LÄS MER: ENKÄT: 16 profiler tycker till - synar Blågults spelsätt i EM
Sveriges tidigare U21-förbundskapten Håkan Ericson, numera förbundskapten för Färöarnas A-landslag, är en av flera tränare som har svarat på frågor i Fotbollskanalens enkät om Sveriges spelsätt under EM. Sverige har fått kritik från flera håll i Europa, samtidigt som Uefas statistik visar att Blågult har varit sämst av samtliga lag när det kommer till passningsspel och näst sämst i bollinnehav i mästerskapet.
Ericson tycker att Janne Anderssons landslag har gjort fantastiska resultat i både VM 2018 och i EM i år, men tror också att det finns mer att krama ut av det svenska spelarmaterialet. Han tror att Blågult skulle kunna spela ännu bättre offensiv fotboll.
- Först och främst får jag gratulera till resultaten såklart. I ett mästerskap är det resultat som räknas och där har man gjort det bra i både VM och EM. Sedan finns det olika sätt att spela fotboll på och man har olika saker man sympatiserar med. Utifrån mitt perspektiv tycker jag att det är lite för passivt i försvarsspelet och för lite vilja att göra något konstruktivt i anfallsspelet. Kan man då kritisera det när resultaten kommer? Det finns egentligen inget fog för det, mer än att jag tror att man kan komma ännu längre, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- För att nå riktigt, riktigt långt bör man också ha en tydligare idé för vad man vill göra med bollen när man får den och på så sätt kunna kontrollera matchen även offensivt och inte bara defensivt, vilket jag tycker har varit fallet i de här tre matcherna, som jag sett, frånsett en period mot Slovakien, där man hade en bra period i en del av en halvlek.
Ericson tycker att Blågult fungerar utmärkt defensivt och känner även igen diskussionen om Sveriges spelsätt från när han själv ledde det svenska U21-landslaget till EM-guld 2015. Då fick Ericson och U21-landslaget kritik för att inte ha så mycket bollinnehav och tillräckligt mycket anfallsspel under mästerskapet. Det var inte Ericson nöjd med och menar att landslaget tog nya steg med nästa U21-kull.
Ericson tror att Sveriges A-landslag kan nå framgångar med anfallsinriktad fotboll.
- Jag tycker att utgångspunkten måste vara att man är elva mot elva, att vi har gjort våra förberedelser och att vi kan störa de här motståndarna (de bästa landslagen) i enskilda matcher, även om det kanske inte går i en serie. Jag tror att Janne har haft något uttalande om att han inte drömmer, utan jobbar hårt. Jag håller med om att det gäller att jobba hårt. Det gör alla förbundskaptener, då man lägger 16-18 timmar per dygn och nästan jobbar jämt mellan samlingarna, så att jobba hårt har inte Janne ensamrätt. Men jag tror också att det är viktigt att våga gå utanför det här och drömma, säger han och fortsätter:
- Vad vill vi ska hända och vad kan hända i bästa fall? Hur ska vi kunna slå Spanien med 3-0? Hur ska den matchen se ut? Jag tror att vi kan komma bakom tänkbara mål och inte bara realistiska mål genom att tillåta oss sådana tankar. Jag vet inte hur mycket man jobbar med det, men jag tror att det är jätteviktigt att tillåta sig att ha en visionär och drömlik bild för att komma bakom tänkbara realistiska mål.
Ericson berättar att han ser en stor offensiv potential i det svenska landslaget.
- Om man utnyttjar Kristoffer Olsson på rätt sätt har vi en höginternationell passningsspelare. Jag tycker även att vi har det där framme i form av Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg. De kan såra ett spanskt, belgiskt och portugisiskt försvar om vi sätter dem i kontrollerade situationer. Jag tror och hoppas att Sverige och Janne har den ambitionen, då vi kan såra dem och vinna mot sådana lag. Grunden i försvarsspelet är så pass cementerad och med den målvakten vi har och det försvarsspelet vi har kommer det vara svårt att göra mål mot Sverige i varje match. Jag är mer ute efter att berömma resultaten och att man är täta bakåt, men också att stimulera att våga tänka nästa steg: "Vi ska slå de här lagen i enstaka matcher". Det kan vi faktiskt göra.
