Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter lönegapet - Jönsson vill se agerande av SvFF: "Måste börja med sig själv innan man ställer krav"

Sverige

Det skiljer oceaner i lön mellan förbundskaptenerna på herr- och damsidan.
Tydliga tecken på att strukturerna behöver förändras, menar spelarfackets Caroline Jönsson.
- Vill man att det ska bli en förändring så måste man börja med sig själv, säger den tidigare landslagsstjärnan till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Caroline Jönsson hade en framgångsrik karriär som spelare. I prisskåpet återfinns bland annat EM- och VM-silver, världslagsuttagning samt utmärkelser till ”Årets målvakt” och "Årets fotbollspersonlighet" på Fotbollsgalan.

Numera arbetar hon med arbetsrättsliga och fackliga frågor inom både det svenska spelarfacket (Spelarföreningen), som generalsekreterare på Sport Pro (Sveriges gemensamma spelarförening för elitidrottare) och som styrelseledamot i det internationella fotbollsfacket (FifPro) och medlem i FIFA Stakeholders committee.

De senaste dagarna har Fotbollskanalen kunnat visa på de stora löneskillnaderna som finns inom svensk fotboll. Bland annat visade deklarationssiffror för 2019 från Skatteverket att Janne Andersson tjänade nästan 5,9 miljoner i fjol - och att Peter Gerhardsson, trots VM-bronset, tjänade 1,3.

Annons

Jönsson tycker att det är hög tid för förbundet att komma till ett avslut med sina jämställdhetsfrågor, inte minst med tanke på det nyligen presenterade beslutet från Diskrimineringsombudsmannen, DO, där SvFF fick kritik för ojämlika ersättningar på spelarsidan. Just lönerna inom förbundet är något som Jönsson hade hoppats var med i granskningen.

- Sett till att det är ett mästerskap mer på damsidan så blir ju egentligen arbetsbördan tyngre för Peter. Sedan tycker jag inte att man ska jämföra individer - det handlar om att titta på strukturer. Det handlar om hur man värderar saker och ting, säger hon till Fotbollskanalen.

Jönsson menar att det finns stora möjligheter för Sverige att gå i bräschen - och säger att förbundet då också skulle ha större möjligheter att trycka på gentemot Fifa, som hon menar bryter mot sina egna skrivningar kring diskriminering. Det hela bottnar i en större historisk bild med långvarig uteslutning och diskriminering av damerna, menar hon.

Annons

- Fifa har varit organisatör av fotbollen under mer än hundra år och man har varit med och förbjudit damfotbollen i 50 år - och sedan skyller man på att det är olika marknader. Hur mycket har man investerat i damfotboll? Hur länge var den förbjuden? Det är huvudorsaken till att det ser ut som det gör i dag. Om inte det är diskriminering, vad är det då? Sverige kunde varit ett av de rikaste fotbollsförbunden i världen om damerna fått lika mycket som herrarna vid medaljer, säger Jönsson och fortsätter.

- 2016 antog Fifa en ny satsning för att leva upp till mänskliga rättigheter, där de bland annat satte in ett diskrimineringsregelverk. Så jag väntar på att typ Sverige eller USA - någon av de framgångsrika damförbunden sätter ner foten internt, som en medlem av Fifa. Hur kan vi få olika pengar för samma prestation?

Annons

Håkan Sjöstrand menar att man redan i dag trycker på mycket uppåt för att få en till förändring vad gäller intäkterna.
- Jag är psykolog och det finns en bra enkel, grundregel: vill man att det ska bli en förändring, så måste man börja med sig själv. Oavsett om det gäller dig som person eller om det är en organisation som kräver förändring av någon annan.

Mycket av reaktionerna handlar om att herrarna drar in otroligt mycket mer pengar än damerna (180 miljoner till herrarna för VM 2018 och 24 miljoner till damerna för VM 2019) och att det därmed inte är orimligt att lönerna skiljer så här mycket. Hur ser du på det argumentet?
Det är ungefär som att säga att någon som föds i total fattigdom tjänar mindre än någon som har haft råd att gå på college. Grunden handlar om att man ska få lika förutsättningar. Pengar är bara en konsekvens av hur man har tänkt och tyvärr än idag tänker och hur man ser på det på viktiga positioner inom fotbollen.

Annons

Håkan Sjöstrand menar också att det faktum att Janne Andersson varit väldigt attraktiv för andra arbetsgivare gjort att det drivit upp lönen.
Det är egentligen ganska oväsentligt. Han har gjort ett jättebra jobb - det handlar inte om honom som person och hans höjning utan om de som leder våra landslagslöner, på strukturell nivå. Det finns ju inget i det argumentet som hindrar att lönerna ska vara ungefär lika höga.

Vad är det första du tycker förbundet borde ta tag i, vad gäller jämställdhetsarbetet?
- Det stora och det ”enda” man behöver göra är att ge lika förutsättningar, för spelare och för anställda. Sedan kan man driva det uppåt i Fifa och Uefa med både heder och med en modell för hur det kan fungera. De blir då också mycket mer attraktiv på marknaden som samarbetspartner.

Hon avslutar:

Annons

- Grunden i det här är att förbundet är en arbetsgivare, Peters roll innebär ett mästerskap till (OS) i cykeln och det handlar om att det finns diskriminering historiskt sett, vilket oftast är anledningen till all diskriminering. Det har fotbollen skapat och det är ingen som ifrågasätter det praktiska utfallet av hur det ser ut i dag - det handlar om hur vi nådde det och hur går vi vidare? Då måste förbundet vara de som ändrar sig först innan de ställer krav på någon annan.

- Vi har en bra organisation och förbundet gör många bra saker, vi har ju till exempel en av världens mest framgångsrika förbundskaptener någonsin (Jönsson syftar till Pia Sundhage) som bevisar det - men det är inte på tal om att ta henne som förbundskapten inom något herrlandslag i världen. Det finns väldigt många tränare som är damer, som har otroliga meriter som man hade kunnat anställa på herrsidan, men det är inte på kartan och det säger väldigt mycket om fotbollskulturen som råder i dagsläget. Vem kommer bli först?

Annons
Publicerad 2020-09-11 kl 14:26
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS