Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från division 1 till landslaget - på två år: "Lättare att vara ung på elitnivå"

Sverige (herr)

ABU DHABI. Yngre än en del spelare i landslaget.
Men han har ansvaret för Sveriges målvakter.
Maths Elfvendal, 29, har på två år gått från en ledarroll division 1 till A-landslaget.
- Här bedöms jag efter vad jag kan. Det hade nog varit svårare om jag kommit till en lägre nivå med äldre spelare, säger han.

Foto: TT.

Mats Elfvendahl.

Maths Elfvendal är den 29-årige målvaktstränaren från Härnösand som har utvecklats, imponerat och avancerat. Allt i en rasande fart. För lite mer än två år sedan var han ledare i Division 1-laget Umeå - nu är han chef för målvakterna i det svenska landslaget. Där är han den ende från ledarstaben att vara yngre än flera av spelarna.

Men även om resan har varit snabb och speciell så är det ändå inte så konstigt att han är där han är. Det finns nämligen anlag från sin mamma och pappa som båda har varit ledare. Mamma Ann-Kristine tränade Maths ungdomslag i fotboll, pappa Pehr-Olof har varit målvaktstränare för bland annat Andreas Isaksson i U21-landslaget och en av bröderna är läkare i ett av Sveriges ungdomslandslag. Det har inspirerat och format Maths.

Annons

- Det var härligt att ha mamma som tränare. Jag har lärt mig mycket om kvinnligt ledarskap. Jag reflekterade ju inte en sekund över det då men nu i efterhand hur det har påverkat min syn på de bitarna är viktigt, säger han.

- Med pappa var jag med två-tre dagar i veckan när han var målvaktstränare i Gif Sundsvall och jag var även med ofta i U21-landslaget. Det är klart att med pappa och all fotboll man har sett när jag var yngre så har vi alltid diskuterat om vad målvakterna skulle kunna ha gjort i vissa lägen och vad som är mest effektivt om en situation händer tiotusen gånger. Så efter alla diskussioner med pappa är det klart att det kanske har växt fram något analytiskt öga efter det. Det är klart att man är stolt över att vi är flera i familjen som har tagit sig till landslag.

Annons
Maths stannar upp, blir känslig och får torka bort några tårar i ögonvrån. Han säger att han är rörd över att föräldrarna alltid har ställt upp, brytt sig och gett kärlek och stöttning. Samtidigt är det känsligt på ett helt annat sätt.

För sju år sedan drabbades Maths pappa av en obotlig cancersjukdom, som bland annat tog den förre landslagsspelaren Klas Ingessons liv. Sedan dess har dagarna varit en kamp och mitt i den fick han ett telefonsamtal av sin son Maths.

- Jag ringde direkt när jag fått veta att jag skulle bli målvaktstränare för ett svenskt landslag, precis som han har varit. Han började faktiskt gråta i telefonen. Det var stort, säger han.

I Maths Elfvendals första landskamp ordnade Svenska Fotbollförbundet så att hela familjen Elfvendal fick platser på Friends Arenas VIP-läktare, eftersom Pehr-Olof sitter i rullstol på grund av sin sjukdom.

Annons

- Det var jättesnällt av förbundet som fixade väldigt fina biljetter och allt runt omkring och det är klart att det var stort för mig och för pappa. För mig att få vara med i min första landskamp och det i ett VM-kval där det gäller som mest mot en motståndare som Holland. Bara det räcker ju egentligen. Och att ha familjen på plats var ju också härligt. 

Nu är Maths med det svenska landslaget som är på januariturné i Abu Dhabi. På spelarhotellet berättar han öppenhjärtigt för Fotbollskanalen om sin pappas tillstånd och att de pratar varje dag, bland annat om allt som händer i landslaget. 

- Det är svårt att svara på hur pappas tillstånd är i dag. Det går alltid upp och ner. Man vet att det är obotligt och att det blir sämre och sämre. Det som är tacksamt på ett sätt är att han är stark psykiskt och inte gnäller. Det gör det enklare för oss andra. Han är envis som få. Han gör det väldigt bra och sjukvården gör det också väldigt bra.
Annons

- Vi pratar varje dag. Han måste ju veta vad vi gör på träningarna, säger Maths och torkar bort ännu en tår. 

- Jag har haft privilegiet att växa upp i en väldigt kärleksfull familj och det ska man vara tacksam för. Det är sju år sedan så tyvärr vänjer man sig. I vardagen är det ingenting utan det är bara när man får nya besked som det är tungt så klart. Vi har ju levt med det så länge. När jag pratar om familjen blir det mycket känslor för det är en så känslosam familj och jag är så tacksam för det. Jag är väldigt känslosam som person. Det är så som jag är.

Peter Wettergren som är assisterande förbundskapten var ju bästa vän med Klas Ingesson, pratar du något med honom?
- Ja lite grann, vi vet ju om varandras situation i det här och det räcker väl där egentligen. Man vet om det och det finns många i ledarstaben som vet om det så klart och man hjälps åt i allt. Vardagsmässigt är det inga konstigheter för mig. Jag tänker inte på det mer utan snarare att familjen kanske blir ännu tajtare på det sättet men också att jag har blivit ännu mer tacksam för saker jag får uppleva. Jag kan ju inte påverka det utan man får ju göra det bästa av det. 

Annons

- Jag tror ingen i vår familj vill att man ska gå och vara vardagsledsen och bryta ihop. Det bästa jag och alla i familjen kan göra är att göra saker som man trivs med och det gör jag onekligen när jag är här och det är kul för då kan man ringa hem och berätta vad som händer här.

I Abu Dhabi har Maths Elfvendal tre nya målvakter att rapportera hem om. Peter Abrahamsson stod mot Elfenbenskusten och gjorde en godkänd insats och mot Slovakien lär Tim Erlandsson eller Andreas Linde få förtroendet. Landslagets målvaktstränare berättar att det är Janne Andersson som bestämmer vem som ska stå.

- Det är solklart Janne som bestämmer till hundra procent. Jag har kontakt med målvakter och har en lista på ett gäng där mitt uppdrag är att se alla deras matcher och rapportera till Janne. Är det intressanta saker så kan jag visa det för honom. Så i den delen är jag väldigt delaktig, sedan att välja i uttagning är det hundra procent Jannes beslut, säger han.

Annons

I det riktiga A-landslaget är Robin Olsen förstamålvakt och bakom honom har Karl-Johan Johnsson och Patrik Carlgren varit.

- Det är klart att det finns fler än tre målvakter som är bra och som är svenskar. Det är också viktigt var man spelar och att man spelar för att man ska komma väl förberedd till matchsamlingar. Så det finns ett par där som konkurrerar om platserna. 

- Första uttagningen vi gjorde då såg jag de här målvakternas alla aktioner, allt de har gjort under de senaste två åren genom ett dataprogram där allt är färdigklippt, men då valde jag också att se ett par hela matcher för att man måste kunna se hur målvakten läser rytmen av matchen och hur man väljer att sätta tempo i olika skeenden i matchen.

Har du och Janne varit oense någon gång?
- Inte när det kommer till uttagningar, men i träning någon gång, säger Elfvendal och skrattar.
Annons

- Jag vill alltid att målvakterna ska träna mer med utespelarna. I landslaget är det ju extremt för där är det så jäkla lite tid att göra det och då måste man också värdera och vi har hittat en bra balans.

Varför vill du det?
- Just för den här beslutsdelen. Vill man att målvakten ska vara med och spela med fötterna då måste man veta om hur alla försvarsspelare reagerar, vad betyder det när den här spelaren har den här kroppshållningen, vad betyder det när den här spelaren droppar ner där? Lära sig förhållandena med varandra och att få trygghet i det är viktigt.

- Men återigen, det är Janne som bestämmer hur involverade målvakterna ska vara för han är chef. Då anpassar jag min träningsbelastning och hur ofta jag väljer att träna på olika bitar. Det är klart att jag vet exakt vad han vill att målvakten ska göra i alla situationer och då ska jag försöka överföra det till våra målvakter. 
Annons

- Det som jag tycker är fantastiskt med Jannes ledarskap, och inte bara mot mig utan alla, det är att han tar alltid in vad alla tycker och tänker, sedan är det han som bestämmer. Han tar in alla bitar och tar sedan sitt beslut. Är man ense direkt och tycker exakt samma sak så behövs man ju inte på samma sätt utan man får väga. 

Finns det några speciella saker som Janne vill ha av en målvakt?
- Ta ”skötten”, brukar han säga, haha. Och det är ju bra. Nä men han pratar mycket om att prestera över tid, att det ska finnas en trygghet och att man ska ha en hög lägstanivå. Det tror jag att alla egentligen vill. Men jag måste säga att vi ser på det väldigt lika. Janne ger mig mycket förtroende i mitt arbete så det känns verkligen som att man tillför saker och det är bra för motivationen, då vill man jobba ännu mer. 
Annons

För Maths Elfvendal har det inte alltid varit givet att det skulle bli fotboll som han skulle hålla på med. När han var yngre höll han på med flera olika idrotter hemma i Härnösand och när det var dags att börja på gymnasiet valde han att satsa på slalom och flyttade till Tärnaby och började på ett alpint gymnasium.

- Jag bodde där men förstörde knäna. Jag har alltid intresserat mig av lärande, psykologi, idrott och de bitarna. Då tog jag upp fotbollen igen. Jag spelade i ett par år och avancerade i seriesystemet. Sedan gjorde jag min sjätte knäoperation och då var jag tvungen att välja något annat för jag kunde inte satsa på att vara aktiv målvakt.

- Jag var med i Umeå FC när vi vann Division 1 2010. Då blev det naturligt att bli målvaktstränare i ett juniorlag, mycket för intresset och att jag läste lärarprogrammet på Umeå Universitet och de bitarna hänger ju ihop. Älskar man fotboll och målvaktsspel och utbildar sig till lärare så är det ganska enkelt att välja vad man vill bli och då satsade jag på det i stället och det är jag tacksam för i dag.
Annons

Därefter har allt gått fort. Ett år i Umeå FC:s juniorlag, ett år i Umeå IK:s damlag och ett år i Umeå FC:s herrlag i Division 1. När Maths blev klar med utbildningen kollade han runt vad som fanns och lyckades få till ett möte med Janne Andersson som då var i IFK Norrköping. 

- Det var via en person som heter Daniel Bäckström som är akademichef i IFK Norrköping. Vi känner varandra väl. Han sa att målvaktstränaren skulle lämna och då sa jag att han ju fick fixa så att jag åtminstone fick snacka med Janne, det vore ju stort. Då fick jag en träff och sedan är det ju Janne som bestämmer och han anställde mig. Jag började där i början av 2015 och då var jag 27 år.

Hur var det att komma till en av Sveriges största klubbar?
- När man kommer till en ny miljö är det viktigt att lära sig den miljön. Jag hade ett jättebra samtal med målvaktstränaren som lämnade och frågade hur han hade jobbat och gjorde små förändringar från början.
Annons

- Jag behövde lära känna målvakterna och strukturerna runt omkring. Allt handlar om att laget ska prestera och att målvakterna ska prestera och då måste man också anpassa sitt sätt. Jag gör inte exakt samma med alla målvakter och jag gör inte exakt samma i landslag och i klubblag. Man måste anpassa sig för det som man tror är bäst just där och då för att vinna matcher.

Vad är viktigt att träna målvakter på?
- Jag brukar säga: vad händer oftast för en målvakt? De flesta säger att man passar mycket mer än man räddar bollar, men det som sker absolut oftast är att man tar beslut och kan man bygga träningsmiljöer där målvakten sätts inför ett beslutstagande, ja då kan man värdera både informationsprocessen som tas, besluten som tas, därifrån agerandet och även den fysiska aspekten i det hela. Att bygga de träningarna som så småningom ger en synergieffekt på matcherna.
Annons

På senare år har målvakter som är skickliga med fötterna lyfts fram och den biten är något som skickliga lag som Manchester City, Barcelona och Bayern München värderar högt. Hur står sig svenska målvakter när det kommer till den delen?

- Det är klart att det blir viktigare och viktigare hela tiden, men jag tycker att det syns mer och mer i toppfotbollen hur man kan använda målvakterna i olika skeenden i spelet, framför allt i speluppbyggnaden. Hur viktigt det är handlar om hur huvudtränaren vill spela, det är ju huvudtränaren som bestämmer.

- Man kan säga att det enda som krävs i lag X är att man ska kunna sparka långt på liggande boll och i ett annat lag ska man spela varje gång, då krävs det att vara väldigt skicklig och klara av att spela även under press. Då kommer den här beslutsdelen igen. Då måste målvakterna träna ihop med utespelarna också, både för att man ska lära känna varandra, den verbala kommunikationen och den icke verbala kommunikationen, men också vilket arbetssätt du vill ha. Vad händer om mittbacken droppar ner där, vilken yta vill du ha och hur vill vi ha vid tillbakaspel? Då måste det genomsyra hela träningsupplägget från det som tränarteamet kommer fram till och det finns alltid en som ansvarar för det som bestämmer.
Annons

Hur har målvakterna förändrats, vilka är de största förändringarna?
- Man blir mer välutbildade. För kanske tio år sedan fanns det inte så många målvaktstränare som hade bra möjligheter att utbilda sig eller hinna vara på alla träningar, en sådan sak gör att målvakter blir mer och mer utbildade. Tillsammans med alla fotbollsspelare tycker jag att man har blivit mer professionell utanför planen också. Det är många som ser sin egen roll med att man kan göra mer än bara fotbollsträningen, att det handlar lika mycket om vad du äter och hur du sover. Det handlar om att under en lång period alltid göra de små sakerna rätt och då kommer du kunna utvecklas.

Hur har det varit för dig att komma in med din ålder?
- Det som är tacksamt är att det på ett sätt är enklare på elitnivå eftersom här bedöms jag efter vad jag kan och vad jag gör, inte min ålder, vad jag heter, vilken nationalitet jag har eller om jag är man eller kvinna. Det handlar bara om målvakterna känner att jag kan utveckla dem. Då är det liksom inga konstigheter i det.

Annons

- Jag har inte stött på något... eller de andra ledarna däremot kan ju pika mig och det får man ju höra ibland, men hjärtligt i botten och alla får tillbaka kan jag säga. Nä men det är lugnt. Det handlar om kompetens och det är tacksamt. Det hade nog varit svårare om jag hade kommit till en lägre nivå med äldre spelare.

Samtidigt som Maths Elfvendal är målvaktstränare för det svenska landslaget så jobbar han sedan två år tillbaka kvar i IFK Norrköping. Men som många andra spelare och ledare i allsvenskan vill han någon gång gärna ut i Europa.

- Målvaktstränare i det svenska landslaget är ju det finaste man kan ha om man är målvaktstränare. Det är en oerhörd stolthet så klart men man måste också vara väldigt ödmjuk inför det. Jag är väldigt tacksam och försöker att ge tillbaka med så mycket som möjligt genom hårt arbete och att jag är så väl förberedd som jag bara kan bli i allt jag gör. Vi i ledarteamet representerar ju också något större och vi representerar ju även hela Sverige och större än så tror jag inte att det blir på något sätt. 
Annons

- Sedan finns det ju större klubbar än svenska klubbar, men det är inte någon brådska. Om man gör bra saker så löser det sig. Förra året hade jag en dröm om att som ledare höra Champions League-hymnen, tyvärr kvalade vi i IFK Norrköping inte in där, men det är en sak som jag verkligen skulle vilja göra. Nationalsången är ju ännu mäktigare. Men på klubbnivå skulle det vara häftigt att vinna titlar utomlands och helst utmana i Champions League också om man får drömma.

Drömmer du om att vara målvaktstränare utomlands?
- Jag tänker inte på det jättemycket men jag vill ha sportsliga utmaningar och just nu har jag det. Jag har det bra i dag på alla sätt och vis och tror inte att man ska börja tänka på massa andra saker utan det är bara att göra bra saker där man är nu och sedan får man ta framtiden som den kommer.
Annons

Om Maths Elfvendal någon gång vill komma till en stor klubb ute i Europa så kanske han redan har fått in en fot eller två på några ställen? Nyligen besökte han lag i några av de största ligorna och det är något han tänker fortsätta att göra. 

- Jag försöker att resa och hälsa på olika klubbar för att lära mig mer. Jag har varit i Swansea, Sevilla, Bayern München, Red Bull Leipzig och snart ska jag förhoppningsvis till en fransk toppklubb. Jag lär mig väldigt mycket av att se hur målvaktstränare jobbar där, säger han.

Har det varit någon klubb som har imponerat med sin målvaktsträning?
- Teoretiskt var Sevillas målvaktstränare väldigt bra och Leipzigs var duktig på den fysiska delen, hur man förbereder målvakterna i gymmet.

Vilken målvakt tycker du är bäst i världen?
- En av målvakterna som jag verkligen gillar är Marc-André ter Stegen i Barcelona. Jag gillar målvakter som man kan se har ett tydligt arbetssätt, man vet ungefär vad man får och man vet att det finns en hög lägstanivå. Neuer i Bayern München är också där, även fast han stundtals jobbar väldigt långt ifrån målet och förhindrar målchanser så gör han ju det väldigt bra, det är väldigt sällan som det händer saker.
Annons

- Det finns målvakter som är bra på att rädda bollar och målvakter som är väldigt duktiga med fötterna och den här Manchester City-diskussionen med Joe Hart och Claudio Bravo som slutade i att Hart fick lämna är intressant. Det är två olika målvakter och vem är bäst? Det har man ingen aning om, men tydligen tycker tränaren Pep Guardiola att sett till sitt arbetssätt är Bravo bäst. Om det kommer en annan tränare kanske det blir tvärtom och att man säljer Bravo och tar in Hart för att man vill ha en annan spelartyp.

Håller du med Guardiola – hade ditt val också varit Bravo?
- Om jag hade spelat den fotbollen som han gör så ja. Det finns för- och nackdelar med allt och någon gång kommer laget att släppa in ett mål när Bravo gör en dålig passning. Men utan att veta är jag övertygad om att Pep har kalkylerat, vridit och vänt på det där tusen gånger och kommit fram till att man tjänar mycket mer på att spela ur förstapressen än att ge bort bollen. Nyligen kom det siffror på att med en kort inspark har du större möjlighet att få ett avslut på andra sidan än om du slår en lång inspark, för då förlorar du oftare bollen och då får du oftare nästa avslut mot dig. Men då är det samtidigt viktigt att tänka på att det är de bästa lagen som slår kort.
Annons

Hur förhåller du dig till det?
- Min roll som tränare är att ta in all information, värdera den, skriva ner, göra ett tydligt arbetssätt som syns tydligt i träning och därefter blir det ett beteende som visas i matcher. Vad kan olika saker bero på, hur ser det ut och vilka gör det? Sedan ett tydligt arbetssätt hur jag vill att målvakter agerar om de har spelat förbi mittfältet eller om det är friläge, till exempel. Göra det så tydligt som möjligt.

- Träna kopplat mot det här för att det ska vara så tydligt som möjligt för målvakterna och då går vi från en linje där det ska vara så komplicerat och så nördigt som möjligt till att bli så konkret och enkelt som möjligt. Om det blir konkret och enkelt för målvakterna så är det också väldigt tacksamt i feedback och analysen för då vet jag att så här vill jag att målvakterna ska agera.
Annons

- Då kan man koppla tillbaka till det istället för att vara inkonsekvent och går på känslan att fan här skulle du ut och slänga och blocka och vara stor. Över tid handlar det om att prestera bra och det är dit man vill komma. Gör man det väldigt enkelt från så mycket information och kunskap som möjligt, bryta ner och värdera. Se vad man kan ta hänsyn till, vad slänger vi i papperskorgen för det finns ingen signifikans kring de bitarna, jobba ner det till hur jag vill jobba och där kopplar jag in målvakterna i nästa skede.
Publicerad 2017-01-10 kl 08:50

Nya ledare i landslaget

Maths Elfvendal, målvaktstränare
Lars Lagerbäck, rådgivare
Dale Reese, Performance & Medical Coordinator
Anders Valentin, läkare
Johan Sandberg, sjukgymnast
Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare
Cecilia Sandell, administratör
Tom Prahl, bevakare
Jonas Thern, bevakare
Lars Jacobsson, bevakare

Kvar sedan Erik Hamréns tid

Lasse Richt, landslagschef
Paul Balsom, fysiolog/analytiker
Peter Wettergren, numera assisterande förbundskapten
Niklas Bodell, presschef
Mats Broström, kock (bortamatcher)
Johan Allgulander, naprapat
Roger Jacobsson, materialansvarig
Jan Gustavsson, säkerhetsansvarig

Borta sedan Erik Hamréns tid

Erik Hamrén, förbundskapten
Marcus Allbäck, spelaransvarig
Lasse Eriksson, målvaktstränare
Reine Almqvist, assisterande tränare och spion
Henning Svendsen, kostrådgivare
Leif Swärd, läkare
Jakob Johansson, akutläkare (vissa bortamatcher)
Rickard Dahan, sjukgymnast
Mats Kellerstam, massör

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS