Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Experten om förbundets nya förbud: "Verklighetsfrånvänt"

Sverige

Att vinna är en del av fotbollen. Från och med 2017 blir det däremot förbjudet att utse vinnare i seriespel för barn under 13 år, något som väckt starka reaktioner.
- Känns verklighetsfrånvänt, säger Fotbollskanalens expert Martin Åslund.

Foto: Scanpix

Under fredagen tog Svenska Fotbollförbundet beslutet om att det inte längre ska få utses några seriesegrare i tävlingar för lag med spelare upp till 12 år. Ett beslut som kommer att börja gälla från och med 1 januari 2017.

- Det har varit en ganska lång debatt om barns idrott och där har vi fastnat för att följa vårt etiska dokument. Det är väl allmänt känt att det finns tävlingshets bland barnidrotten och det bör man minimera, sa ordföranden Karl-Erik Nilsson till TT.

Beslutet att helt ta bort vinnare i seriespel för barn förvånar Fotbollskanalens expert Martin Åslund men som under sina år som fotbollsförälder upplevt problematiken med egna ögon.

Annons

- Om vi börjar vid den ena änden så är det ju ett bra syfte bakom beslutet. Framförallt i Stockholm så är tävlingshetsen bland föräldrar ett stort problem, mer än vad det är i andra städer. När man pratar med föräldrar och tränare från andra delar av Sverige så blir det chockade över hur det är här, säger han.

- En av anledningarna är att i Stockholm finns det många föräldrar med mycket pengar och som är redo att satsa på sitt barn. Det blir en för stark vinnarkultur även bland föräldrarna. En annan anledning är att det saknas fotbollsplaner i Stockholmsområdet. För litet utbud driver upp priset för användande och därmed ytterligare en faktor som bidrar till hetsen.

Trots problemen inom ungdomsfotbollen så ifrågasätter Åslund ändå förbudet som under fredagen klubbades igenom.

Annons

- När det gäller själva beslutet så låter det däremot väldigt drastiskt i mina öron. Jag skulle vilja se alla protokoll och mötesanteckningar på hur de kom fram till det här beslutet. Tävlingsmomentet är något man ser fram emot, då är det bättre att satsa på att utbilda ungdomsledare, klubbar och tränare istället. Det här känns bara drastiskt och märkligt.

- Med all respekt för förbundet som vi vet gör väldigt mycket bra saker, så känns det här som ett beslut som kommer ifrån ett tjänstemannastyre. Ska man summera kan man väl säga att tanken och ”uppsåtet” är gott, men att åtgärden känns lite verklighetsfrånvänt, säger Åslund till Fotbollskanalen.

Stefan Lundin som är sportdirektör på Svensk Elitfotboll menar att beslutet mer riktar sig mer åt föräldrarna än till barnen själva.

-Är det något man vet så är det att barn alltid kommer att tävla mot varandra, när de spelar så kommer det att räkna målen i matchen. Däremot så urskiljer sig barn från vuxna efteråt. När man suttit sig i bilen och är på väg hem från turneringen så har barnen glömt resultatet. Deras tankar är istället på vilken lek de ska leka med kompisen som de bokat in tid med, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

- Där är det istället föräldrar och vuxna som alltid frågar om resultat och om hur många mål som barnen gjorde. Därför tror jag att det här beslutet är riktat emot föräldrarna egentligen. Barnen går därifrån och är nöjda och släpper resultatet direkt, det gör inte de vuxna.

Vad ska man göra åt problematiken med alla föräldrarna då?
- Det är nog en "never ending story" tyvärr. Där blir det viktigt med att klubbarna har en policy och att de äger situationen. I lagen så är det tränaren som instruerar laget. Till exempel samlingen som sker under pausen, där ska föräldrar inte vara med. Policyn måste stå stark och där har klubben en stor roll att spela.

Publicerad 2015-11-28 kl 14:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS