Under fredagen hade Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och de två intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ett möte med Folkhälsomyndigheten. På agendan stod återkoppling kring de protokoll som Sef tagit fram, något man hoppades myndigheten skulle ge tummen upp till.
Men, precis som statsepidemiolog Anders Tegnell sa tidigare i veckan, får fotbollen vänta på besked tills de nya riktlinjerna, som gäller inför sommaren, kommer i början av juni. Därmed ligger riktlinjerna kvar, vilket innebär att det ser mörkt ut för svenska cupen (planerad till den 1 juni) och den tänkta premiären i allsvenskan den 14 juni är fortsatt oklar.
Svensk Elitfotboll var besvikna efteråt.
- Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser, sa Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.
Även Karl-Erik Nilsson, ordförande i förbundet, var besviken.
- Det är klart att vår frustration är gemensam. Vi sitter i samma förbundsstyrelse och han (Lars-Christer Olsson) är ordförande för Svensk Elitfotboll. Vi har samma känsla i de här frågorna, sa han till Fotbollskanalen.
FHM höll senare under fredagen presskonferens, där statsepidemiolog Anders Tegnell sa följande:
- Vi har en kontinuerlig dialog med Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet kring hur man ska tolka regelverket som finns. Senast i dag. Den dialogen fortsätter.
- Vi gör nu, som vi berättat om, en genomgång av alla råd och rekommendationer som vi har inför sommaren. Den (idrotten) finns också med i den bedömningen, som vi kommer återkomma om i början av juni.
Tegnell svarade även på kritiken från fotbollen:
- Det är inte en fråga om risken för yrkesutövandet i det här fallet, utan för konsekvenserna som yrkesutövandet skulle få i form av publik och på sportbarer, och annat. Det är ju samma som med restauranger och annat, vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet för att den innebär så stora risker för smittspridningen. Inte verksamheten i sig men effekten av den.
När Aftonbladet påpekade att fotbollen vill dra igång med spel inför tomma läktare svarade bara Tegnell:
- Vi återkommer i frågan när vi tittat igenom den.
Om Folkhälsomyndigheten tar fotbollens speciella ställning i samhället i beaktning när de ser över sina riktlinjer kring sporten? Nej, inte på något nämnvärt sätt.
- Inte så speciellt, just fotbollen. Att man är ute och rör på sig är en jätteviktig del av folkhälsan. Men vi har inte för avsikt att särbehandla fotbollen.
Varför Folkhälsomyndigheten inte kan ge ett besked just nu? Tegnell säger:
- För att det är viktigt att se hur utvecklingen nu ser ut inför sommaren, det är viktigt att ta ett gemensamt ställningstagande inför sommaren så att vi är konsekventa med olika typer av verksamheter. Vi har några helger framför oss som gör att siffror och rapportering kommer vara väldigt osäker och därför är vår bedömning att det är först i slutet av maj då vi kan ha en bra bild av hur smittspridningen ser ut i olika delar av landet.