykten, i vissa fall spridning av information som saknar grund samt en försämrad arbetsmiljö bland personal och förtroendevalda. Vi har sett att detta skadar svensk fotboll", skriver distriktet i sin motion.
"Det tog alltför lång tid innan styrelsen informerade distrikten och under en alltför lång tid fick både personal och förtroendevalda leva med att den mesta informationen gick att läsa om i externa medier, innan distrikten fick information och möjlighet att ställa uppföljande frågor".
Stockholms Fotbollförbund yrkar på att "SvFF tydligt och med öppenhet redovisar resultatet av den interna utredning som f.n. har pausats, när den är klar", samt att "SvFF återkommer med en plan för hur denna typ av bristande intern kommunikation i fotbollsrörelsen skall undvikas och förbättras i framtiden".
Den oberoende utredningen är satt på paus under tiden som polisens förundersökning rörande fallet pågår. Och när polisens utredningsarbete är klart är i dagsläget oklart. Åklagaren Jens Nilsson är inte nära ett beslut om ett eventuellt åtal, då han gett polisen direktiv i ärendet som de ännu inte återkopplat kring.
- Det händer ingenting, sammanfattade Nilsson läget när Fotbollskanalen talade med honom tidigare i veckan.
Hur Svenska Fotbollförbundets styrelse svarat på motionen? Man skriver bland annat följande:
"SvFF:s avsikt är att på ett så tydligt och transparent sätt som möjligt redovisa resultatet av utredningen för fotbollsrörelsen, media och allmänheten. Med det sagt måste SvFF vid ett offentliggörande av utredningsresultatet dock, precis som alla andra organisationer, respektera såväl bestämmelserna om förtal i 5 kap. brottsbalken som enskilda individers personliga integritet. Det innebär att SvFF i nuläget är förhindrat att utställa några löften om att utredningsrapporten i dess helhet kommer att offentliggöras".
Svaret fortsätter:
"Beträffande yrkandet från motionären om att SvFF ska få återkomma med en plan för hur bristande intern kommunikation inom fotbollsrörelsen ska undvikas i framtiden ber SvFF, för att inte föregripa utredningens slutsatser gällande hanteringen av ärendet, att få återkomma i den frågan".
Vidare meddelar styrelsen i sitt svar på motionen att man i november 2021 gav ett bolag i uppdrag att, "som ett komplement" till den oberoende utredningen, "gå igenom och kartlägga ansöknings- och beslutsprocessen för utbetalningar av bidragsmedel ur initiativet Alla är Olika - Olika är bra". Bolaget fick också i uppdrag att "föreslå förändringar av rutiner och kontrollfunktioner". I december redovisades den utredningen och enligt styrelsen har SvFF redan implementerat "stora delar" av de förslag som presenterades.
Dessutom skriver SvFF-styrelsen att man just nu "genomför en översyn av SvFF:s rutiner och kontrollfunktioner för regelefterlevnad, den s.k. compliancestrukturen, samt arbetar med att inrätta en visselblåsartjänst".
Styrelsen föreslår att årsmötet ska besluta att "godkänna rapporten, och att motionen därmed får anses besvarad".
Gruppchefen gav en förening som hen själv var en del av bidrag på 560 000 kronor från det sociala projektet "Alla är olika - olika är bra". SvFF har vidare betalat tillbaka nästan 600 000 kronor till statliga Arvsfonden, medel som gruppchefen hade ansvar för och som felaktigt belastade projektet "Ett steg framåt".