LÄS MER: Tre lag drog sig ur - nu riktar flera andra kritik mot Elitettan: ”Sämsta serien i Sverige”
Tre år i rad vann Jitex division 1, men gick ändå inte upp i elitettan. Anledningen är att laget varje gång förlorade ett kval. Men på det fjärde försöket lyckades man.
Inte i någon annan serie måste ett lag först vinna serien och sedan ett kval för att kunna gå upp en division.
- Det var ju en bedrift att vi lyckades till slut, säger Peter Andersson, styrelseledamot och ordförande i sportgruppen i Jitex.
På herrsidan är allsvenskan högst upp, sedan kommer superettan och därefter två division 1-serier.
På damsidan ser det inte ut på samma sätt.
Där är damallsvenskan högst upp, sedan kommer elitettan, och därefter hela sex stycken division 1-serier.
Och det skiljer sig också när det kommer till hur man kan ta klivet upp i superettan och elitettan.
Upp till elitettan går inte alla de sex seriesegrarna från division 1. Utan de sex seriesegrarna går till ett kval, och sedan avancerar tre stycken. Ett kval som inte lottas utan där lagen delas in geografiskt.
- Det betyder ju att de två bästa lagen kan ställas mot varandra. Så som det ser ut så delas kvalmatcherna in efter var i Sverige man håller till, så att det inte blir för långa resor. Norrland och Norra Svealand möts i en match. Södra Svealand mot Norra Götaland. Mellersta Götaland mot Södra Götaland. För något år sedan var Norrköping jättebra men torskade i kval mot BP. Det var kanske de två bästa lagen av de sex som kvalade, säger Sundsvalls DFF:s ordförande Mikael Torstensson.
Det är alltså bara på damsidan som seriesegrare måste vinna ett kval för att gå upp en serie. På herrsidan är det möjligt att gå upp i division 1 via kval, men det gäller lagen som slutar tvåa i de sex division 2-serierna, de gör upp i kvalspel där det är två grupper med tre lag i varje och där vinnarna avancerar.
- Sportsligt är det inte rätt så som det är nu med att det man inte går upp direkt som seriesegrare utan att man också måste kvala. Sedan att de två bästa lagen kan tvingas att mötas i kvalet och fyra sämre lag gör upp om två andra platser upp… det är klart att det inte är schysst, säger Peter Andersson i Jitex.
Sandvikens klubbchef Anders Eriksson:
- Det är jättekonstigt med kval för seriesegrare. Vinner man en serie så ska man avancera, så är det väl på alla andra ställen?
Sunnanås ordförande Joacim Lindström:
- Det är helt fel att lagen som vinner division 1 sedan måste kvala för att gå upp en division. Det är den enda serien där man inte går rakt upp om man vinner.
Alingsås klubbchef Joakim Larsson:
- Det är fruktansvärt svårt att gå upp i elitettan. För det är 72 lag och bara tre som lyckas ta sig därifrån. Man kan aldrig planera för det som division 1-klubb. Det är ju väldigt svårt att vara ekonomiskt förberedd för det steget när du inte vet hur det blir förrän du har spelat två kvalmatcher, och det krävs väldigt mycket för att spela i elitettan.
Fotbollskanalen har pratat med:
* Lidköping, Sandviken och Sunnanå, som alla ligger på nedflyttningsplats i elitettan.
* Alingsås, som i år gör sin första säsong i elitettan, och ligger på åttonde plats.
* Sundsvalls DFF, som precis har vunnit division 1 och även kvalet.
* Jitex, som nu är i elitettan efter att på fjärde försöket ha klarat division 1-kvalet, och nu är på sjunde plats, precis i mitten av tabellen.
Alla klubbarna har en sak gemensamt.
De anser att systemet borde göras om.
- Det borde inte vara sex serier i division 1 utan tre stycken. Då kan lagen som inte går upp utan blir kvar i division 1 vara mer förberedda, och lagen som leder serierna kan också förbereda sig bättre på att det kan bli elitettan, säger Alingsås klubbchef Joakim Larsson.
Sundsvalls DFF:s ordförande Mikael Torstensson:
- Det är större skillnad på att gå upp från division 1 till elitettan än vad det är från elitettan till allsvenskan. Det är så stor skillnad på kvaliteten i division 1. Vi var i norrettan och det är gränsfall om de sämsta lagen där verkligen borde tillhöra den serien. Om man vill ha kvalitet och rättvist för vinnarna så är tre serier bra.
Peter Andersson i Jitex:
- Tre serier skulle höja kvaliteten på ettan.