Ericson delar med sig av sina erfarenheter om hur det skulle kunna gå till i praktiken:
- Jag har varit med om att möta Spaniens U21-landslag i kval och Portugals U21-landslag i EM. De är fantastiska när de har boll, men de är också ganska beskedliga i ett uppställt försvarsspel. De är väldigt duktiga på att vinna tillbaka bollen direkt, då de har mycket folk i närheten av bollen, men om man kan komma förbi den förstapressen och komma ur den delen, där man själv vinner boll, går det att såra de här lagen ganska mycket.
Han fortsätter:
- Den erfarenheten skulle jag vilja att man såg lite mer. Det går faktiskt att ha ett bollinnehav även mot Spanien. När vi mötte Spanien borta i kvalet pressade de oss högt och vi fick knappt låna bollen i första halvlek, men sedan fick man en utvisning som gjorde att vi tog tag i spelet och blev bollförande i andra halvlek. När vi sedan mötte dem hemma stod de lågt mot oss. De var rädda och såg att vi kunde spela bort deras höga press. Ibland handlar det också om att utmana de här. De är inte så himla intresserade av att försvars-spela så mycket, utan räknar med att ha bollen. Att skapa en tro, ha en idé och ge spelarna en signal av att vi kan - även med boll - gör att vi kan nå ännu högre nivåer. Det handlar inte om att det ska vara underhållning, det blir mer en effekt av det.
Färöarnas förbundskapten ser nu fram emot att följa Sverige mot Ukraina. Möjligen går Sverige framåt lite mer än i gruppspelsmatcherna.
- Jag upplever att laget fungerar fantastiskt bra tillsammans och jag tror att de har en väldigt bra stämning, men jag skulle önska att man tror lite mer på sig själv och i uppbyggnadsskedet kanske utnyttjar Kristoffer Olssons absoluta perfekta möjligheter att kunna såra motståndarnas mittfält på ett lite annorlunda sätt än vad man kanske vågat göra än så länge. Det kanske kommer nu, att man först gått vidare och kanske nu lättar lite på tyglarna i de här matcherna, där man har allt att vinna. Det kan finnas en strategisk plan i det här också, vilket ska bli intressant att se.
Ericson menar samtidigt att utvecklingen av Blågults spel också ligger på Svenska Fotbollförbundet, då det bör finnas en röd tråd från ungdomslandslagen upp till A-landslaget. Det fanns inte när han jobbade för förbundet.
- Om vi ska spela en viss typ av fotboll med A-landslaget bör våra ungdomslandslag göra det också för att vara inne i det tankesättet. Jag vet inte om det riktigt finns och om den genomsynen finns. Det fanns inte tydligt uttalat så länge jag jobbade där i varje fall. Sedan vet jag inte hur det ser ut just nu, men jag tror inte att man ger spelarna optimal chans om man spelar på ett annorlunda sätt i ungdomslandslagen som helt skiljer sig från det man gör i A-landslaget. Att Janne, som förbundskapten, ska ha det utvecklingskravet på sig när han ställer ett lag i ett mästerskap ska han i sådana fall vara förberedd på innan. Annars måste han få göra det han tror är bäst för att vinna den enskilda matchen, säger han.
Tidigare landslagsspelaren Erik Edman ser också en större potential i Sverige.
- Jag tycker att Sverige fått mer betalt i form av poäng än vad prestationerna borde genererat. Sverige ska vara nöjda med hela andra halvlek mot Slovakien och första 15-20 minuterna mot Polen, sen övrig tid har Sverige i ärlighetens namn inte presterat på den nivå vi är vana vid. Det finns betydligt mer att hämta vilket lovar gott inför fortsättningen! XG efter de tre gruppspelsmatcherna 4,79 emot och 3,63 för Sverige vittnar om just detta.
Han fortsätter:
- Jag tycker hela den här debatten i media är helt skev huruvida torftigt anfallsspel är att föredra så länge Sverige vinner matcher. Som om valet vi måste göra är att acceptera svagt anfallsspel för att kunna ta poäng?! Det finns ju inte ett enda seriöst fotbollslag i hela världen som spelar "rolig" fotboll för att det är kul, utan för att spelsättet de använder ska öka sannolikheten att vinna fotbollsmatcher. Så även för Sverige, jag hävdar bestämt att med ett mer varierat passningsspel så kommer Sveriges vinstchanser öka, det farligaste man kan göra i fotboll är att inte våga ta risker.