För ett antal år sedan valde Fifa att införa nya, hårdare regler vad gäller övergångar för spelare som är under 18 år. Flera internationella storklubbar har på senare år brutit mot regeln och straffats.
- Själva regeln handlar om rovdriften på unga afrikanska spelare. Man såg att det lyftes in barn från Afrika i Europa för att de skulle bli professionella och tjäna pengar åt diverse personer runtomkring. Det var det Fifa tog krafttag mot, förklarar Göran Blomgren på avdelningen för spelarövergångar, för Fotbollskanalen.
Men det är inte bara på nivån av klubbar som Barcelona och Real Madrid som reglerna fått påverkan. I Åtvidaberg, som i fjol degraderades till division 1, stoppas man just nu från att använda en spelare i sin organisation. Det rör sig om Daniel Enqvist, 16 år. Enqvist kommer ursprungligen från Finland men har nu även svenskt medborgarskap. För en tid sedan flyttade han och hans jämnåriga kompis Jonatan Guseff till Åtvidaberg och anslöt då till ÅFF.
Men det är bara Guseff som får spela. I Enqvist fall har Fifa sagt klart och tydlig nej.
- Det är en situation som uppstått som är väldigt olycklig helt enkelt, genom Fifas hantering, säger SvFF:s tävlingschef Lars Helmersson till Fotbollskanalen.
- Daniel Enqvist har inte fått tillåtelse att göra en övergång till oss medan vi, vilket är väldigt svårt att ta till sig, har ett parallellt fall med Jonathan Guseff som godkänts. Det är bara några dagar emellan som de har ansökt. Den ena har fått bifall och den andra har fått avslag. Det är dagsläget just nu, vilket känns lite svårt att ta till sig från vår sida.
Grundregeln vad gäller Fifas regelverk är att det inte är tillåtet för spelare under 18 år att byta nationsförbund. Men det finns undantag. Göran Blomgren på SvFF:s avdelning för spelarövergångar förklarar.
- Om spelarens föräldrar flyttar från det ena landet till det andra på grund av jobb till exempel. Då får naturligtvis barnet flytta med och spela fotboll i det nya landet. Det andra undantaget är om det är inom EU och spelaren är mellan 16-18. Då kan man också få byta nationsförbund. Då ska den fotbollsmässiga utbildningen vara på högsta nationella nivå. Ett tredje undantag är om man bor nära gränsen, max fem mil in i det ena landet och klubben man vill spela med är max fem mil på andra sidan gränsen. Haparanda/Torneå är ett bra exempel, säger han.
Förbundet har redan haft kontakt med Fifa gällande ärendet. Man har då fått uppfattningen att det är just nivån på utbildningen som inte är tillräckligt hög.
- Det är det jag kan tänka mig att det faller på, säger Lars Helmersson.
Enqvist spelar alltså i en för låg kategori för att flytten ska godkännas. Men för Guseff, som skickade in sin ansökan i princip samtidigt, så går det bra.
- Jag kan bara betona hur svårt det är för oss att man i det ena fallet värderat att det är okej och i det andra fallet är det inte okej. Vi har försökt i dialog med Fifa förklara vår struktur och att Åtvidaberg är kopplat till vårt nationella utbildningscentrum med gymnasieskola och så vidare. Men det har inte föranlett dem att ändra sitt beslut, säger Lars Helmersson.
- Vi förstår inte hur två i stort sett identiska fall kan få olika utgång.
Vad som utgör ”högsta nationella nivå” vad gäller fotbollsutbildningen beror helt enkelt på vilken serie klubben spelar i.
- Fifa har fyra kategorier och man har definierat att Sverige, med vår nivå på fotboll som högst kan ha kategori två. De har definerat en ram och den är kopplad till utbildningsersättningen. Sedan har man uppdragit till oss, när det här infördes, att kategorisera, inom kategori 2-4. Hur ser våra divisionstillhörigheter ut, hur kopplar vi respektive kategori till divisionstillhörighet? Då är det så att allsvenskan är kategori två, superettan kategori tre och resten av herrfotbollen är kategori fyra, säger Lars Helmersson.
- Som vi förstår det när vi pratar med Gaudenz (Koprio, chef på avdelningen Players Status Committee på Fifa) så har de gått på att det är högsta kategorin som defineras som högsta utbildningsnivån, det vill säga allsvenskan.
Göran Blomgren igen:
- Man tittar på en kategoriindelning som finns och för svensk del är det allsvenskan som är den högsta nivån.
Så allt där under är egentligen uteslutet?
- Utifrån det kriteriet, ja. Då är det allsvenskan som är den högsta nivån som klubben måste tillhöra i den fotbollsmässiga utbildningen.
Christer Enqvist är pappa till Daniel Enqvist:
- Det som jag är mest upprörd och förvånad över är att Fifa kan behandla två identiska ansökningar på helt olika sätt. Det går inte, det är diskriminering. Framför allt när det heter att de ska skydda minderåriga spelare. Här gör de precis tvärtom; de bryter ner min son helt och hållet.
I kontakt med Fifa har Enqvist hänvisats till att överklaga till idrottens skiljedomstol, Cas:
- Jag är inte ute efter att hitta någon skyldig. Tar jag det till rätten tar det ett eller två år. Det finns bara en förlorare här och det är min son.
- Jag tycker att Fifa borde ha större problem att titta på än en oskyldig 16-årig amatörspelare ute på landet som spelar fotboll.
Fifas "Player Status Committee" har inte återkommit med svar. Däremot har Fifas mediaavdelning återkommit till Fotbollskanalen via mejl.
"Vad gäller din fråga kan vi bekräfta att domaren i Players Status Committee avslog en ansökan med hänvisning till paragraf 19 vad gäller reglementet för status och övergångar för spelare. I enlighet med vår praxis är vi inte i en position att offentligt kommentera beslut taget av våra beslutsfattande organ", skriver en talesperson.