Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Anfallet Nilsson-Asoro var bland det det mest positiva"

U21-EM

FALKENBERG. Sveriges U21-landslag slog Ungern med 1-0.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Anfallet Nilsson-Asoro var bland det det mest positiva
Med Carlos Strandberg (sju mål på fyra U21-matcher) som frånvarande så var det en stor fråga hur Roland Nilsson skulle tänka med anfallet. Han valde den brittiska varianten stor-liten (Gustaf Nilsson-Joel Asoro), istället för exempelvis Alexander Isak som inte ens fick hoppa in. 

Det var några andra saker som fungerade i ett annars segt Sverige, exempelvis lekfullheten hos Jonathan Levi och Mattias Svanberg, men Asoro och Nilsson skötte sig bra. Nilsson agerade bra i targetspelet och fick en assist, och Asoro sprang kvickt till ett antal chanser (varav tre bra lägen för Nilsson). Ett val av Roland Nilsson som gav rätt bra resultat.

Annons

Förändringarna i startelvan
Det har hänt saker i U21-landslaget under Roland Nilssons första år. Gustav Engvall började kvalet som ordinarie, men är inte ens med i truppen nu. Anton Salétros Jönsson har tappat sin startplats då Mattias Svanberg flyttat in centralt, och därmed skapar plats för en yttertyp istället.

I dag gjorde Nilsson en förändring i målet: Oscar Linnér istället för Pontus Dahlberg. Linnér skakade i ett par sekvenser, men höll ändå nollan. Dessutom var det Jonathan Levi, Gustaf Nilsson, och Asoro som tog de mer öppna platserna i offensiven. 

Regnets påverkan
Det här var ingen stor fotbollsmatch, men framför allt andra halvlek var oerhört svårspelad (”som en isbana”, som Nilsson definierade det). Det kändes som att spelarna behövde anstränga sig extra för att ens sätta enkla passningar eller inte snubbla i löpdueller. Det var lika illa för bägge lagen, men det sänkte matchkvaliteten som, åtminstone för Sveriges del, inte var särskilt hög innan heller. 

Annons

Skillnader i uppspelen
En av de taktiska sakerna som landslag brukar hinna träna på är idéer i uppspelen. Där hade Sverige och Ungern lite olika tankar och strukturer, men bägge lagen var tydliga med vad de ville. 

Sverige utgick från 4-4-2 i defensiven, och när de hade boll drog sig Erdal Rakip in centralt, Joel Andersson flyttade upp, och det blev 3-5-2/3-4-3. Ungern utgick från 4-1-4-1, men i bollinnehav gick ytterbackarna upp som inverterade ytterbackar, en central mittfältare drog neråt, och yttermittfältarna tog verkligen bredd. 2-1-2-3-2. Ungern såg bra ut i det här spelet innan 1-0 och det kan ha varit deras styrka, men deras kvicka och raka passningsspel droppade av efter målet. 

Enligt Roland Nilsson tog det även 25-30 minuter innan Sverige greppade Ungern igen, delvis på grund av att de överraskade i taktik och spelarval. 

Annons

Ett försvagat ungerskt lag
Det ska tilläggas att det var ett kraftigt försvagat Ungern. Ordinarie mittbackarna Attila Szalai, Tóth Bence, och Ákos Kecskes (lagkapten) var frånvarande, precis som Red Bull-gruppens superdupertalang Dominik Szoboszlai och även Dániel Sallói, som är med A-landslaget. Fem av de mest givna och bättre spelarna. 

Jag blev trots det imponerad av Ungern i några sekvenser, även om de inte klarade av att spela sitt fina spel hela matchen. De lär vara missnöjda över att de inte tog poäng sett till antal skapade chanser för bägge lagen.

Publicerad 2018-09-07 kl 21:03
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS