FEM SPANINGAR: "Mellberg känns redo för U21-landslaget"

OLIVA. Sveriges P18-landslag besegrade Japan med 1-0.
Här är Andréas Sundbergs spaningar från matchen.

Avbryt
Försök igen

Så var Sverige
Blågult kom till spel med 4-3-3 och fick snabbt ett övertag på mittfältet.

Sverige tog tag i taktpinnen direkt och var det laget som klarade av att hota och skapa målchanser. Real Sociedad-anfallaren Santino Samuyiwa var aktiv och efter sju minuter drog han iväg ett fint vänsterskott en bit utanför straffområdet, bollen seglade mot krysset, men Japans målvakt låg som ett streck i luften och räddade.

Tre minuter senare gjorde han 1-0.

IFK Norrköping-mittfältaren Noel Sernelius gjorde en bra bollvinst och sedan en sylvass passning i djupet till Djurgården-anfallaren Kalipha Jawla (utlånad till Utsikten), men han fångade inte upp bollen och den hamnade hos Samuyiwa, som avslutade bra till 1-0.

Sverige fortsatte att trycka på och efter 25 minuter slog Sernelius återigen en fin djupledspassning till Kalipha Jawla. Anfallaren var stark och tog sig förbi en motståndare och in i straffområdet och avslutade mot första stolpen, men utanför.

Tolv minuter senare var det ett fint kombinationsspel när Jawla kom långt ner och mötte felvänd, fick bollen, satte upp för en rättvänd Zakaria Loukili (Malmö FF). Loukili satte bollen i djupet till Samuyiwa som blev fri, rundade målvakten, men kom för långt ut och lyckades inte göra mål.

Det stod 1-0 efter den första halvleken. I den andra tog Japan över (läs mer längre ner).

Många fina spelare
Tycker att alla i Sverige gjorde en bra match och det är inget snack om att det finns väldigt mycket talang i laget. Om man ska nämna några av alla som gjorde bra insatser så var det av startspelarna kul att se John Mellberg, Noel Sernelius, William Nieroth och Kalipha Jawla.

Mellberg dominerade fullständigt. Mittbacken visade flera gånger upp sin fina vänsterfot, han var bra i passningsspelet och uppbyggnadsspelet, och på att lösa situationer. Snabb och bra på huvudet. Bli inte förvånad om han väldigt snart är med i U21-landslaget. Det kändes som att han är redo för det.

Sernelius är en spelartyp som är lätt att tycka om. En elegant central mittfältare med bra blick för spelet och fina passningar framåt. Hockey-assist till 1-0 och borde ha fått en riktig assist.

Nieroth dominerade i sitt straffområde. Hade mycket pondus och mod och kom flera gånger fint ut och tog bollen. Fjäder i hatten för straffräddningen i början av andra halvlek.

Jawla var ofta delaktig i offensiven och var skicklig både felvänd och rättvänd. Han la upp för sina lagkamrater och kunde också på egen hand ta sig framåt och hota.

Så var motståndaren
Japan började andra halvlek bäst och tryckte tillbaka Sverige. Det dröjde inte länge innan man fick en straff efter att Djurgårdens mittback Alieu Atlee Manneh drog ner Toa Osada. Homare Tokuda klev fram - men MFF-målvakten William Nierroth kastade sig ner mot sin högra stolpe och räddade.

Japan fortsatte att trycka på i jakt på en kvittering. Taiyo Yamaguchi fick ett jätteläge precis framför Sveriges mål och nickade, men Nierroth räddade igen.

Det blev inte bättre för Sverige när John Mellberg fick kramp och tvingades kliva av. Japan tryckte på och tryckte på, men Sverige lyckades hålla undan och vann med 1-0.

För att summera: Sverige var klart bäst i första halvlek, Japan var bättre i andra.

Så var intresset
Det var ungefär 100 personer som kollade på matchen. En del svenska turister på golfresa, en del familj till spelare, en hel del scouter och agenter, svensk media och USA, som Sverige möter på fredag.

Så gick snacket efteråt
De svenska spelarna var väldigt glada över segern. Maximilian Ibrahimovic var den första i laget som kom efter matchen. Han var på ett strålande humör efter sin debut i ett svenskt landslag. ”Maxi” fick spela hela andra halvlek. Det var inte hans matchbild då Japan hade mest boll och Sverige försvarade. Det var enkelt att se att Ibrahimovic har fina offensiva kvaliteter och han hotade ett par gånger på vänsterkanten Förbundskapten Andreas Pettersson berättade att Ibrahimovic startar i fredagens match mot USA.

John Mellberg var nästa spelare att träffa media och han mådde bra trots att han utgick med kramp. Mellberg berättade att det var kul att vara med när hans barndomskompis Ibrahimovic debuterade.

Förbundskapten Pettersson pratade om det självklara, att Mellberg väldigt snart kommer att nosa på U21-landslaget.

Sveriges startelva: William Nierroth (Malmö FF) - Emir El Kathemi (BP), Alieu Atlee Manneh (Djurgården), John Mellberg (Red Bull Salzburg), Genesis Antwi (Chelsea) - Viggo Jeppsson (Malmö FF), Noel Sernelius (IFK Norrköping), Zakaria Loukili (Malmö FF) - Santino Samuyiwa (Real Soceidad), Kalipha Jawla (Djurgården), Nuurdin Ali Mohudin (Häcken).

Publicerad 2024-10-09 kl 17:56