Joe Sise har en spelarkarriär bakom sig med erfarenhet från allsvenskan och U21-landslag. Dessutom har han provtränat med flera storklubbar i Europa. Men karriären präglades också av många skador och motgångar. 2018 avslutade han karriären, med Landskrona som sista klubb.
I dag driver han en fotbollsakademi, JV Academy i Stockholm, tillsammans med nära vännen och spelaren Vuk Lugonjic.
- För några år sedan satt vi och pratade om att vi ofta kom till träningarna först och gick sist. Det var på den tiden som min karriär höll på lite och rinna ut och jag spelade i division 2. Då kände jag att skulle jag inte lyckas inom fotbollen, då skulle målet vara att starta en fotbollsakademi, individuell träning där jag kan ge tillbaka till unga killar och tjejer, med den erfarenheten jag har fått med mig i min karriär, berättar han för Fotbollskanalen.
Sise känner att han tack vare allt han har gått igenom har mycket erfarenhet som gör att han kan hjälpa ungdomar att bli den bästa spelaren som de har potential att bli. Sise tränar ungdomarna, i grupp och individuellt, medan Lugonjic har ansvar för fysträningen.
- Jag har ganska mycket erfarenhet från allsvensken och även lag som jag har tränat med ute i Europa och erfarenhet från U21-landslaget. Jag har haft tränare som Jonas Thern, Janne Andersson, och även när jag var i Barcelona hade jag (Pep) Guardiola som tränare i B-laget där fick även träffa storstjärnor där och när jag var i Milan fick jag träffa (Paolo) Maldini och sådär. Nyfiken som man är så pratar man ju mycket med de här spelarna och jag lärde mig väldigt mycket, säger han.
I akademin som han driver i dag ligger ett stort fokus på det mentala. Sise menar att många unga inte har medel för att hantera motgång och ibland inte heller framgång. Dessutom kan det ibland vara svårt att skilja sin person från sina prestationer, vilket han vill hjälpa till med. De jobbar utifrån den så kallade diamantmodellen, som Sise tillsammans med sina kollegor har format om till en egen variant.
- Jag har blivit inspirerad av Janne Stahre. Han har ett två-ett-system, där han nöter två bra egenskaper, och en mindre bra egenskap. Så vi har tagit den modellen och gjort den lite mer till vår egen. Vi tänker att botten på diamanten är det mentala, för det mentala måste vara stabilt, det är grunden. Sen att träna en mindre bra egenskap för att höja lägstanivån, så man kan säga att toppen på diamanten symboliserar lägstanivån för att vi alltid ska höja den.
Utöver träningar på plan, samarbetar 32-åringen också med en skolpsykolog, som har mycket erfarenhet från idrottsvärlden.
- Jag sköter det mentala på planen, jag får påminna hela tiden medan han tar det djupare planet. Om det är något som händer i livet, vissa har ångest, vissa har psykisk ohälsa, vissa är ensamma och har inte så många och prata med och alla dessa saker gör att du presterar sämre om du inte får rätt hjälp.
I dagsläget varierar akademin någonstans mellan 10 och 30 spelare, både tjejer och killar upp till allsvensk nivå. Bland annat har Emir Kujovic tränat med Sise när han har varit på väg tillbaka från skador och känt att han har varit i behov av ett annat sammanhang än sin klubb. Han hoppas att så länge hans spelare är nöjda med den träning de får, kommer ordet spridas vidare och att akademi på så sätt växer. Målet är att träna fler och fler spelare, upp till elitnivå.
- Jag har hittat ett sätt som fungerar för mina spelare och feedbacken jag får är helt fantastisk. Det är tränare som hör av sig och vill att jag ska träna deras spelare, så något gör man väl rätt. Det handlar i grunden om att lära känna personen bakom spelaren, säger han.