Sandvikens klubbchef Anders Eriksson:
- Det är ett problem att man har sex division 1-serier, och att det inte räcker att vinna serien utan att man också måste kvala för att gå upp i elitettan. Där är det skevt i svensk fotboll, till skillnad från herrarna som har division 1 norra och södra innan superettan. Så det är ett stort steg fotbollsmässigt, sex serier, då är det många lag och nivån blir därefter.
Sunnanås ordförande Joacim Lindström:
- Med tre serier så kan man höja nivån på division 1 och få en direkt morot av att gå upp om man vinner serien. Jag tror att det höjer nivån på sikt, för att få fler bra tävlingsmatcher, för nivån kan variera som det är nu. Det blir stor skillnad från division 1 till elitettan nu, den skillnaden hade kanske minskats med tre division 1-serier.
Lidköpings Hans-Fredrik Johansson:
- Det är ett helvete det här. Sex serier och bara tre segrare. Ska man inte göra tre serier? Då kan seriesegraren gå upp i elitettan och så blir serien lite spetsigare. Steget mellan ettan och elitettan är det största vi har. Det är 72 lag som slåss om platserna upp. Har du bara 36 lag blir steget mindre. Jag tycker att tre stycken division 1-serier är vägen framåt. Jitex vann serien tre år i rad, men gick inte upp för att man förlorade ett kval. Fjärde gången gick det. Där borde delas ut medaljer till alla i den klubben.
Anledningen till att det är sex division 1-serier tror klubbarna beror på geografi och att lagen ska få så korta resor som möjligt, för att på så sätt kunna hålla nere resekostnaderna.
- Nu är ju division 1 Norrland en serie, varför måste det vara fem serier på resten av landet? Om man har division 1 Norrland så kan man dela upp resten av Sverige i två serier, säger Mikael Torstensson, Sundsvalls DFF.
Sandvikens klubbchef Anders Eriksson:
- Jag tror att det är på grund av kostnadsskäl. För att det inte ska bli så mycket resor så har man sex serier.
Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tycker att det är trist att inte alla seriesegrare i division 1 går upp. Men ändå är det inte aktuellt med en förändring.
När Fotbollskanalen berättar att flera klubbar vill att systemet görs om och att det blir tre i stället för sex division 1-serier, och där seriesegrarna går upp och inte måste kvala, så svarar Nilsson:
- Spontant känner jag att det är oerhört olyckligt att seriesegrarna inte går upp en nivå. Det är det enda stället där vi har det så här. Det är klart olyckligt, säger han.
Varför är det sex division 1-serier?
- För att det inte ska bli för långa resor, så det är tidsmässiga aspekter och ekonomiska. Det finns en oro att man kan tappa spelare som inte vill lägga ner ännu mer tid. Men i grund och botten är allas önskemål att seriesegrare går upp. Men det har inte varit möjligt att se över det än.
Klubbarna menar att nivån skulle bli bättre med hälften lag, och att det blir enklare att förbereda sig för nästa säsong - hur ser du på det?
- Det är säkert riktigt. Det är många aspekter att ta hänsyn till.
Varför är det klart på förhand vilken serie som möter vilken i kvalet, det gör ju att de två bästa kan mötas?
- Det är oerhört svårt att veta vilken slagstyrka som lagen kommer att ha. Det är något man aldrig kan veta på förhand. Nu har vi valt det här systemet och vi ser det som det bästa.
Karl-Erik Nilsson berättar att SvFF har haft en utredning kring det här och att man har sett över systemet. Men trots det är det i dagsläget inte aktuellt med en förändring.
- Vi har ett annat förslag till representantskapsmötet nu i november. Det är om att utöka damallsvenskan till 14 lag, och då har det här med division 1 satts på paus, säger han.
Förslaget innebär att damallsvenskan till säsongen 2022 ska utökas från tolv till fjorton lag, vilket betyder att tre lag från elitettan kommer att gå upp under nästa säsong och att bara ett från allsvenskan åker ur.
För division 1-serierna blir därför nästa år också ett övergångsår. Som det är nu så kvalar ju alltså sex seriesegrare, där två och två möts i dubbelmöten, och där tre till slut går upp i elitettan.
Men 2021 blir kvalet med två trelagsgrupper, där de två bästa från varje grupp går upp i elitettan. Fyra lag går alltså upp eftersom damallsvenskan utökas.
- Men 2022 är det tillbaka till så som det är nu med sex seriesegrare som möts två och två i dubbelmöten där tre lag avancerar, säger Karl-Erik Nilsson.