DET VAR PRESS PÅ SVERIGE
Inför mötet med Nederländerna - som var den sista gruppspelsmatchen - var förutsättningarna klara. Efter att ha vunnit alla nio matcher så ledde Nederländerna gruppen på 27 poäng. Sverige låg tvåa på 17 poäng. Georgien trea på 16 poängen. Att komma etta var alltså kört utan det var playoff-platsen som gällde. Om Georgien besegrade gruppfyran Nordmakedonien så behövde Blågult besegra Nederländerna.
Förbundskapten Daniel Bäckström gjorde en förändring i startelvan. I torsdags besegrades Georgien med 3-2 och från den matchen gjorde förbundskapten Daniel Bäckström en förändring i startelvan. Emmanuel Ekong ut och så fick Mayckel Lahdo starta i den avgörande matchen mot Nederländerna.
HADE INGET ATT SÄGA TILL OM
Nederländerna hade inget att spela för. Sverige hade allt att spela för. Ändå hade Blågult inte en chans. Och ändå small det efter bara två minuter. Ett inlägg från vänster och Casper Widell och Jonas Rouhi missade markering.
Efter 18 minuter var det dags för ännu en markeringsmiss när Rav van den Berg blev fri, och det såg ut att vara Noah Eile eller Rouhi som tappade. Det var närmare 3-0 än 2-1 i den första halvleken.
Sverige såg ut att göra ett försök med ett dubbbelbyte i halvtid. Ut med Melker Widell och Mayckel Lahdo - in med Amar Ahmed Fatah och Ahmed Qasem. Och efter 62 minuter ut med Jusef Erabi - in med Deniz Gül.
Men Blågult klarade inte av att skapa några fina lägen. I den 64:e minuten kom 3-0. Än en gång efter svagt försvarsspel. Ahmed Qasem och Samuel Dahl var snälla och lät Nederländerna spela sig in i straffområdet, Kenneth Taylor slog ett inlägg längs marken, träffade Eiles fot och så styrdes bollen in i eget mål. Det var jobbigt att se hur stor skillnad det var mellan lagen.
ETT STORT MISSLYCKANDE OM MAN MISSAR ANDRAPLATSEN
Inga konstigheter med att Nederländerna vann gruppen. Favoriten höll för trycket, levererade, vann alla tio matcherna och var helt enkelt bäst. På tisdag spelar Georgien m ot Nordmakedonien och då vet vi om Sverige slutar tvåa eller trea i gruppen. Om Nordmakedonien tar poäng så slutar Sverige tvåa. Om Blågult inte slutar tvåa så är det svagt och ett misslyckande.
Att Blågult förlorade med 0-1 hemma mot Nordmakedonien måste ses som ett fiasko och det var det som ställde till det i gruppspelet. Speciellt med så mycket offensiv kvalitet som fanns i laget i den matchen, med spelare som Roony Bardghji, Mayckel Lahdo, Jusef Erabi, Yasin Ayari, Hugo Larsson - samt att man på bänken hade Jacob Ondrejka, Sebastian Nanasi och Williot Swedberg.
Det går att diskutera om startelvan var rätt, men Nordmakedonien borde ändå ha besegrats. Det var i princip spel på en planhalva i 90 minuter, men man klarade inte av att göra mål. Även där ställde försvarare till det när Jesper Tolinsson skickade in en passning i eget straffområde som ställde Casper Widell så att en motståndare tog bollen och satte den i mål.
Sedan spelade man 0-0 mot Georgien och Moldavien, båda luriga bortamatcher. Men det är klart att när man förlorade hemma mot Nordmakedonien så borde man ha vunnit minst en av matcherna mot Georgien och Moldavien. Nederländerna besegrade båda nationerna med 3-0 på bortaplan.
BÄCKSTRÖMS FRAMTID OVISS
I november 2022 blev Daniel Bäckström förbundskapten för U21-landslaget och matchen mot Nederländerna kan ha varit hans sista uppdrag under det nuvarande kontraktet som går ut efter kvalspelet. Frågan är om han får förläng om man inte går till EM? Om han missar att ta Blågult till en andraplats i gruppen så lär det göra att det inte är givet att han blir kvar. Det som gör att frågetecknet blir större är att det nu är en annan ledning i SvFF jämfört med den som anställde honom, och det är inte ovanligt att en ny ledning vill anställa sin egen tränare.
SVENSK HERRFOTBOLL HAR MÅTT BÄTTRE
Herrlandslaget missade VM och EM och spelar nu i C-divisionen i Nations League. U21-landslaget riskerar att missa ett fjärde raka EM-slutspel. Senast U21-landslaget var med i EM var 2017. Om man tittar på grannländerna i de tre mästerskapen som Sverige missat så var Danmark med 2019, 2021 och kommer även att vara med 2025, Norge var med 2023 och har chans att komma med 2025.