Under fredagen kunde Fotbollskanalen berätta att kostnader på 850 000 kronor felaktigt bokförts på Arvsfonden-projektet. Det upptäckte förbundet i somras, efter det att bidragsfusket blev känt för ledningen, och korrigerade felen.
SvFF-styrelsen höll under fredagen ett extra insatt möte och kommunicerade att styrelsen beslutat sig för att polisanmäla den felaktiga hanteringen av bidrag som den tidigare avdelningschefen haft ansvar för.
Fotbollskanalen har under torsdagen och fredagen haft kontakt med ett antal distriktsförbund i Sverige, som fått ge sin syn på den senaste tidens turbulens inom förbundet.
Östergötlands FF:s ordförande Sven-Inge Arnell är besviken över det som framkommit.
- Det är ingen rolig läsning och det är klart att man blir besviken över att man både gjort misstag i själva utdelningen av bidrag, samtidigt som det också verkar som att man inte varit helt transparent med vad som hänt. Jag förstår att man inte diskuterar personalärenden i pressen, men jag tycker att det växer hela tiden och då blir man naturligtvis fundersam över om det kommer att komma fram mer, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Jag har läst om tystnadskultur, som flera olika källor har skrivit om och då blir man ännu mer fundersam kring om att man försökt tysta ner det som hänt. Jag är jättebesviken över att det överhuvudtaget ska behöva bli den här typen av händelser, som också påverkar våra framtida intäktsmöjligheter i fotboll.
Hur påverkar det här bilden av SvFF?
- Det första är att det blir en direkt och riktad kritik mot den yttersta ledningen för kansliet. Det gör att förtroendet gradvis faller för ledningen på tjänstemannasidan och i synnerhet om det nu, vilket jag inte vet, finns substans i det här med tystnadskultur. Då blir man ju ännu mer besviken, men det blir medieuppgifter som inte motsägs och inte bekräftas. Flera medier har skrivit om att man intervjuat ett tiotal tjänstepersoner som har uppgett att det är toppstyrt och en tystnadskultur, så det riktar sig direkt mot ledningen.
Hur ser ditt förtroende ut för den nuvarande SvFF-ledningen?
- Jag var inne på det och det naggas ju i kanten. Tyvärr slår det direkt mot Håkan Sjöstrand och kanske de närmaste runt honom. Vad han än tycker blir det så.
Stockholms FF:s ordförande Lars Ekholmer tycker inte att det som hänt är bra.
- Det är klart att det är olyckligt och att det inte är bra, men informationen som gått till distriktet är det som stått på Svenska Fotbollförbundets hemsida och det jag läst i media. Då är jag försiktig med att dra slutsatser när jag inte vet mer än så, men det är klart att det här inte är bra. Det måste utredas och det fort, så vi får reda på det. Sedan ser jag fram emot snar information om vad som hänt, så det kommer ut i distrikten.
Ekholmer uttalade sig innan SvFF beslutade sig för att göra en polisanmälan, men menar att det blir viktigt för förbundet att hantera ärendet på ett bra sätt framöver. Detta för att bilden av förbundet inte ska påverkas negativt.
- Just nu är det såklart inte bra, men det är hur man hanterar det här som är väldigt viktigt. Hur fort man gör det, vilka åtgärder man vidtar, vad resultatet av åtgärderna blir och åtgärder därefter. Det är det som visar hur förtroendet kan återskapas utifrån att det hänt en sådan här sak. Det är inte alls samma dignitet, men i Stockholms FF har vi varit med om att det hänt oegentligheter. Jag har varit med om en sådan process och det handlar om hur man hanterar det här och hur öppen man är i dialogen med de som ingår i fotbollsrörelsen, medlemmarna. Nu har man mer information från media än från sin egen rörelse. Vad som stämmer och inte stämmer kan jag naturligtvis inte ha några åsikter om än.
Ekholmer har i dagsläget förtroende för förbundsledningen.
- Det beror på hur utgången av det här blir och hur resultatet görs. Det påverkar förtroendet. I dag har jag förtroende för dem och de har röstats fram på ett årsmöte och så vidare. Men när sådana här saker händer sätts förtroendet på spel och hur man agerar härifrån betygsätter förtroendet. Nu har man tagit tag i det här med ett styrelsemöte och tar det vidare. Sedan avgörs det hur man gör, så jag väntar med den slutsatsen tills vidare. Tills vidare har jag förtroende för förbundet.
Johan Gustavsson, kanslichef på Västergötlands FF, är i sin tur tydlig med att bidragsfusket skadar fotbollens anseende i Sverige.
- Så som jag, som kanslichef, ser på det ska det bli intressant att få ta del av och höra från Svenska Fotbollförbundet om vad som har hänt. Det är solklart att det här skadar fotbollens anseende. Samtidigt är det tidningsspekulationer just nu, som jag inte fått vidimerat, men om det här stämmer är det inte bra, säger Gustavsson, som uttalade sig innan polisanmälan, till Fotbollskanalen.
Gustavsson har även fått ta emot samtal från föreningar som undrar vad som pågår.
- Det kommer frågor från våra föreningar kring vad som händer. Det är föreningar som ringer in hit och frågar. Jag har inget svar, då jag har tillgång till samma information som de har. Jag har inget mer, och det hade kanske varit bra att ha det i det här fallet.
Gustavsson menar även att SvFF drabbas negativt av det som framkommit.
- Det är klart att det är problematiskt. Det är inte bara för Svenska Fotbollförbundet, utan även för hela fotbollen. Jag är inte säker på att man alltid särskiljer på Svenska Fotbollförbundet och distrikten. Det är fotbollen som helhet som får klä skott för det här och det är klart att det inte är bra.
Robert Lindström, ordförande i Norrbottens FF, vill inte kommentera ärendet närmare mer än att han tycker att det är tråkigt.
- Jag har inte läst allt, men jag har läst lite grann och det som hänt är tråkigt, men mer kan jag inte säga, då jag inte känner till det enskilda fallet så mycket. Det är bara tråkigt att det är mycket skriverier kring det här tyvärr, säger Lindström, som uttalade sig innan polisanmälan, till Fotbollskanalen.
Tommy Andersson, ordförande i Blekinge Fotbollförbund:
"Det som framkommit ser inte bra ut och det är ledsamt och tråkigt. I övrigt får framtiden utvisa vad som hänt och händer", skriver Andersson, som också kommenterade ämnet innan förbundets polisanmälan.
Stefan Jonsson, kanslichef på Dalarnas Fotbollförbund, om situationen:
- Om det stämmer som det skrivits är det inte bra. Jag har följt det som rapporterats i media de senaste dagarna. Vi har ett möte nästa vecka när distrikten ska träffa SvFF och få en information om läget.
Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Det är ett stort förtroende för dem. Klart att de har ett ansvar i frågan, då det är deras projekt, men jag vill avvakta mer information som kommer nästa vecka.
Roger Persson, ordförande för Gestriklands Fotbollförbund, beklagar det som hänt.
- Jag kan bara tala för mig själv, men det är otroligt beklagligt för oss allihop, för svensk fotboll, de här nyheterna. Oavsett hur mycket som är korrekt eller sant i det hela. Det påverkar våra sponsorer och ger en negativ klang för fotbollen. Ofrånkomligen är det så.
Hur påverkar det här bilden av SvFF?
- För tillfället är det negativ publicitet, vilket aldrig är roligt. Vi gör så mycket bra och det händer så mycket positivt. När det händer negativa saker får det utrymme, sponsorerna drar öronen åt sig och avvaktar med projektmedel, säger Persson, och fortsätter:
- Jag har förtroende för styrelsen i det arbetet man gör, att man gör en oberoende utredning i det här fallet.
Var det rätt att polisanmäla händelsen?
- Det är bra att man kommer till botten så man får det klarlagt. Annars har jag förtroende för Karl-Erik, Håkan och styrelsen. Om styrelsen kommit fram till det (att polisanmäla) så har man gjort den bedömningen att det skulle behöva göras. Jag litar på styrelsen.