I Fotbollskanalens rundringning till Sveriges 24 olika distrikt om vem de vill ska ta över som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet när Karl-Erik Nilsson lämnar uppdraget om drygt ett år finns det framför allt ett namn som sticker ut. Det handlar om den förre toppdomaren Jonas Eriksson.
Sex distrikt ger ett svar på ett specifikt namn som kan vara intressant för rollen, fem av dem nämner just Eriksson. Enkäten avslöjar också att just den förre domaren är ett namn som diskuteras mellan olika distrikt.
Så hur ställer sig 47-åringen till att bli ny SvFF-bas? Han avfärdar inte på något sätt tanken.
- Jag tittar inte så långt fram som ett år, jag tittar på de kommande månaderna. Men skulle jag få frågan så skulle jag fundera på det. Jag har jobbat med idrott, sport och hälsa i princip hela mitt liv och att fortsätta med det på något sätt är jag absolut inte främmande för. Det gäller att få frågan först, tajmingen ska vara rätt, förutsättningarna och teamet runt ska vara rätt, säger Eriksson.
- Jag utesluter aldrig någonting. Det vore fel att göra när man som jag är framåtlutad, nyfiken och har en entreprenöriell bakgrund. Det är alltid kul att veta vad som finns runt hörnet, jag gillar utmaningar och utesluter absolut inte en sådan fråga.
När Eriksson gästade Fotbollskanalens podcast Lundh i höstas var han inte alls lika öppen för att hoppa på ett uppdrag likt det här. Varför han svängt? Ex-domaren förklarar:
- När vi träffades i höstas befann jag mig mitt i en bokproduktion och en release som var intensiv, jobbig, rolig och utmanande. Efter att ha varit lite ledig och insett att jag gett ut min bok och jobbat med den kommersiella delen så tittar jag framåt. Jag utesluter aldrig någonting, men för det första: Är jag rätt person? För det andra har jag inte fått frågan heller.
Att han är smickrad över att ha bollats upp som ett tänkbart namn av flera distrikt gör han ingen hemlighet av.
- Det är självklart både kul, hedrande och roligt att bli omnämnd i de sammanhangen. Att mitt namn figurerar som en av de tänkbara kandidater att ta över svensk fotbolls absolut viktigaste position.
Entreprenören, investeraren och tv-experten ger också sin syn på själva uppdraget och vad han tror krävs av den som har rollen.
- Så klart ett bra nätverk, ett nytänk och ett progressivt sätt att se framåt, hur man ska leda svensk fotboll in i nästa årtionde. Det är en otroligt viktig folkrörelse som vi bedriver med fotbollen. Fotbollen som mer och mer får en viktig del i samhället och vi ska se till att vi fortsätter att ta plats, att vi utvecklar våra framgångar, att vi utvecklar bredden och att så många som möjligt spelar fotboll på sin nivå enligt sina förutsättningar.
Vad skulle du säga är fotbollens största utmaningar?
- Jag befinner mig mycket i ungdomsidrotten och ser otroligt många killar och tjejer som slutar i alldeles för ung ålder. Vi måste få ännu fler unga att hålla i sin idrott, framför allt i pandemitiderna - att fortsätta spela fotbollen. Det är bredden vi har som gör att vi får den vassa toppen på landslagsnivå så småningom. Jag tror på inkludering - att se till att vår fotbollsfamilj speglas mycket av hur samhället ser ut idag, säger Eriksson som i dag tränar sitt dotters fotbollslag och även är domaransvarig i sin lokala förening i Sigtuna.
Nyligen släppte Eriksson en självbiografi som heter "Korthuset", i vilken han exempelvis kritiserar det europeiska förbundet Uefa för hanteringen av domare och beskriver att han upplevt en tystnadskultur, vänskapskorruption och mycket politiskt spel inom fotbollen.
Du gör upp med tystnadskulturen i din bok. Hur hade ett uppdrag i Svenska Fotbollförbundet förändrat dig? Just med tanke på den tystnadskultur du gör upp med? Hade du gått in i tystnadskulturen igen eller hade du velat göra upp med den i svensk fotboll?
- Jag tror och hoppas att de personer som tror att jag skulle kunna vara ordförande för Svenska Fotbollförbundet har läst min bok och vet om att jag inte tår för tystnadskultur. Jag står för en öppen kommunikation och en transparens som jag tror är viktig för att föra både fotbollen och alla myndigheter och förbund framåt i framtiden.
Om du blivit vald så ingår ett internationellt engagemang. Man är ju medlem i Fifa och Uefa och det finns möjlighet att göra en internationell karriär likt Karl-Erik Nilsson. Tror du att du hade kunnat förändra något som du är kritisk mot kring den internationella fotbollen i din bok - genom att bli ordförande för SvFF?
- Det är en fråga som man kan resonera mycket och länge till. Jag tror att om man vill påverka någonting så kan man det. Sedan om man orkar göra det och man tror att formatet och forumet är rätt är en annan sak. Sverige har så klart, först under Lennart Johansson och sedan under Karl-Erik Nilsson, påverkat de stora organisationerna. Det svenska förbundets ordförande har en position som man lyssnar på och jag hoppas att vem det än blir i framtiden så orkar personen lyfta upp viktiga ämnen och saker som vi tycker bör förändras.
Varför tror du att distrikten fastnar för dig?
- Jag tror att det är uppenbart för de allra flesta att jag har en lång bakgrund inom fotbollen som spelare, som domare och som ledare. En internationell karriär därigenom. Plus att jag har en affärsmässig erfarenhet inom sport och idrott och den internationalisering och kommersialisering som blivit allt vanligare och viktigare de senaste åren.
Även Svensk Elitfotboll ville ha dig som ordförande, vad är det för egenskaper du tror lockar att engagera dig?
- Jag tror att det är fotbollsbakgrunden. Jag har funnits i fotbollsfamiljen i hela mitt liv, på många olika positioner. Just att ha jobbat ideellt och ha varit fotbollsdomare på högsta nivå kombinerat med en affärsmässighet - det är nog de egenskaperna jag tror främst pekar på det.
Vill du se vad alla distrikt säger om ny SvFF-ordförande? Klicka här.