Svenska Fotbollförbundet gick under söndagen ut med att förbundet kommit överens med damlandslaget om ett mästerskapsavtal för sommarens EM i England. Vid EM-guld får spelarna 578 000 kronor var, och samtidigt har parterna bestämt att SvFF åtar sig att vara pådrivande inom Fifa och Uefa för att mästerskapsersättningen, som kommer från organisationerna, ska bli mer jämställd framöver.
Uefas totala prispengar har - från EM 2017 till EM 2022 - fördubblats från 8 till 16 miljoner euro, drygt 170 miljoner kronor, medan prispengarna i herr-EM 2021 i sin tur var på 371 miljoner euro, drygt 3,9 miljarder kronor. Vid seger i samtliga gruppspelsmatcher och EM-guld får Blågult 2,085 miljoner euro, drygt 22 miljoner kronor i prispengar.
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är nöjd med överenskommelsen.
- Ett bra avtal, diskussionerna har landat bra. Det är två delar, dels ett avtal, som ger spelarna en ersättning beroende på hur långt vi går i turneringen, men också en del, som handlar om att jobba mot Fifa och Uefa om att höja ersättningsnivån till damlandslag, som deltar i de här turneringarna, säger Domanski Lyfors.
Utifrån att alla 23 landslagsspelare får 578 000 kronor var vid EM-guld, så menar Domanski Lyfors att spelarna får runt 80 procent av den totala summan.
- Man får räkna med sociala avgifter och lite sådana saker också. Sedan är det beroende på hur resultaten går i gruppspelet också, om det är vinster eller oavgjorda matcher. Då blir det lite olika, men cirka 80 procent går ut till spelarna om vi tar ett guld. Sedan har vi övriga kostnader, säger hon.
Skulle det bli en minusaffär rent pengamässigt med ett EM-guld?
- Det blir det.
Hur mycket, tror du?
- Ett mästerskap kostar och beroende på vilken nivå vi hamnar på, mellan 10-15 miljoner kronor, tror jag, någonstans där.
Landslagschefen menar vidare att SvFF sätter press på Fifa och Uefa genom den höjda ersättningen till de svenska landslagsspelarna i årets mästerskap.
- Vi gör det genom att vi visar att vi använder i princip alla prispengar till våra spelare och det innebär att vi tar en ganska stor kostnad själva. Vi vill att man ska lägga fokus på spelarnas prestationer, som man gör på herrsidan, och värdera dem. Ju mer pengar vi får, desto mer pengar får vi möjlighet att sprida ut till svensk fotboll. Det är där någonstans vi vill landa, att man bidrar till helheten i svensk fotboll även när vi spelar mästerskap på damsidan, säger hon.
Domanski Lyfors om SvFF:s kraft i påtryckningar för att få Fifa och Uefa att sätta in mer prispengar till dammästerskap:
- Vi är en stor fotbollsnation på damsidan och vi har väldigt många som jobbar ute internationellt. Om alla trycker på... och samtidigt har vi ett nordiskt samarbete, som jag också tror att vi kan ha nytta av. Då kan vi ha stora möjligheter, säger hon och fortsätter.
- Vi har även Karl-Erik (Nilsson), som är vice ordförande i Uefa, så det finns stora möjligheter. Sedan tror jag även att övriga världen börjar titta på att om man kan få intäkter från damsidan också - då innebär det också att man kan få mer intäkter till sin inhemska fotboll. Då känner man någonstans att man har möjlighet till att bidra till helheten inom svensk fotboll. Det är det som är så viktigt för tjejerna, att vi landar där, och då behöver ersättningarna höjas från Fifa och Uefa.
Tror du det finns en stark vilja inom Fifa och Uefa om att minska gapet mellan prispengarna på herr- och damsidan?
- Jag hoppas det. Det har ju ändå hänt ganska mycket på sistone. De har ändå visat med att de höjt ersättningen till det här mästerskapet och likadant Fifa, men vi har en bra bit att vandra om man ser till hur mycket ersättning det är på herrsidan.